Lolović za B92: Totalni sam anonimus

Jelena Lolović, osvajačica jedne zlatne i dve srebrne medalje na Univerzijadi u Insbruku studira engleski i nada se da će uslovi za bavljenje zimskim sportovima postati nešto podnošljiviji posle njenih najnovijih uspeha. Jelena je nedavno boravila u Beogradu uoči Svetskog prvenstva u Bormiju, i to je bila prilika da je pozovemo u naš studio i popričamo o utiscima sa nedavno završenog svetskog studentskog takmičenja.

Milan Pavlica, novinar B92
Podeli

Kako se osećaš posle uspeha u Insbruku? Da li su te svi tapšali po ramenu kada si stigla?

Da jesu, imala sam i prijem, bila je tu i televizija, celi dan razgovori sa novinarima, konferencija za štampu...malo sam i umorna zbog toga.

Imala si razgovore i sa nekim političarima? Kako je bilo kod predsednika vlade?

Da, bila sam kod Vojislava Koštunice. Šta da kažem...bilo je u redu. Otišla sam sportski obučena, nisam imala neku posebnu toaletu. Bio je to opušten razgovor.

Bila si učesnik Olimpijskih igara u Solt lejk sitiju. Da li možeš da uporediš tu manifestaciju sa Univerzijadom sa koje si upravo stigla?

Princip organizacije je u suštini isti, samo što je na Olimpijadi bilo mnogo više učesnika. Univerzijada je bilo opuštenije takmičenje koje možda i više odgovara sportistima jer nema toliko velikog pritiska.

Da li si se družila sa ostalim sportistima u selu?

Skijaši su bili smešteni u Zefeldu, mestu pored Insbruka gde su se uglavnom održavala takmičenja. Izašli smo u provod samo jedno veče. Ostalo vreme je bilo posvećeno treningu i trkama

Da li si stigla da vidiš Insbruk, kažu da je to lep ski centar?

Da, Insbruk, kao i svi ski centri u Austriji je predivan. To treba da se pogleda, da se ode i vidi. 

Kako će se uspesi na Univerzijadi odraziti na tvoju buduću karijeru?

Nadam se dobro, jer imali smo dosta poteškoća pošto sam totalni anonimus u zemlji. Gotovo da niko ne zna da postoji takmičarsko skijanje u Srbiji i Crnoj Gori. I onda se desi da neko osvoji tri medalje...baš je odjeknulo dobro. 

Kakva je budućnost skijanja u našoj zemlji? Reč je o veoma skupom sportu, verovatno je veoma teško pripremati se za vrhunska takmičenja?

Za profesionalno bavljenje skijanjem teško je pripremati se u Srbiji. Možda je moguće samo za mlađe kategorije, ali za jače stvari nema uslova. Pripreme je neophodno vršiti u inostranstvu, po čemu nismo mi jedini hendikepirani. Možda samo Austrijanci, Švajcarci i Amerikanci mogu da treniraju samo u svojim zemljama. Svi ostali uglavnom provode vreme pripreme na glečerima, ili u pomenutim alpskim zemljama. Sve to je naravno veoma skupo, a novac je danas veoma teško nabaviti...

Jelena Lolović je ubrzo posle razgovora u našem studiju, krenula za Italiju, gde se u ski-centru Bormio održava Svetsko prvenstvo u skijanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.