Kežman: "Davaću golove i u Čelsiju"

Dvogodišnja pauza u postizanju golova za nacionalni tim prekinuta je u najvažnijem meču u 2004. u Briselu gde su plavi bili bolji od Belgije. Generalno gledano , za nama je godina koju će Mateja Kežmana rado upamtiti:

Igor Vujičin,B92
Podeli

Sigurno da sam imao jednu sjajnu i uspešnu godinu. Prvo sam završio odličnu godinu u Ajndhovenu. Postigao sam 31 gol i dostigao taj rekord Marka Van Bastena koji je jedini fudbaler u istoriji holandskog prvenstva koji je u dve sezone uzastopno postizao 30+ golova. Sledi transfer o kome sam sanjao kada sam počeo da igram fudbal, i o kome sanjaju i klinci u Srbiji u ovom trenutku, u klub koji je trenutno medju najatraktivnijima na svetu . Bio sam zdrav, porodica takodje, stvarno onako jedna uspešna godina za mene“.

Mirni Ajndhoven zamenjen je Londonom, a uloga startera i najboljeg strelca kluba promenjena je u epizode i čekanje prave šanse. Na pitanje gde je sada u odnosu na proteklih godinu dana, i da li smatra da je svakog dana u svakom pogledu sve više napredovao, Mateja kaže:

Sigurno da jesam, i svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem i na fudbalskom i na životnom planu. Živim u metropoli, jednom od najvećih i najlepših gradova na svetu. U klubu sam kakvom jesam,takodje učim mnogo stvari. Tako nekako sam i gradio svoju karijeru, postepeno, od nule sam krenuo, pa korak po korak...Sada sam stigao do nečega velikog i cilj mi je da tu ostanem što duže“.

Novi Čelsi sa mnogo novca, novim menadžerom i novim igračima je trenutno prvi u Premijerligi i učesnik druge faze Lige šampiona. Čini se da za ovih 5-6 meseci ne može bolje?

Što se tiče kluba sigurno da ne može. Na svim poljima igramo sjajno, u svim kupovima smo prisutni, prvi na tabeli, znači sve je naj,naj... Na ličnom planu mora bolje i biće bolje, ali potreban mi je neki period adaptacije. Ko me prati od početka karijere,zna da mi je uvek bio potreban period da se adaptiram, i u Partizanu i u PSV-u evo sada i u Čelsiju. Davaću golove za Čelsi to je sigurno, ali sigurno da mi je mnogo drago zbog svih uspeha ekipe čiji sam i ja deo“.

Domaći fudbal koji je napadač Čelsija napustio pre 5 godina i dalje u istom stanju kao i tada: Prazne tribine, mrtva trka dva kluba u borbi za titulu, masovan odlazak igrača. Posle dva odsustva sa velikih takmičenja, prema opštem mišljenju reprezentacija ne sme sebi da dozvoli luksuz i propusti odlazak na Mundijal u Nemačkoj:

Slažem se sa tim, ali opet sve je u životu relativno i pod znakom pitanja. Ipak, odlazak u Nemačku bi nam značio mnogo i Savezu i nama lično. Ja lično sam propustio dva velika takmičenja, dosta nas igra u velikim evropskim klubovima, ali svima nam je cilj da odemo sa reprezentacijom na jedno veliko takmičenje. Na dobrom putu smo, napravili smo jednu odličnu ekipu, kolektiv gde svi živimo za tim. Nema pojedinca koji iskače, svi su spremni i da igraju i da sede na klupi, imamo odličnu atmosferu i van terena. Sve se nekako „namešta“ kako treba i nadam se da ćemo i to pitanje rešiti na pravi način već u martu protiv Španije u Beogradu

Kežman se pridružio oceni većine anketa koje su kao najbolje u 2004. proglasili vaterpoliste. U očekivanju velikih izazova u 2005. fudbalski reprezentativac SCG poželeo je puno sreće svima u Srbiji:

Svojoj porodici i sebi lično poželeo bih zdravlja i nekog spokoja, a ostalo sve zavisi od nas i od Boga. Narodu u Srbiji poželeo bi srećne praznike uz puno smeha i zadovoljstva i poručio bi da se malo okrenu veri, da se vratimo tamo gde smo bili, jer sam siguran da vera može da nam vrati vrati budućnost, kao što smo nekada imali i prošlost“ rekao je napadač Čelsija koji je Novu Godinu dočekao u Liverpulu gde je njegov tim gostovao već 1. januara i pobedio domaći Liverpul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.