Englezi vređali Srbe u Prištini – da li će ih UEFA kazniti kao nas? VIDEO

Ne može da prođe neka međunarodna utakmica, a da se Englezi ne žale na rasizam i traže drakonske kazne. Da li će sada oni biti kažnjeni?

A. KovačevićIzvor: B92
Podeli
Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Englezi su gostovali u nedelju u Prištini gde su igrali protiv takozvanog Kosova, a njihovi navijači su pevali uvredljive pesme na račun Srba.

Jedan od normalnih navijača je to snimio i postavio pitanje da li će sada UEFA da kazni Englesku zabranom dolaska navijača na utakmicu, kao što je to bio slučaj upravo sa Srbijom.

Međutim, Sem Strit je postavio još bitnije pitanje. Da li se rasizmom nazivaju samo uvredljiva skandiranja navijača iz istočne Evrope?

"Srbi su kopilad gde god da se nađu",
pevaju Englezi pod vođstvom jednog zemljaka, dok pored njega čovek pokazuje simbol albanskog orla.

Stritova objava je izazvala burnu raspravu, dobio je i reči podrške ali je bilo i negodovanja. Jedan od komentatora mu je "objasnio" da "ne bi trebalo preterivati i praviti senzacionalizam gde mu nije mesto, jer nikakvog rasizma nije bilo, već uobičajene pesme u kojoj se umesto Srbija koriste i imena klubova ili drugih reprezentacija".

"A to se radi uz ovu gestikulaciju orla? Pa, da su Englezi otišli u Moskvu, popili nekoliko pića sa Rusima, podigli zastavu Ruske Imperije i fotografije Putina i zapevali 'Ukrajinci su razbijeni gde god da se nađu', da li bi i to bilo samo o fudbalu?", replicirao je ogorčeni Strit.

Meč na stadionu "Fadilj Vokri" i ubedljiva pobeda Engleske (4:0) su ostali u senci oduševljenja Albanaca dolaskom gostiju sa Ostrva.

"Dobrodošli i poštovanje"
pisalo je na bilbortima širom Prištinem dok su Albanci Engleze nazivali "braćom" i nosili njihove zastave.

Engleski tabloid "San" prenosi da su kosovski fudbalski navijači "uložili velike napore da učine da se engleski igrači osećaju dobrodošlo".

Kako piše, "povrh svega toga, kosovski tim je pustio englesku reprezentaciju da odsedne u njihovom omiljenom hotelu i prebacio se u drugi".

"Gardijan" navodi da na Kosovu "nikada nije zaboravljena uloga Velike Britanije u okočanju brutalne borbe sa srpskim snagama".

Kako pišu "zbog toga su ulice nazvane po Toniju Bleru i Robinu Kuku, koji su bili ključni u kreiranju politike koja je dovela do toga da NATO prisili Beograd na povlačenje trupa sa Kosova, i zato je šačica dece dobila poznato ime Toni Bler".

"Godine 1999. utakmica sa engleskim vojnicima dala je znak mladim Kosovarima da mogu da gledaju napred u budućnost. Danas Engleska igra u Prištini",
poručili su Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu