"Tehno-fudbal" sve bliže, FIFA odobrila 'hok-aj'

FIFA odabrala je sistem za preglede snimaka firme 'Hok-aj inovejšn' kao pomoć sudijama prilikom pregleda spornih situacija na tri takmičenja ove godine.

PTIzvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Da, tehnologija će spasiti fudbal!

Svetska fudbalska federacija saopštila je da će britanska firma pokriti svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina koje u subotu počinje u Južnoj Koreji, Kup konfederacija u Rusiji i klupsko svetsko prvenstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

FIFA želi da dozvoli pregled snimka samo za "jasne greške" u četiri situacije: postignute golove, dosudjene penale, isključenje igrača i slučajeva kada pogrešan igrač bude kažnjen kartonom.

Najmanje 11 tehnoloških firmi je bilo na probi u FIFA tokom prošle godine a prema odluci koja je danas objavljena deluje da je Hok-aj najizgledniji kandidat da dobije posao na svetskom prvenstvu 2018. ako dodje do potpisivanja ugovora.

Na svetskom prvenstvu 2014. Hok-aj je od nemačkog sistema GolKontrol (GoalControl) izgubio nadmetanje za tehnologiju gol linije koja se zvučno oglašava kada lopta predje liniju celim obimom.

Pregled snimaka mora biti formalno odobren od komisije koja se bavi fudbalskim pravilima.

Korišćenje video-tehnologije u slučaju spornih situacija već postoji u košarci, tenisu, američkom fudbalu i drugim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.