Tipsarević: Želim u Australiju bez kvalifikacija

Naš najbolje plasirani teniser, Janko Tipsarević, imao je naporno i uspešno leto. Došao je do 115. pozicije na ATP entri listi i planira da popravi plasman do kraja godine. Janka osim ATP turnira čeka i Dejvis kup meč protiv Madjarske. O dosadašnjoj sezoni Tipsarević ima mešovita osećanja....

Podeli

Prva polovina sezone protekla je, ako se ja pitam, bez veze. Igrao sam dovoljan broj turnira, decembar – trening mesec sam dobro odradio, ali jednostavno imao sam neku „bubu“ u glavi...kada sam izlazio na teren nisam znao kako da dobijem poen. Negde u maju počeo sam da putujem sa svojim trenerom i od tada sam dosta napredovao. On mi puno znači i pomaže na turnirima tako da sam sa oko 200. pozicije došao do 115. mesta na ATP listi.

To mesto ti dozvoljava da igraš i neke prestižnije turnire, ove godine nisi imao sreće na US Openu...

US Open je Grend slem, san svakog igrača je da igra kvalifikacije i glavni turnir na Gred slemu. Meni je jedini problem ove godine bio što mi je to bio 8. turnir za redom. Pre toga sam igrao u Portugaliji Dejvis kup, par turnira u Brazilu, Americi, tako da sam iskreno bio malo umoran. U prvom kolu sam izgubio od Amerikanca bosanskog porekla, Amera Delića, koji u principu jeste dobar igrač, ali mislim da sam fizički i psihički bio potpuno spreman meč bi bio rešen u moju korist. Mnogi ovde kažu...izgubio Janko od wild card igrača, ali dečko uopšte ne igra loše.

Približava se kraj sezone. Kakvi su ti planovi do kraja, a i u sledećoj sezoni?

Sada putujem u Budimpeštu na Čelindžer vredan 50 hiljada dolara. Trebalo je da ostanem u Beogradu i odigram naš najveći Čelindžer – 125 hiljada, ali on je otkazan. Nakon toga mi predstoji Dejvis kup meč protiv Madjarske u Segedinu, za plasman u prvu grupu Evroafričke zone. Nakon toga, pošto sam popravio renking, „upao“ sam u neke prestižnije turnire. Predstoji mi Šangaj (400 hiljada dolara) i Tokijo (800 hiljada dolara), gde ne igram kvalifikacije. Cilj mi je da dodjem do renkinga koji će mi omogućiti da na prvom velikom turniru sledeće sezone, Australian openu ne igram kvalifikacije.

Šta možeš da nam kažeš o protivniku SCG u Dejvis kupu, Madjarskoj?

Njihov prvi igrač je Atila Savolt. Dosta dobar igrač koji je dugo bio 70-ti, 80-ti na svetu. Medjutim, povredio se, pao negde oko 200. mesta, a koliko znam, u svadji je sa Teniskim savezom Madjarske. Zadnja dva Dejvis kup meča nije igrao, koliko sam čuo u pitanju su neki novci...jedino ako mu vrate dug na vreme, on će možda igrati. Drugi njihov igrač je Bardocki, sasvim prosečan igrač, 220. na listi je. I ja i Pašanski i Vemić i Zimonjić, ko god bude igrao protiv njega mislim da bez problema može da dobije.

Da li se slažeš da je naš tenis napredovao u ovoj sezoni?

Mislim da smo svi napredovali, na čelu sa Novakom Djokovićem, Viktorom Troickim, Pašanskim, Vemićem...Pašanski i Vemić su blizu 200. pozicije, ja sam blizu 100-te, Djoković je fantastičnim igrama osvojio Čelindžer, dva puta iz kvalifikacija igrao četvrtfinale, Zimonjić je iskočio u dublu, osvojio Čelindžer u singlu, tako da mislim da nam tenis konačno ide uzlaznom putanjom i valjda će jednog dana biti popularan koliko fudbal i košarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.