Čileanci – prijatelji koji su bili jači od podela

Priča o prijateljstvu, o jedinstvu ekipe kakvog više nema gotovo nigde i možda ponajmanje priča o usponu do svetskog fudbalskog trona – to su "Čileanci".

MLJIzvor: B92
Podeli
B92/MLJ
B92/MLJ

To je danas naziv za jednu od najtalentovanijih generacija svetskog fudbala koja nije dobila šansu da na okupu u seniorskoj konkurenciji pokaže svoju virtuoznost, drskost i sve svoje fudbalsko znanje.

To je takođe i naziv dokumentarnog filma sportskog novinara Grade Brankovića, koji je u sredu uveče prikazan u zemunskom "Madlenijanumu". Film prati formiranje selekcije koja je otišla na Svetsko prvenstvo za mlade u Čileu 1987. godine i za 20 dana uspela da dobije status kulta koji traje punih 30 godina.

Priča o deci "koja su nadživela državu u kojoj su rasla" i onima koji su "duplim pasom fudbalskog znanja i drugarstva" redom pokoravali Čile, Australiju, Togo, Brazil, Istočnu i Zapadnu Nemačku do titule svetskog prvaka.

Emotivnu ispovest o generaciji uz koju će uvek ostati pitanje "šta bi bilo kad bi bilo", na filmskom platnu je ispratio najveći deo članova te generacije. Bili su tu i Mijatović i Boban, te Šuker, Brnović, Pavlović, Jarni, Škorić, Zirojević, Petrić i Leković. Svet su prerano napustili Zoran Mijucić i Dubravko Pavličić, ali je deo priče posvećen i njima.

"Ja sam ovaj film već gledao i doživeo, to je otprilike moja generacija i kako su oni rasli fudbalski tako sam i ja rastao novinarski. Pre pet godina sam napisao knjigu o 'Čileancima' i to je bila predigra ovog filma. I onda smo pre jedno šest meseci sedeći sa Petrićem u garaži kod mene, ćaskali i 'hajde da napravimo film'. Onda smo zvali Bobana, Šukera i tako je to krenulo, iz čiste emocije smo to pokušali da stavimo na platno i čini mi se da sam uspeo", rekao je posle premijere Grada Branković.

B92/MLJ
B92/MLJ

Dokumentarac je sniman u Santjagu, Cirihu, Ženevi, Zagrebu, Splitu, Beogradu, Podgorici. Fudbaleri iz te generacije nisu odmah imali na raspolaganju mobilne telefone i moderne tehnologije, ali su od onog vremena održavali kontakte.

"Videli ste i sami, ja sam bio iznenađen. Trideset godina oni su eto bili u nekom kontaktu. Neki igrači su nastavili da se druže, pa su mi pričali da dok su igrali u Realu da su od 365 dana 250 spavali zajedno u sobi, tako da je ta veza prosto neraskidiva. Videli ste različite priče i sudbine, dvojice nažalost nema, a neki igrači nisu išli tako zvezdanim putem, ali videli ste da su danas svi bili isti – Čileanci", kaže Branković.

On je prokomentarisao i nešto skoriji uspeh 'Novozelanđana' rekavši da su i oni zaslužili svoju priču, ali da prvo treba da odgledaju ovaj film.

"Oni jesu zaslužili, prvaci sveta su, ali bih voleo da prvo odgledaju ovaj film, da naprave karijere bar delimično kakve su napravili ovi, a ja sam tu, tek sam počeo da radim ovaj posao, vrlo rado ću i njih staviti na filmsko platno onako kako budu zaslužili. Mislim da je to sjajna generacija i da treba svi da je podržimo. U seniorskoj konkurenciji ja im želim da budu i bolji od Čileanaca ali hajde prvo da ih pustimo da vidimo kako će se snaći u Rusiji da vidimo kako mogu i šta mogu, a za film ima vremena", objašnjava Branković.

B92/Mlj
B92/Mlj

Jedan od zaštitnih znakova te generacije je bilo prijateljstvo koje je bilo vidno i prilikom pozdravljanja nekadašnjih saigrača i načina na koji međusobno razgovaraju. Na pitanje da li se od tada promenio fudbal, ili su se promenili fudbaleri, Branković smatra da se promenilo – sve.

"Sada mi baš Peđa (Mijatović) kaže da kad uđeš u svlačionicu da igrači imaju vokmene na ušima, oni se oblače, presvlače ne progovore nijednu reč, desi se da ni na terenu ne pričaju ili da samo kažu 'zdravo, zdravo'. Videli ste kako ovi momci reaguju, oni su bili drugari od početka do kraja i mislim da se to kao Jugoslavija i kao i to vreme nikada neće ponoviti i možda i ne treba da se ponovi i baš zato će ostati vredno do kraja".

Tokom snimanja dokumentarca koji će biti prikazan u nedelju od 19 časova na TV Prva napravljeno je 30 sati materijala pa će biti emitovane i tri epizode koje se dele na put do Čilea, boravak u Čileu, dok je treća epizoda vremenski locirana trideset godina posle najvećeg uspeha jugoslovenskog fudbala u istoriji fudbalske igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu