Pedja za B92: "Potrebne su promene u Kingsima"

Protekle sedmice nas dopisnik iz Kalifornije je posetio tradicionalni košarkaški kamp za decu u Folsomu, predgradju Sakramenta. Kamp organizuje "Grupa 7" i "Dečja fonacija Pedje Stojakovica". Tom prilikom, Pedja je sa našim dopisnikom popričao o prošloj sezoni, odlasku Vlada Divca i planovima za budućnost.

Dejan Marković, dopisnik B92
Podeli

Pedja, imao si dobru sezonu, ali mnogi smatraju da možeš da postaneš još ubojitiji u napadu.  Leri Bird je prokomentarisao da je leto najbolje vreme za unapredjivanje igre, dodavanje nekih novih poteza...kako ćeš ti provesti slobodno vreme koje sada imaš, odnosno da li ćeš raditi na unapredjenju svoje igre?

Posmatrajući upravo završenu sezonu statistički, pokazao sam napredak, ali postoje tu i neke druge stvari na kojima treba da radim da bih postao bolji igrač. Verujem da ima prostora za napredovanje. Sada mi se u glavi vrti film -  kako su me pokrivali pojedini timovi i igrači. Ovog leta ću o tome dosta povesti računa i potruditi se da sledeću sezonu dočekam kao bolji i spremniji igrač.

Odlaskom Vlade Divca igra Sakramenta će se sigurno promeniti. Da li vidiš sebe u Kingsima ili bi želeo da odeš u neki drugi klub?

Odlazak Vlade iz Kingsa je više biznis nego košarka. On je sagledao šta je njemu najbolje, isto su učinile i gazde Kingsa....ja sam sa Divcem proveo šest super godina, rekao bih da je on bio najbolji saigrač u mojoj karijeri, dobar prijatelj....Želim mu sve najbolje. Verovatno će pokušati da završi NBA karijeru u timu u kojem ju je započeo.

Što se tiče mene, ja stvarno ne znam hoću li ostati u Kingsima. Jasno je da je ovoj ekipi potrebna promena, osveženje, nova lica. Da li će biti promena u prvoj petorci, ili drugoj, to ne znam. Te stvari se rade tajanstveno u NBA i mi igrači saznamo sve tek kada budemo trejdovani.

Ja sam već rekao da sam bio razočaran odlaskom Divca pošto je on mnogo dao Kingsima i omogućio Sakramentu da se nadje na košarkaškoj mapi. Dosta sam razočaran što mu nisu dali šansu da ovde zavšri karijeru. Rekao sam čelnicima kluba da su na loš način rešili slučaj Vlade, jer on je on bio jedan od oslonaca u uzdizanju ove ekipe. Ponovo kažem, NBA je više biznis nego košarka.

Da li imaš reakcije na završetak prošle sezone i izjave Krisa Vebera da se nisu svi zalagali koliko je to on očekivao? Ili ne želiš to da komentarišeš?

Svako od igrača je na kraju ispoljio nervozu i nesigurnost, ne znam šta bi trebalo da kažem. Ne želim da uperim prst ka ijednom igraču u ekipi. Mislim da smo dosta postigli za poslednjih četiri-pet godina i da pojedince ne treba isticati ni u pobedi ni u porazu. Mislim da smo imali većih poraza nego što je bio ovaj u prethodnoj sezoni.

Smatram da se ovoj ekipi polako zatvara krug i zbog toga kažem da je potrebna promena. Mislim da nema potrebne komentarisati šta je ko rekao. Niko naravno nije želeo da izgubi, to je prošlost, idemo napred i čekamo sledeću sezonu.

Da li ćeš gledati utakmice reprezentacije u Beogradu protiv Amerikanaca i na turniru u Atini?

Biću na turniru Diamond ball, ostatak leta provešću u Grčkoj. Odmaraću se i treniraću -- u oktobru kreću nove obaveze. Gledajući igračke i trenerske potencijale, verujem da plavi mogu da osvoje jednu od medalja i to je za očekivati, pošto naša reprezentacija uvek ima velike ciljeve. Želim im sve najbolje!

Pedja je prošle sezone bio u samom vrhu ofanzivnih statistickih kategorija (drugi strelac, najbolji izvodjač slobodnih bacanja, najvise ubačenih trojki...) i zavšio je kao četvrti u glasanju za MVP igraca.Medjutim, u štampi su osvanuli mnogi nepovoljni komentari njegove igre u samoj završnici, kao uostalom i igre celih Kingsa.

Povratak Krisa Vebera u tim posle povrede jasno je ostavio traga na igru Sakramenta. U sledeću sezonu Kingsi ulaze u dosta izmenjenom sastavu i neki smatraju poremećenom "hemijom". Čekamo oktobar i prve pripremne utakmice koje će dati neke odgovore...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.