"Ne volim ime Delije,mi smo bili poslednji Cigani"

"Nikada nisam voleo navijačko ime Delije, jer su mu kumovi Udba i kriminalci. Sebe i dalje zovem Ciganinom".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ljubivoje Tadić, prvak drame, bivši upravnik Narodnog pozorišta, glumac, dramaturg, reditelj, borac za demokratiju, Zvezdaš...autor je knjige “Lična dokumenta”, čije delove je preneo "Nedeljnik".

Jedno poglavlje posvećeno je i njegovoj velikoj ljubavi – Crvenoj zvezdi.

“Naravno da je način života porodice Tadić određivao i raspored fudbalskog prvenstva. Išli smo na utakmice i kada je bilo -20. Recimo, na važnu utakmicu Crvena zvezda – Teteks 4:1. Rastko (otac Rastko Tadić), Ljuba (stric Ljuba Tadić) i ja bili smo tamo, a Marko Marković nas je pomenuo u prenosu, jer smo jedini bili prisutni službena lica i mi. To je toliko razlutilo Miru (majku), da smo ostali bez nedeljnog ručka", rekao je Tadić.

"Vi jedini u Beogradu nemate kuću! Idite pa ručajte gde vam je bolje".

Foto: Tanjug video printscreen
Foto: Tanjug video printscreen

"Počeo sam da gledam Džajinu (Dragan Džajić) generaciju, bio sam na prvoj Pižonovoj (Vladimir Petrović) utakmici, gledao sam uživo Pelea, Maradonu, Kristijana Ronalda. I ja sam aplaudirao kada nam je Maradona sa „suprotne tribine dao onaj gol“.

Tadić se prisetio i ostalih ljubimaca u crveno-belom dresu.

Dušan Savić i Vladimir Petrović (Foto: Starsport)
Dušan Savić i Vladimir Petrović (Foto: Starsport)

„Voleo sam i Duleta Savića, koji je dao silne golove, ali jedan je apsolutno art gol – protiv Arsenala na Hajberiju za 1:1. Kao i onaj Pižonov protiv Partizana za 1:0, kada je predriblao ceo tim i ušetao se u gol. Kasnije sam ispretio prve utakmice poslednjih naših velikih igrača Dejana Stankovića i Nemanje Vidića“.

Sada je proredio odlaske na stadion, naročito kada je preminuo njegov otac Rastko.

„Mi smo bili poslednji Cigani. Najdraža parola koju smo imali bila je: „Mi smo Cigani, najjači smo najjači!“ Nama su svuda vikali Cigani. I u Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu, Nišu, Crvenki, što nije bilo pogrdno jer je bilo tačno. Nikada nisam voleo navijačko ime Delije, jer su mu kumovi Udba i kriminalci. Sebe i dalje zovem Ciganinom. Doduše, jednim od tužnijih samih Cigana na svetu, zato što su Cigani otišli, a Zvezda je takva kakva je i biće samo gora. Zauvek.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu