Vuletić o Terzi: Da vuk na svoju ovcu pravo ima...

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić reagovao je posle sednice Skupštine Crvene zvezde održane u utorak.

SMIzvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Glavne rekacije usledile su zbog izjave Zvezdan Terzića, generalni direktor Crvene zvezde, koji je otkrio kako je dug kluba smanjen na 33,5 miliona evra, ali i zbog potvrde za dodelu titula crveno-belima iz 1946. i 1986. godine.

Vuletić je u razgovoru za Mondo istakao da nezavisna revizorska kuća obavlja nadzor nad finansijskim poslovanjem, kao i da Partizan svoje finansije ''ne saopštava na konferencijama za štampu''.

“Mi nismo baš tako kadri da sklopimo takve finansijske aranžmane, kao ono u reklamama - platiš pet dobiješ šest. Ovde je platiš jedan dobiješ pet i po. Tako da, u tom pogledu, stičemo utisak da ćemo morati mnogo da učimo. Ali, nadam se da ćemo više brojati titule nego kvazi smanjene dugove", poručio je Vuletić.

On ističe da ne postoji pravni osnov po kojem bi se titiula iz 1946. godine dodelila Crvenoj zvezdi.

''FK Crvena zvezda je osnovan u martu i svoju prvu prijateljsku utakmicu odigrao je protiv jednog albanskog kluba u Enver Hodžinoj Albaniji. Dakle, dok je naš narod u okviru JNA ratovao i dalje na teritoriji Jugoslavije, dotad je Crvena zvezda bila osnivana i igrala prijateljske utakmice'', istakao je Vuletić.

"Tom logikom, kojom nas ubeđuju da je moguće napraviti ovakvo poređenje i izjednačavanje, mene čudi zašto nije stigao zahtev da se Crvenoj zvezdi kao sukcesoru FK Jugoslavija, kluba iz predratnog perioda, koji je osvojio tri titule i to u tadašnjem zajedničkom prvenstvu, dodeli kao pravnom nasledniku čiji je stadion bio gde danas igra Crvena zvezda?"

"Takvim metodom, takvim revizionizmom istorije, takvim pokušajima da se istorija siluje i da se na osnovu nje pokušava nasilnim putem preuzeti nekakva šampionska titula, čini mi se, samo služi na čast onima koji danas predvode jedan veliki klub, kojem u istoriji nije padalo na pamet, niti ranijim funckcionerima, da se bave ovako nečasnim nepočinstvima u pokušaju da se dođe do titule", rekao je profesor Vuletić.

StarSport
StarSport

Što se tiče 1986. godine, Vuletić smatra da nema osnova da se ta titula pripiše Zvezdi, jer po njegovom mišljenju nema relevantnih dokaza da se Partizan bavio nečasnim radnjama.

''Sticajem okolnosti, Slavko Šajber je poništio čitavo kolo, na osnovu indicija i sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže 'in dubio pro reo' – u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca.

A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo. Koliko puta ste čuli i u medijima 'oslobođen zbog nedostataka dokaza'. Dakle, onaj ko presuđuje, mora biti van bilo kakve sumnje da je u pravu. Ovde je bilo nekoliko stvari sporno.

Nije postojao nijedan materijalni dokaz, Slavko Šajber nije poništio samo utakmicu Crvene zvezde i Partizana, nego skoro čitavo kolo'', istakao je Vuletić i podsetio da nisu bile poništene utakmice Hajduka i Dinama iz Vinkovaca.

Za kraj, Vuletić je citirao Njegoša, a ove reči bile su upućene direktoru Zvezde Zvezdanu Terziću.

"Čini se da ovakva bahatost, ovakav silujući nastup prema istoriji, prema pravu, prema institucijama sistema, oličava razmišljanje jednog čoveka, koji je istovremeno koperfildskim metodama uspeva da plati milion, a da dobije pet miliona.Poruka bi verovatno bila, ona Njegoševa: 'Da vuk na svoju ovcu pravo ima, ka tirjanin na slaba čoveka. Al tirjanstvu stati nogom zavrat, dovesti ga spoznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija", istakao je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu