Darko Miličić: "Možda bi bilo bolje da sam ostao u Evropi"

Podeli

Pre osamnaest meseci Darko Miličić je postao najbolji rangirani evropski košarkaš u istoriji NBA drafta, kada ga je Detroit izabrao sa druge pozicije, između velikih talenata Lebrona Džejmsa i Karmela Entonija. Za godinu i po dana Lebron i Melo su postali zvezde na terenu i van njega, a nekadašnji košarkaš Hemofarma nije odmakao od klupe Pistonsa. 

Pokušavam da kroz trening izbacim iz sebe tu negativnu energiju i sve što imam u sebi, nekim ekstra radom … Ništa, nadam se da će biti mnogo bolje, ali kako je tako je… Moraću možda da razgovaram sa upravom da vidim šta je njihov plan sa mnom, pošto ja ne verujem da ću moći da izdržim ovako celu sezonu”.

Miličić se sada trudi da iskoristi svaku šansu, kao što je pred gledaocima TV B92 pokazao protiv Majamija.

Tu sam da pomognem ekipi. Ova ekipa, momci su jako dobri, tako da kad uđem unutra ne razmišljam ništa drugo, nego da pomognmem ekipi, uradim šta mogu… nisam imao mnogo prilika, ali imao sam par šansi…

Generalni menadžer Pistonsa Džo Dumars insistirao je na Darkovom dolasku u grad motora, i zbog toga je malo verovatno da bi mladi centar mogao biti trejdovan.

Situacija je takva da Džo Dumars ne bi želeo da me izgubi, pošto je on čovek koji me je draftovao, i sigurno ne bi želeo da me sad trejduju, jer bi samim tim ispalo da je on pogrešio. Tako da mislim da on ne bi voleo da me trejduju, ali ipak Leri je Leri, Leri Braun zna najbolje šta radi. U ligi je toliko godina, jedan od najboljih trenera u NBA, tako da ne verujem da bi Džo Dumars pokušavao da mu nametne neki njegov tempo, ko će da igra, ko neće da igra. Ja mislim da on pravi sâm po sebi ekipu, on određuje koliko će ko da igra“.

Miličićev odlazak u NBA sa samo 18 godina izazvao je dugotrajnu debatu, a posle suočavanja sa stvarnošću Miličić smatra da je verovatno prerano otišao preko Okeana.

Pa možda i jesam malo pogrešio. Sigurno da je NBA – NBA, ovde sam dosta napredovao, trenirajući, uglavnom pojedinačnim radom pre i posle treninga, ali moguće da sam ostao da bi bilo bolje za mene... Ja sam na neki način osetio da sam malo prerastao tu ligu, tako da sam mislio da bi trebalo da odem odatle, ali izgleda da sam jedan korak preskočio, možda je trebalo da odem u Evropu, ali najgore je što nije bilo opcija za Evropu... Ja sam imao ugovor sa hemofarmom do 2009. godine, tako da je jedina opcija bila NBA“.

Veliki uticaj na Miličićevu karijeru imao je faktor sreće – Darko je došao u šampionski tim, u kojem nema mesta za igrače koji tek uče košarku.

Sad da li sam pogrešio ili ne, malo je tu i nesreće, da sam otišao u neki drugi tim, sigurno bih imao veću minutažu, u bilo koji drugi tim da sam otišao... Tako je, kako je... pogodio sam ovaj tim gde ima šest centara, gde je šampionska ekipa, imaju ambicije da idu dalje, da pokušaju da osvoje još jednu titulu... takva je sudbina, videćemo“.

Taktika Lerija Brauna, koji uglavnom koristi samo šest igrača, znatno ograničava opcije za ostale. Miličić bi bio zadovoljan i malim napretkom.

Uglavnom tako igra 5-6 igrača, a ostali ulaze za specijalne zadatke, dve sekunde, 15 sekundi do kraja... Ja bih najviše bio zadovoljan kad bih imao 10 minuta po utakmici, meni ne treba više. Kad igram dobro daj mi 12-13 minuta, kad igram loše sedam-osam, bio bi najzadovoljniji time“.

Najbolju partiju u NBA karijeri Darko Miličić je odigrao protiv Šekila O’Nila, kada je Braun bio prinuđen da mu dâ više vremena na terenu. I posle toga potencijalni centar reprezentacije SCG prinuđen je da Hamiltona, Bilapsa i dva Valasa uglavnom gleda sa klupe. Ni Darko, ni Džo Dumars još uvek ne uspevaju da nađu izlaz iz situacije, koja je počela jednom pogrešnom procenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.