"I treba da ispadnemo, kad nam je štoper Kolarov"

Engleska fudbalska javnost besna je na Pepa Gvardiolu zbog eliminacije Mančester Sitija iz Lige šampiona, a jedan od razloga za to je i Aleksandar Kolarov.

A. KovačevićIzvor: B92 Engleska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Kolarov: Bolan trenutak, bolji smo tim

Srpski defanzivac je umesto na svojoj "prirodnoj" poziciji beka, igrao levog štopera uz Džona Stonsa i bio direktan kriva za dva od tri gola Monaka u pobedi "Kneževe".

Prvo je ostao "kratak" prilikom centaršuta Mendija po zemlji sa leve strane posle koga je Fabinjo pogodio sa desetak metara za 1:0, a onda je loše procenio let lopte i dopustio Bakajoku da "presudi" njegovom timu.

Iako su navijači besni na loše izdanje Srbina, svesni su da to nije "njegova" pozicija, pa su "drvlje i kamenje" osuli po menadžeru Gvardioli, jer je njegova odluka bila da svog pouzdanog beka, za koga je nekoliko puta izjavio da mu je vrlo bitan po levoj strani, stavi u srce odbrane protiv jednog od najboljih napada u Evropi.

Ako je nešto jasno u vezi sa "Kneževima" ove sezone, to je da mogu da postignu gol "kad god žele", što su pokazali i u Mančesteru pre tri nedelje tri puta. Uprkos tome, Gvardiola je odlučio da se opet nadigrava s Francuzima umesto da "zatvori" prilaze svom golu.

Upravo je odbrana bila najslabija tačka "građana" ove sezone, primili su čak 16 golova u Ligi šampiona, za razliku od recimo Juventusa koji je samo dva puta vadio loptu iz sopstvene mreže.

Da je odbrana ta koje često donosi bolji rezultat od napada poslednjih godina su dokaz bili Atletiko Madrid i reprezentacija Portugala, koja je bez ijedne pobede u 90 minuta osvojila Evropsko prvenstvo.

Međutim, Gvardiola je želeo da ostane odan svom stilu igre pa je i pred samu utakmicu izjavio: "Napad je najbolja odbrana. Ako želiš da osvojiš Ligu šampiona, moraš da napadaš". Kako je to prošlo?

Njegov napad nije uspeo da "odbrani" gol, "duvalo" je sa svih strana kroz kazneni prostor Sitija, posebno u prvih 45 minuta, pa je Monako i bez svog najboljeg strelca Radamela Falkaa mogao da vodi i ubedljivije od 2:0.

Gvardiola nije uspeo da reaguje kako se očekuje od trenera njegovog renomea (prvi put eliminisan u LŠ pre polufinala) ni posle srećnog gola Leroja Sanea, koji je njegov tim vratio u prednost, u trenutku kada igrači Monaka nisu mogli više da fizički pariraju "građanima".

Španac nije osvežio tim na vreme, izvršio je svega jednu izmenu u presudnim momentima meča, te je propustio da dotuče domaćina kada je imao priliku.

Uzrok tome može se pronaći i u lošoj postavci napada, pre svega suviše povučenoj ulozi Kevin de Brujne kao plejmejkera jer je Belgijanac većinu napada loptu dobijao na svojoj polovini terena, iako je nebrojeno puta pokazao da je najkorisniji kao krilo.

To je dovelo i to toga da je jedan od najboljih napadača sveta Serhio Aguero ličio na statistu dok se Rahim Sterling mučio da pokaže zašto vredi 50 miliona funti. A šta se dogodilo sa Nolitom? Bio je jedan od nosilaca igre do pre nekoliko meseci, sada ga nema na mapi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu