Preokret Srbije za trijumf u Gruziji!

Reprezentacija Srbije savladala je posle preokreta Gruziju u Tbilisiju u meču petog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji – 3:1 (1:1).

Izvor: B92
Podeli
FSS
FSS

Kvalifikacije za SP 2018. u Rusiji:

Grupa D:
Gruzija – Srbija 1:3 (1:1)
Kačarava 6 - Tadić 44(p), Mitrović 64, Gaćinović 86
Austrija – Moldavija 2:0 (0:0)
Zabicer 75, Harnik 90
Republika Irska – Vels 0:0

Tabela:
1. Srbija 3 2 0 12:6 11
2. Irska 3 2 0 7:3 11

3. Vels 1 4 0 8:4 7
4. Austija 2 1 2 8:7 7
5. Gruzija 0 2 3 4:8 2
6. Moldavija 0 1 4 2:13 1

Krenulo je veoma loše po naš tim na Boris Palčadze Areni, pošto su domaći poveli već u šestom minutu posle katastrofalne greške Aleksandra Kolarova.

Međutim, Dušan Tadić uspešno realizuje penal u 44. minutu za izjednačenje, da bi potom proigrao najpre Aleksandra Mitrovića u 64. minutu, a potom i Mijata Gaćinovića za totalni preokret i veoma važnu pobedu.

'Orlovi' su zabeležili treći trijumf i sada imaju 11 bodova, a tu je i ostala pošto su Republika Irska i Vels odigrali meč bez golova u Dablinu.

Sledi Vels sa šest bodova, odnosno četiri manje od Iraca, Austrija sa četiri, Gruzija sa dva i Moldavija sa samo jednim.

Među nešto više od 15.000 navijača našla se i nekolicina Srba, koja je transparentom obeležila godišnjicu od početka bombardovanja Srbije od strane NATO pakta.

Naši momci preuzeli su kontrolu i nametnuli svoj ritam već od starta, ali je velika greška Kolarova mogla skupo da nas košta.

Defanzivac Mančester Sitija previše nonšalantno vratio je loptu do Vladimira Stojkovića, a Nik Kačarava bio brži od našeg golmana i samo je ćušnuo u mrežu.

FSS
FSS

Preostali protivnici Srbije:

11.06. Srbija – Vels
02.09. Srbija – Moldavija
05.09. Irska – Srbija
6.10. Austrija – Srbija
9.10. Srbija – Gruzija

To je bio tek početak problema, pošto smo u većem delu prvih 45 minuta bili u podređenom položaju, nismo uspevali ni da pošaljemo udarac u okvir gola domaćina, pri tom smo mogli da primimo barem još dva gola, ali se sve to promenilo u 44. minutu.

Dušan Tadić, ubedljivo naš najbolji igrač, proigrao je Filipa Kostića koji je oboren na ulasku u kazneni, da bi začetnik akcije sa jedanaest metara lako prevario Georgija Loriju za izjednačenje.

Ekipa Slavoljuba Muslina zaigrala je delako agresivnije i konkretnije u nastavku meča, ali nije uspevala ozbiljnije da zapreti u uvodnih petnaesetak minuta, sve do 64. minuta.

Ponovo je ofanzivni vezista Sautemptona bio u ulozi asistenta, međutim – mora se istaći i sjajna rola Aleksandra Mitrovića. Centarfor Njukasl Junajteda primirio je loptu u visini penala, okrenuo se i poslao divan udarac za vođstvo 'Orlova'.

U međuvremenu, selektor je na teren poslao Nemanju Gudelja i Mijata Gaćinovića, da bi upravo debitant iz redova Ajntrahta iz Frankfurta postavio konačan rezultat i overio slavlje našeg tima.

Još jednom, ništa nije moglo da prođe bez Dušana Tadića – Gudelj se izborio za loptu na sredini terena, ona je došla do Tadića koji je čuva i 'gura' ka zahuhtalom Gaćinoviću, a ovaj rutinski vara Georgija Loriju.

Naredni okršaj u borbi za Rusiju naša selekcija imaće 11. juna kada u Beograd stiže polufinalista prethodnog EURO šampionata Vels.

FSS
FSS

Kvalifikacije za SP 2018. u Rusiji:

Gruzija – Srbija 1:3 (1:1)
Kačarava 6 - Tadić 44(p), Mitrović 64, Gaćinović 86

Sastavi:

Gruzija (4-1-4-1): Lorija – Kakabadze (od 70. Arabidze), Kvrikvelija, Kašia, Navalovski – Kvekvešviri – Kazaišvili, Gvilija, Kankava, Anaidze – Kačarava

rezerve: Makaridze, Kvaškavadze, Lobžanidze, Kočolava, Dvalašvili, Kvilitaija, Tabaidze, Arabidze, Jiguari, Rekvijašvili

Srbija (3-4-3): Stojković – Ivanović, Maksimović, Kolarov – Obradović (od 46. Vuković), Matić, Milivojević, Rukavina – Tadić, Kostić (od 81. Gaćinović), Mitrović (od 71. Gudelj)

rezerve: Rajković, Jovanović, Lukić, Gudelj, Vuković, Tošić, Marković, Mitrović, Gaćinović, Spajić, Đurđević, Stojiljković

Srbija je od starta preuzela kontrolu nad loptom i počela je da preti, ali se sve promenilo posle katastrofalne greške Aleksandra Kolarova u šestom minutu.

Defanzivac Sitija vratio je prekratku loptu ka Vladimiru Stojkoviću, pod pritiskom napadača domaćina, a Nik Kačarava bio brži od našeg golmana i samo ćušnuo loptu u mrežu – 1:0.

Kolarov je nedugo zatim imao priliku da se ispravi, ali je loptu iz slobodnog udarca, sa nekih 25 metara, poslao preko prečke. Neočekivan pogodak i greška jednog od najiskusnijih igrača Srbije u potpunosti je poremetio ekipu, pa je Gruzija bila ta koja je imala loptu u nogama.

U narednih desetak minuta gledali smo jalove napade Srbije, kao i očajnu kombinaciju posle kornera, da bi nas u 19. minutu još teže situacije spasao Stojković.

Nesigurna zadnja linija još jednom je dozvolila agresivnim Gruzijcima da se nađu u opasnoj situaciji, ali je golman Notingem Foresta lepom paradom zaustavio pokušaj Valerija Kaziašvilija sa ivice kaznenog.

FSS
FSS

Mogli smo i mi do pogotka posle greške defanzive domaćina, ali je Filip Kostić loše primio pâs Dušana Tadića u visini penala, da bi udarac Antonija Rukavine u nastavku akcije bio izblokiran.

I, dok mi nismo uspevali da ni posle pola časa fudbala uputimo udarac u gol Gruzije, bočni napadači domaćina nastavili su da nam prave velike probleme. Kačarava je 'promešao' Nikolu Maksimovića na desnom krilu i zavrnuo loptu u kazneni, ali su naši momci nekako uspeli da spreče opasniji udarac Jaba Kankave.

Srbija je ponovo bila nešto opasnija, igrala je visoki presing i uspela da zapreti preko Aleksandra Mitrovića i Tadića, ali je i dalje bila bez udarca u okvir gola. Međutim, svaki put kada bi 'Orlovi' pritisli – Gruzijci su stvarali stopostotne prilike.

Ovoga puta, da u 37. minutu ne primimo drugi pogodak zaslužni su bili sreća i sebičnost. Kačarava je sjajno proigrao Kazaišvilija, koji se našao sâm ispred Stojkovića, ali je na našu sreću odlučio da šutira, umesto da proigra usamljenog saigrača na drugoj stativi.

Delovalo je da će biti dobro da posle 45 minuta igre imamo samo gol zaostatka, da bi se to promenilo u 44. minutu.

FSS
FSS

Tadić je poslao loptu u prostor za Kostića, koji ulazi u kazneni sa levog boka – gde ga ruši Kakabadze – a začetnik akcije sa jedanaest metara vara Georgija Loriju za izjednačenje – 1:1!

Ono što daleko više brine, od samog rezultata, jeste očajna igra našeg tima, pošto su Gruzijci u većem delu prvog poluvremena dominirali, dok mi nismo uputili niti jedan šut u gol domaćina!

Početak drugog dela igre doneo nam je i prvu promenu – Jagoš Vuković, koji se zagrevao već pri kraju prvog poluvremena, ušao je umesto Ivana Obradovića, što je uslovilo da se Kolarov prebaci na levi bok.

U uvodnih petnaeset minuta nastavka Srbija je bila konkretnija, napadala je i kontrolisala situaciju na sredini terena, ali bez konkretne prilike jer se sve svelo na nekoliko pokušaja sa distance.

S druge strane, Gruzija je na ulasku u 60. minut ponovo zapretila, pa je Stojković morao da pravi tri parade u svega nekoliko sekundi, pe nego što je arbitar svirao faul u napadu, posle udarca iz ugla.

FSS
FSS

Ipak, isplatila se inicijativa 'Orlova', Aleksandar Mitrović divno je pogodio u 64. minutu za totalni preokret.

Ponovo je fenomenalni Dušan Tadić bio ključan za pogodak našeg tima – sada pravovremeno uposlivši Mitra na ulasku u kazneni, da bi centarfor Njukasl Junajteda odličnim udarcem iz okreta zatresao mrežu – 1:2!

Posle promene stanja stvari na terenu, selektor domaćih Vladimir Vajs bio je prinuđen da reaguje, pa je na teren umesto Otara Kakabadzea poslao Georgija Arabidzea. Već u sledećem minutu, reagovao je i Slavoljub Muslin – Nemanja Gudelj zamenio je Mitrovića.

Na ulasku u poslednjih deset minuta duela, Srbija se povukla posle preokreta i vrebala šansu iz kontre, a upravo u želji da ojača vezni red selektor je na teren poslao Gudelja, kako bi dodatno onemogućio Gruzijce da koriste prazan prostor, ali i Mijata Gaćinovića zbog kontri.

Takav pristup u potpunosti se isplatio Srbiji, koja je u 86. minutu i definitivno potvrdila važan trijumf. Gudelj se izborio za loptu, ona je došla do Tadića koji je čuva i 'gura' ka zahuhtalom Gaćinoviću – koji na debiju upisuje i prvi gol za najjači državni tim – 1:3!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu