Brajton & Houv – Galebovi, Gušter i Fatboy Slim

U 115 godina dugoj istoriji, kao najveći uspeh slave trijumf nad Aston Vilom još 1910. godine, u borbi za tadašnji FA Čeriti Šild.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Dok, za više od veka, koliko organizovano trče za loptom, samo četiri sezone bili članovi elitnog ranga takmičenja.

Na drugoj strani, za njihove navijače rođene posle Prvog svetskog rata, momenat koji pamte jeste promašaj Gordona Smita u finalu FA Kupa. Te 1983. godine dobrano su namučili Mančester Junajted, ali ih je promašaj Smita u 120. minutu meča, pri rezultatu 2:2, skupo koštao.

Niko na stadionu nije mogao da veruje šta je Smit propustio da realizuje, sa nešto više od pet metara, uz sjajnu odbranu Garija Bejlija. Pošto pobednika nije bilo igrao se ponovljeni meč, a kazna 'Crvenih đavola' bila je surova – ubedljivih 4:0. Ali to je bio samo početak agonije kluba sa jugoistoka Engleske...

Samo nekoliko dana pošto su ostali bez najstarijeg fudbalskog trofeja, doživeli su novo ogromno razočarenje – poraz koji im je ovoga puta uskratio pravo da i naredne sezone budu članovi lige najboljih. U naredne tri i po decenije proživeli su gotovo sve najveće strahove s kojima jedan klub može da se suoči, postali su podstanari sa sve većim dugom u banci, tonući sve niže i niže u fudbalskoj piramidi, dok im preti potpuni nestanak. O mentalnom stanju navijača izlišno je i govoriti....

Međutim, svaki put kada bi bili jednom nogom iznad provalije, ono što ostrvski fudbal i čini posebnim vraćalo ih je u život.
Ta neobjašnjiva ljubav i posvećenost ljudi koji bukvalno žive za klub i spremnost da se na bilo koji način, pa i ugrožavajući sopstvenu egzistenciju, pomogne voljenom timu, a ispostavilo se da ih na kraju upravo to i spaslo. Jednostavno, kultura.

Danas, tačno dvadeset godina od kada su spletom okolnosti opstali u poslednoj profesionalnoj fudbalskoj ligi Engleske, Brajton & Houv Albion i stanovnici istoimenog grada mogu da se pohvale da su ponovo članovi Premijer lige, sa jasnim planom obilaska najvećih i najvažnijih stadiona širom zemlje, već sredinom avgusta.

Kompletan tekst našeg Nemanje Đorđevića pročitajte u rubrici TEME.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu