Ser Aleksov najveći biser sad igra u "gradu greha"

Sećate li se Ravela Morisona? Jedan od najtalentovanijih fudbalera u ovom veku trenutno se bori za ulazak u plej-of meksičke Aperture.

Izvor: B92, Mozzart Sport Engleska, Meksiko
Podeli
Photo by Paolo Bruno/Getty Images
Photo by Paolo Bruno/Getty Images

Bukmejkeri otprilike daju jednake šanse Morisonovom Atlasu i Moreliji, a vi pogledajte i ostale MOZZART kvote za ovu utakmicu.

"On je najtalentovaniji klinac koga sam ikad doveo", rekao je svojevremeno ser Aleks Ferguson kada je dovodio 15-godišnjaka u Mančester junajted i momentalno podigao veliku euforiju u Engleskoj.

Međutim, nešto više od osam godina kasnije, situacija je daleko od one koju su na Ostrvu predviđali – Morison se sprema da tokom večeri zaigra u meksičkom gradu greha, pošto u Gvadalahari njegovom Atlasu gostuje Morelija.

"On je najveći propali talenat s kojim sam ikad radio", priznao je Sem Olerdajs, ali to nije smetalo Meksikancima da se hvale kako u svojoj zemlji imaju "najvećeg talenta kojeg je Engleska videla".

Koliko je to čudan transfer govori i podatak da, naravno, nikada nijedan Englez nije igrao fudbal u Meksiku, izuzev Antonija Pedroze, koji se rodio na Ostrvu, ali mu je otac bio Meksikanac.

Photo by Michael Regan/Getty Images
Photo by Michael Regan/Getty Images

Meksička apertura – 13. kolo:
sreda
02.00 (2,45) Lobos (3,20) Tihuana (2,80)
03.00 (2,80) Keretaro (3,20) Kruz Azul (2,45)
03.45 (1,30) Tigres (4,80) Verakruz (9,50)
04.00 (2,95) Pumas (3,25) Leon (2,30)
04.30 (2,30) Atlas (3,25) Morelija (2,95)

četvrtak:
02.00 (1,80) Santos Laguna (3,45) Nekaksa (4,30)
02.05 (2,15) Pačuka (3,30) Toluka (3,20)
04.00 (4,50) Puebla (3,50) Monterej (1,75)
04.00 (1,80) Amerika (3,40) Gvadalahara (4,30)

"Vrlo sam iznenađen Ravelovim dolaskom. Ne znam kako će se snaći. Ovde treninzi počinju obično u 10 ujutru, a sunce već tada prži. Da ne pominjem ostale aspekte života", skeptičan je Pedrosa.

Morison je, uprkos tome što ima samo 24 godine, već nosio dres Junajteda, Vest Hema, Birmingema, Kvins Park Rendžersa i Kardifa.

"On je svetska klasa, ali je malo lud", izjavio je Igli Tare.

Put ga je odveo u Meksiko gde igra kao pozajmljeni fudbaler Lacija.

"Atlas je učinio da se osećam važnim. Bio sam ovde tri dana, pogledao kakva je situacija i rešio da potpišem. Prošlost je prošlost, sve što je bilo tamo ostaje, ispred mene je svetla budućnost", samouveren je Morison.

U Meksiku igra nekoliko fudbalera koji su u Evropi bili veoma cenjeni – Andre-Pjer Žinjak i Ener Valensija (Tigres), Keisuke Honda (Pačuka), Huan Iturbe (Tihuana), Funes Mori (Monterej), Matijas Fernandes (Nekaksa)...

"Poslednjih godina u Meksiko su počeli da dolaze poznati igrači iz Evrope, ali Atlas dosad nije po tome bio poznat. Ovaj potez ih je doveo u centar pažnje, zna se da je Morison bio najveći projekat akademije Mančester Junajteda", kaže Najib Moran, ESPN-ov reporter iz Meksika.

Morison dosad nije mnogo igrao, tri puta je ušao s klupe za Atlas, a jedan meč je presedeo na klupi. Možda nije pomogao na terenu u velikoj meri, ali izgleda da je talija za novi klub. Posle poraza od Montereja, usledila su tri vezana trijumfa (Puebla, Verakrus, Santos Laguna).

U svakom slučaju, Atlas trenutno zauzima deveto mesto u Aperturi. U Meksiku se igra Apertura (17 kola) i Klausura (17 kola), a osam najboljih ide u plej-of i bori se za titulu šampiona, koju su prošle sezone podelili Tigres (Apertura) i Gvadalahara (Klausura).

Inače, meksička liga je po rang-listi IFHHS-a 11. po kvalitetu na planeti, a po broju gledalaca se nalazi na četvrtom mestu, odmah iza Bundeslige, Premijer lige i Primere. A u Severnoj Americi, samo NFL i MLB privlače više pažnje od MX lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu