Iliev za B92: "Jedva čekam da počne Serija A"

Posle šest godina u prvom timu Partizana, tri osvojene titule i nastupa u Ligi šampiona Ivica Iliev napušta Humsku. Fudbaler koji je za državni tim SCG debitovao pogotkom protiv Poljske u Plocku seli se na Siciliju, gde će nastupati za ekipu Mesine, novog člana Serije A.

Vladimir Novaković
Podeli

Iliev je u intervjuu za B92 potvrdio da mu je odlaskom u italijansku ligu ispunjen san.

"Ovo je svakako ispunjenje mog sna – igraću u kalču, najzanimljivijoj i najjačoj ligi na svetu. Tamo su mnogi veliki igrači i veliki klubovi, dovoljno je reći Serija A i svi znaju o čemu se radi. Na žalost, jedan sam od retkih naših igrača u toj ligi".

Igrači iz zemalja izvan EU imaju dodatnu prepreku za ulazak u italijanski fudbal, zbog neobičnog registracionog propisa.

"Veoma je teško ući u italijansku ligu, pogotovo posle promene pravila o registraciji. U klubove koji se plasiraju u Seriju A stranac može doći jedino pod uslovom da drugi stranac napusti klub. Veoma su rigorozni oko tog pravila. Meni se posrećilo, bilo je nekih promena u sistemu takmičenja, sledeće sezone će igrati 20 klubova, šest timova je ušlo iz Serije B, pa je više ekipa bilo u igri".

Iliev je između nekoliko ponuda izborio Mesinu, a posle posete budućem klubu, shvatio je da nije pogrešio.

"Nekoliko ekipa je bilo u opticaju, na kraju sam se odlučio za Mesinu. Kada sam došao tamo i video kako sve funkcioniše, kakav je grad, navijači, stadion, utisci su bili impresivni. Dočekali su me sjajno i ja ću pokušati da im se odužim dobrim igrama".

Sicilijanski klub se drugi put u istoriji plasirao u Seriju A, a Mesina će na novom stadionu, kapaciteta 40 hiljada gledalaca, pokušati da ponovi uspeh iz  sezone 1963/64, kada je osvojeno 14. mesto i izboren opstanak (klub je sledećeg proleća ispao). Klub se zbog toga pojačao.

"Klub je do sada doveo Donatija iz Milana, očekuje se dolazak dvojice igrača iz Juventusa, jer je Mesina praktično drugi klub Juventusa, pa se često igrači sele iz jednog u drugi klub. Stigli su i Japanac Janagisava, koji je igrao za Sampdoriju i David Bajoko iz Pjaćence. Klub uglavnom pojačava vezni red i odbranu".

Mesina je po dosadašnjem igračkom kadru tipičan klub iz vrha Serije B, sa nekolicinom iskusnih igrača iz prvoligaške konkurencije.

"Što se tiče igrača najpoznatiji je De Napoli, koji je pre nekoliko godina igrao za Inter. Tu je i Parizi, koji je trebalo da pređe u Juve. On je postigao 15 golova kao levi spoljni igrač prošle sezone, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Upoznao sam se sa nekoliko igrača i zadovoljan sam".

Posle upoznavanja sa upravom kluba Ivica Ilijev smatra da će Mesina postati stabilan prvoligaš.

"Video sam da je klub veoma stabilan, da je predsednik jak, kao i celokupna organizacija. Oni smatraju da je ispod njih sigurno 5 ili 6 ekipa u kalču, a za nešto više od toga možda u narednim godinama. Mada, možda nam krene dobro... "

Još od prvih utakmica za prvi tim Partizana, one jeseni kada su "crno-beli" izbacili Njukasl (prvi put) i hrabro se borili sa moćnim Laciom, Ilev je pokazao da mu je pravo zadovoljstvo da igra protiv jakih protivnika.

"Sigurno je glavni razlog mog odlaska u Seriju A želja da igram protiv velikih igrača i klubova. Prošle sezone sam u Ligi šampiona igrao protiv najvećeg kluba na svetu – Reala, ranije sam igrao protiv Lacija, Bajerna. Volim takve utakmice, inspirišu me i mislim da se u takvim mečevima pokazuje ko je kakav igrač".

U poslednjoj sezoni u "crno-belom" dresu Iliev nije pokazao sve što je želeo. Zato očekuje da će se ove godine sve vratiti.

"Jedva čekam da sve to krene. Provešću još nekoliko dana u Beogradu sa ljudima koje volim, a zatim krećem punom parom. Mislim i osećam, da će ovo biti odlična sezona za mene, jer posle jedne loše mora doći dobra godina. Prošle godine sam imao brojne malere, stvarno me nije htelo, posebno u realizaciji. Međutim, mislim da će se ove sezone sve vratiti".

Uz vredan rad i malo sreće Iliev bi mogao da napravi lepu karijeru u Seriji A. Svakako da se i on nada da će ga put iz "žuto-crvenog" dresa kluba sa krajnjeg severoistoka Sicilije odvesti ponovo u "crno-belu" kombinaciju, ali ovoga puta u srcu italijanske automobilske industrije. Da li će Ivica Iliev ostvariti ambicije znaćemo već od septembra, kada Mesina posle gotovo četiri decenije zaigra u najjačoj italijanskoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.