"Srbi dežurni neprijatelji, a fudbal nam smrdi..."

Igor Lasić, novinar hrvatskog "Dojče Velea", napisao je tekst o sve češćim izlivima nasilja u hrvatskom fudbalu.

ĐNIzvor: B92, www.dw.com Hrvatska
Podeli
Divljanje hrvatskih navijača na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Divljanje hrvatskih navijača na Evropskom prvenstvu u Francuskoj (Photo by Julian Finney/Getty Images)

* Splićani provocirali Riječane ćirilicom

* Navijač šipkom jurio sudiju po Poljudu (VIDEO)

* "Srbi bi se topovima branili na 'Poljudu"

U tekstu pod nazivom "Hrvatska nogometna riba smrdi od glave" Lasić je poseban akcenat stavio na nekoliko tema, među kojima je sprega huligana i vlasti.

Kao u gotovo svim balkanskim državama, huliganizam predstavlja problem jer sprega političara, biznismena i funkcionera u sportu i dalje opstaje.

Nezaobilazan deo ovog fenomena predstavlja i odnos prema navijačima u regionu, koji je na ivici eskalacije. Sam povod za pisanje bio je nedavni ispad ’Torcide’ tokom duela sa Rijekom, kada su provocirali Riječane zbog dobrog odnosa sa Srbima.

"Hrvatski fudbal ponovo je postao predmet crne hronike, nakon ružnih zbivanja na utakmici između Hajduka i Rijeke, 11. marta u Splitu. Štaviše, na stadionima u Hrvatskoj dugo nije bilo tako intenzivnog i masovnog verbalnog izliva mržnje i huliganizma među sukobljenim navijačima, ali i prema ’dežurnim neprijateljima’ za ’opšte namene’ – Srbima, Romima, crncima, homoseksualcima... ", piše u tekstu.

Na ’Poljudu’ su se mogli čuti rasističke uvrede, pogrdni nazivi, čitati ćirilica kojom su Splićani želeli da provociraju pristalice protivničke ekipe.

"Pogrdne nazive spomenutih grupa radikalni poklonici jednog kluba koriste za uvrede namenjene navijačima okupljenih pod drugim grbom. Međutim, neprecizno i pogrešno bi u tome bilo gledati samo bujanje klasičnih desničarskih strasti, kakvim se, uostalom, odlikuju i mnoga od vodećih fudbalsko-političkih imena, a zanemariti celokupni politički kontekst hrvatskog fudbala", dodaje se.

Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Drugi deo teksta govori upravo o spomenutom kontekstu koji čine problemi u hijerarhiji u Fudbalskom savezu Hrvatske (HNS), ali i nezadovoljnim navijačima koji su izgubili svako pravo odlučivanja o svojim, inače, u većini slučajeva neprivatizovanim klubovima.

Ni država nije uspela da stane na kraj huliganizmu, pa je u velikom broju slučajeva ispaštala i reprezentacija. Ali nisu samo ljudi na tribinama bili ti koji su izazivali sukobe i incidente, već oni koji su sedeli u samom vrhu najvećih hrvatskih klubova.

"Imali smo određene ideje, doneli pojedine mere, ali nismo uspeli da ih sprovedemo do kraja. Lično sam vodio komisiju u kojoj su bile kolege iz Ministarstva pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i drugi relevantni pravnici, i doneli smo propis o navijačkim vaučerima koji nije odgovarao Zdravku Mamiću. Možda se sećate šta se sa tim dogodilo? Ništa, jer je Mamić odlučio da ne ispoštuje vladinu odluku. Suočili smo se sa samovoljom jednog čoveka, ali ga niko nije sankcionisao. Kako da navijači imaju poverenja u nas kada vlada ne vlada? Tu je reč o pojedincima koji opstruišu sistem, dok ostali pasivno svedoče jer nema dovoljno političke volje, niti interesa za akciju", izjavio je za "Dojče Vele" Petar Skansi, proslavljenji košarkaš i nekadašnji pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i sporta Republike Hrvatske.

Epilog je, piše Lasić, potpuno jasan – navijači u velikom broju okreću leđa krovnoj fudbalskoj organizaciji i nastoje da, na čelu sa konfliktnim fanovima "odmetnutog" Hajduka, joj naštete prekidanjem utakmica.

Zbog raznih ispada, HNS je između leta 2014. i 2016. godine kažnjen u 9 od 22 reprezentativna susreta. Kazne su stizale na razne načine – novčano je savez ukupno kažnjen sa 419.000 evra i 150.000 švajcarskih franaka, kao i oduzimanjem boda u kvalifikacijama, i odigravanjem pet utakmica na domaćem terenu bez publike i jedne sa zatvorenim delovima tribina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu