Zvezda: Titule iz 1946. i 1986. pripadaju nama

Skupština FK Crvena zvezda je na sednici donela zaključak da je Crvena zvezda jedini legitimni šampion Jugoslavije u sezoni 1986/87.

Izvor: B92
Podeli
crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Terzić otkrio: Platimo milion evra, otpišu nam 5,5

Spomenuta titula bila priznata od strane Predsedništva FS Jugoslavije i UEFA, jer je Zvezda igrala Kup šampiona, ali je 29. jula 1987. posle tužbe Partizana Ustavnom sudu i Sudu udruženog rada pripala crno-belima.

FSJ je te 1986. poništio celo poslednje kolo, kaznio sve klubove oduzimanjem šest bodova u narednom šampionatu i 12 timova je moralo da odigra ponovo poništenu rundu.

Crno-beli nisu hteli da igraju protiv Željezničara (izgubili 3:0), pa je tako titula pripala Crvenoj zvezdi. Partizan FSJ nije tužio sportskim sudovima FIFA i UEFA, već Sudu udruženog rada koji je poništio odluku.

Zvezda smatra da je to nelegitimna odluka i traži da FS Srbije prizna ono što su prihvatili FSJ i UEFA.

"Naš stav bazira se na osnovu zakonite odluke FSJ i UEFA, pa u tom smislu ovlašćuje Upravni odbor fudbalskog kluba da pred FSS kao pravnim sledbenikom FSJ pokrene inicijativu za izmenu objedinjene zvanične evidencije šampiona Jugoslavije i Srbije", navodi se na sajtu kluba.

Skupština FK Crvena zvezda je takođe podržala inicijativu koju je 17. januara 2017. godine Fudbalskom savezu Srbije podneo predsednik kluba Svetozar Mijailović, koja se odnosi na priznavanja titule osvojene u prvenstvu Srbije 1946. godine, kao zvanične titule prvaka Srbije.

"Ovom prilikom, Skupština ovlašćuje Upravni odbor da se obrati FSS sa zahtevom za donošenjem legitimne odluke po kojoj je FK Crvena zvezda zvanični prvak Srbije za 1946. godinu i po kojoj se ta titula uvodi u zvaničnu objedinjenu evidenciju prvaka Jugoslavije i Srbije, a sve u skladu sa već podnetom inicijativom", dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu