Štern za B92:"Ne verujem da se igrači plaše odlaska u Atinu"

Dejvid Štern je legenda NBA. Od najbolje košarkaške lige na svetu tokom poslednjih 20 godina veštim poslovnim potezima napravio je jednu od najuspešnijih i najpoznatijih "marki" na svetu. Ekskluzivno za B92 komesar NBA priča o mogućim razlozima za nedolazak najboljih američkih igrača na Olimpijske igre u Atinu, o maloj minutaži Darka Miličića, o najboljoj petorci igrača iz Evrope u NBA svih vremena...

Goran Dokić, B92
Podeli

Da li mislite da neki igrači ne žele da igraju na Olimpijadi zbog toga što se plaše za svoju bezbednost?

Čuo sam da se ta priča širi, međutim igrači sami prave izbor da li igraju ili ne. Ja mislim da će njihovo učešće zavisiti od činjenice da li imaju nešto ispanirano za leto, moguće povrede ili porodične obaveze. Ne verujem da je reč o strahu.

Da li će ipak posle svega SAD doći sa najjačim mogućim timom?

Mi imamo 400 igrača u ligi. Od tih 400, oko 70 igrača došlo je iz drugih zemalja. Znači to nam ostavlja oko 330 igrača koji su najbolji na svetu. Ako mi od te grupe ne možemo da napravimo tim koji će da se bori za zlato onda verovatno nismo dobri koliko mislimo da jesmo. Ali sve u svemu, nisam zabrinut.

Kakvo je vaše mišljenje o Darku Miličiću i kako komentarišete činjenici da kao drugi pik na draftu ima mizernu minutažu?

Postoje situacije u kojima igračima treba vreme da se razviju. Nije svaki ruki Le Bron Džejms. Početak nije toliko bitan, bitno je u kakvog će igrača Darko izrasti. Ja lično imam dosta vere u Džo Dumarsa i njegove odluke vezane za ovog mladog igrača.

Imajuci u vidi da će na draftu ove godine biti par igrača iz Evrope, a pogotovu Srbije, koji su 18-godišnjaci, da li mislite da postoji neki potencijal iz Evrope koji će dostici slavu Le Brona Dzejmsa i Karmela Entonija?

Ja bih to rekao drugačije, da li neko misli da je Jao Ming prvi ili poslednji supertalentovan igrač koji je došao iz Kine? Ja mislim da je svet počeo da prihvata način igre koji je prisutan u NBA. I da će polako početi da proizvodi talente koji će biti veoma uspešni u Americi. Međutim, siguran sam da će SAD proizvoditi najveće talente u danima koji dolaze.

Vi ste već dugo godina u NBA. Ko je po vašem mišljenu idealna petorka igrača koji su u NBA došli iz Evrope?

Tu su sigurno Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Arvidas Sabonis i Šarunas Marčuljonis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.