Iker Kasiljas i potera za sreć(k)om

"Dok je većina klinaca maštala o tome da postigne savršen gol, ja sam oduvek sanjao da ga odbranim".

Izvor: B92
Podeli
WikipediaCommons
WikipediaCommons

Znate kako kažu – 'Kako misliš normalan? Pa, on je golman". I, istina je, većina čuvara mreže 'posebna' je na neki svoj ekscentričan način, pogotovo kada se radi od staroj gardi. Valjda to tako ide jer bi u suprotnom svako mogao da bude golman. Nije lako boriti se sa svim tim pritiskom koje sa sobom nosi stajanje na liniji. Biti protiv svih, braniti mrežu koju svi žele da zatresu...

Njihov položaj još je nezahvalniji od onoga u kome se nalaze članovi zadnje linije, poslednjeg bedema odbrane vlastitiog gola. Iako se i njima svaka greška posebno 'meri', i ume da potre sve ono dobro što su do tada uradili, čuvarima mreže još je teže. Štoper ili bek mogu da se iskupe na drugom kraju terena, dok za njih popravni ne postoji.

Možda upravo u svemu tome i leži gore spomenuta 'posebnost', odnosno njihova sklonost ka nekim stvarima koje i nisu baš sportske. Van terena to su alkohol, cigarete, kocka, brza kola, gomile tetovaža i sve što ide uz to, a na njemu momenti, tipa – kada odluče da je na crti baš dosadno, docrtaju nulu pored desetke na leđima i krenu u driblinge oko protivničkih napadača.

Ipak, već po prve tri rečenice možete zaključiti da naš junak ne poseduje taj tip 'posebnosti', on je 'poseban' na potpuno svoj način. Na veliku scenu zakoračio je pravo iz srednjoškolske klupe, pošto je zamolio profesora da izađe sa šestog časa kako bi stigao da brani u meču Lige šampiona, da bi danas – tačno dve decenije kasnije – postao njen apsolutni rekorder. Na tom putu osvojio je sve, ali baš SVE – Iker Kasiljas Fernandes.

Getty Images
Getty Images

Rođen je u predgrađu Madrida Mostolesu 20. maja 1981. godine u porodici velikih navijača najvećeg kluba na svetu – madridskog Reala. Kako kaže njegov otac Hose Luis, već na fudbalu u kraju pokazao je ljubav prema rukavicama, iako je bio po prilično sitan i nizak. Hose je smatrao da će ga to 'proći' i da će, poput ostale dece, poželeti da zapravo igra fudbal, ali se to nikada nije dogodilo. I dobro je što je tako.

Sa devet godina našao se u trening centru 'kraljevskog' kluba 'La Fabrica', a tamo je i ostao narednih 25 godina. Međutim, veliko je pitanje da li bi se sve tako odigralo da jednog dana nije zaboravio da ode do kladionice i uplati tiket ocu.

Gospodin Kasiljas, inače u to vreme prosvetni radnik u ministarstvu, pogodio je četrnaest tačnih rezultata tog vikenda, Imao je više sreće o Dimitrija Mite Pantića u Tesnoj koži, ali je u nedelju uveče verovatno poželeo da je i u njegovom slučaju neko 'pogodio stativu'. Iker se zaigrao na lokalnom terenu, a njegova porodica ostala uskraćena za džek-pot u vrednosti od 1.200.000 evra.

Opet, gledajući iz ove perspektive, deluje da je ovako ispalo bolje...

Tekst našeg Nemanje Đorđevića o jednom od najboljih golmana sveta svih vremena pročitajte u našoj rubrici TEME.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu