Rapsodija – 8 golova na Etihadu, 6 na Baj Areni!

Fudbaleri Mančester Sitija savladali su Monako 5:3, dok je Atletiko Madrid nadigrao Bajer 4:2 u Leverkuzenu, u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona.

A. KovačevićIzvor: B92 Evropa
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Liga šampiona, osmina finala:
M. Siti – Monako 5:3
Bajer – Atletiko 2:4

Sreda:
Porto – Juventus
Sevilja – Lester


Prošle sedmice:
PSŽ – Barselona 4:0
Benfika – Borusija 1:0

Real – Napoli 3:1
Bajern – Arsenal 5:1

Veče za pamćenje donelo je dva spektakularna meča u kojima su viđene fantastične akcije, briljantni pogoci, tragični ziceri, promašeni penali, sve ono što fudbal čini najvažnijom sporednom stavari na svetu.

Siti je dobio Monako posle dva preokreta i promašenog penala "Kneževa" pri vođstvu 2:1, a utakmicu na Etihadu su obeležili Serhio Aguero i Radamel Falkao sa po dva gola.

S druge strane, Kevin Gameiro i Antoan Grizman su izluđivali odbranu Bajera, posebno Aleksandra Dragovića koji im je bukvalno poklonio dva gola, a tačku na meč je stavio veteran Fernando Tores.

Revanš mečevi su 15. marta u Monte Karlu i Madridu.

Etihad: Revolveraški obračun Aguera i Falkaa

Foto: Getty images
Foto: Getty images

M. Siti – Monako 5:3 (1:2)
Sterling 26, Aguero 58, 71, Stons 77, Sane 82 Falkao 32, 61, Mbape 40

Siti: Kabaljero – Sanja, Stons, Otamendi, Fernandinjo (Sabaleta 62') – Silva, Ture, De Brujne – Sterling (Navas 90'), Sane, Aguero (Fernando 87')
Monako: Subašić – Mendi, Ragi, Glik, Sidibe – Bakajoko (Dirar 88'), Fabinjo – Mbape (Žermen 79'), Lemar, Silva (Mutinjo 85') – Falkao

Mančester Siti i Monako odigrali su jedan od najboljih mečeva u istoriji Lige šampiona, dva preokreta, spetakularni pogoci i na kraju mora se reći velika pobeda "građana".

Već od prvog minuta se videlo da će na Etihadu biti goleada, prštalo je na obe strane, tukli su i jedni i drugi sa svih strana, a prvi je poveo Siti preko Sterlinga.

Međutim, Monako je pokazao više od domaćina u prvih 45 minuta, a to nije prošlo bez nagrade. Nakon nekoliko propuštenih šansi, konačno u 32. minutu Falkao poravnava glavom.

Veliki preokret za šok domaćina pobrinuo se 18-godišnji Mbape, koji je izluđivao štopere Sitija i konstantno pronalazio rupu u odbrani tima Pepa Gvardiole.

A onda je stigao 50. minutu koji je verovatno prelomio meč. Otamendi je oborio sa leđa Falkaa, a li Kolumbijac traljavo šutira sa 11 metara i Monako ne stiže do 3:1.

Kazna je usledila samo osam minuta kasnije kada Sterling i Silva kreiraju akciju koju rutinski završava Aguero. Međutim, tri minuta kasnije Falkao se iskupio i na čist kvalitet lob udarcem vraća "Kneževe" u vođstvo, ali to ih nije spasilo.

Siti je dominiraop u posledjih 20 minuta i ta upornost se višestruko isplatila. Prvo u 71. minutu Aguero sjajnim volejom odgovara Kolumbijcu, a šest minuta kasnije Stons prvim golom u LŠ donosi novi preokret, sada za Siti.

Domaćin osam minuta pre kraja baca goste u potpuni nokdaun, pogotkom Sanea nakon sjajne akcije koju je počeo Ture, a nastavili Silva i Aguero fantastičnim dodavanjima.

Baj Arena: Dragović "pogurao" Atletiko

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Bajer – Atletiko Madrid 2:4 (0:2)
Belarabi 48, Savić 68ag – Niges 17, Grizman 26, 58p, Tores 86

Bajer: Leno – Vendel, Toprak, Dragović, Henrihs – Brant (Bejli 87'), Kampl, Aranguis, Belarabi (Pohjanpalo 66') – Haverc (Foland 48'), Čičarito
Atletiko: Moja – Felipe Luis, Savić, Himenes, Vrsaljko – Karasko (Tores 78'), Njiges, Gabi, Koke – Grizman (Korea 78'), Gameiro (Tomas 71')

Sličan meč kao u Mančesteru viđen je u Leverkuzenu, mada je posle prvih 45 minuta izgledalo da će Atletiko već u Nemačkoj izboriti osminu finala.

Domaći igrači su bili bez rešenja za napadače Čila Simeonea, pa Atletiko rutinski stiže do dva gola prednosti, a Bajer je načeo Saul Njiges sjajnom "kiflom" iskosa sa desne strane uz pomoć vrha kopačke jednog čuvara.

Gosti su kontrolisali ritam meča, čekali novu šansu i dočekali je već u 25. minutu. Dragović je reagovao amaterski na sredini terena posle kornera svog tima i ispucavanja "jorgandžija".

Bukvalno je promašio loptu do koje stiže brzonogi Gameiro, iako sa dvojicom igrača na leđima dolazi do kaznenog prostora, a onga reaguje vrlo inteligentno, malo se povlači unazad taman toliko da Grizman protrči u kazneni, a onda proigrava zemljaka kojem nije bilo teško da savlada Lena.

Ipak, na samom startu drugog dela meča Bajer se vraća u igru, a Belarabi udarcem u donji levi ugao smanjuje na 2:1. Jurio je domaćin brzo izjednačenje, ali je sve pokvario novom greškom Dragović.

Upustio se u duel jedan na jedan sa Gameirom koji ga lako vara ispred kaznenog prostora skor na desnoj strani, Austrijanac ga povlači za ruku i obara nakon što je ušao u šesnaesterac. Francuz je šutirao po sredini i prevario golmana Bajera.

Desetak minuta kasnije sreća je konačno pogledala i Nemce, nakon prodora Branta po levoj strani i centaršuta u peterac, Moja pokušava da boksuje loptu u polje, ali pogađa u koleno Stefana Savića i lopta završava u mrežu Madriđana.

Ipak, Atletiko uspeva da stekne dva velika gola prednosti pred 90 minuta na Visente Kalderonu, nakon što su igrači Bajerna uspešno "čistili" posle centaršuteva Kokea, prostor pronalazi Vrsaljko i servira veteranu Toresu loptu za sjajan udarac glavom i konačnih 4:2 na Baj Areni.

Tok mečeva:

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Novi talas – 17-godišnjak predvodi napad Bajera

Mančester – Monako znatno konkretniji od Sitija u prvih desetak minuta utakmice, najbolju priliku za gol imao je u devetom minutu 18-godišnji Mbape, koji je promešao desnu stranu odbrane "građana" i stigao u kaznenog, ali je izblokiran na vreme.

Leverkuzen – Leverkuzen je pokušao da nametne svoj ritam u uvodnim minutima meča, ali Atletiko prvi preti, Antoan Griznam prima loptu na ivici kaznenog prostora, gađao je donji levi ugao, ali je sjajno reagovao Leno.

Mančester – Igra se u visokom ritmu na Etihadu, Silva sjajno proigrava Falkaa u kaznenom prostoru, ali opet štoperi Sitija reaguju pre šuta ka golu Kabaljera. Već u sledećem napadu su opasno zapretili i "građani", ali je centaršut Aguera na peterac dok je golman Monaka bio van linije, izbačen glavom.

Leverkuzen – GOOOOOL! Atletiko je poveo na Baj Areni 1:0. Saul Njiges postigao je fantastičan pogodak dijagonalom u leve rašlje iskosa sa desne strane, uz pomoć jednog defanzivca Bajera.

Mančester – Preuzeo je Siti kontrolu sredinom poluvremena i postao vrlo opasan po gol Monaka, sjajnu priliku imao je u 24. minutu Aguero posle centaršuta De Brujnea sa leve strane, bio je skoro sam na petercu, ali nije stigao loptu.

Leverkuzen – GOOOOOL! Atletiko ima 2:0 u Nemačkoj! Početnički je na sredini terena posle ispucavanja igrača Atletika reagovao Aleksandar Dragović, Gameiro mu je ukrao loptu, stigao do kaznenog, odveo na sebe još jednog defanzivca Bajera, a onda servirao lagan gol Antoanu Grizmanu.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Da li je Siti oštećen za penal (VIDEO)

Mančester – GOOOOOL! Siti je poveo 1:0! Leroj Sane je promešao odbranu Monaka po levoj strani, posle duplog pasa sa Silvom stigao do peterca, a onda poslao paralelu u sredinu gde je ostao sam Rahim Sterling kojem nije bilo teško da savlada Subašića.

Leverkuzen – Bajer je mogao brzo da izjednači, ali je Moja uspeo da zaustavi sjajan šut Kampla sa ivice kaznenog prostora u leve rašlje.

Mančester – GOOOOOL! Monako je brzo izjednačio na 1:1! Loše je loptu ispucao Kabaljero, Fabinjo je uzeo loptu na 30-ak metara od gola iskosa sa desne strane, kombinacijom sa Silvom je izborio prostor za centaršut, poslao je loptu na drugu stativu, gde je Radamel Falkao poleteo kroz vazduh i "poentirao" glavom.

Leverkuzen – Nova šansa za Atletiko, Grizman šutira sa distance, ali Leno uspeva da spreči potop Bajera već u prvom poluvremenu.

Mančester – "Građani" traže penal, Aguero je pao posle izlaska na Subašića, bilo je kontakta, ali je pitanje da li je Argentinac prerano počeo da pada. Sudija mu je pokazao karton zbog simuliranja.

Mančester – GOOOOOL! Preokret Monaka na 2:1! Sjajnom dubinskom loptom vara odbranu Sitija, prebacuje pogubljene Otamendija i Stonsa, mladi Kristijan Mbape je prihvata u kaznenom prostoru, a onda rutinski trese mrežu Sitija!

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Leverkuzen – GOOOOOL! Bajer je smanjio na 2:1! Već na otvaranju drugog poluvremena Bajer se vraća u život. Benjanim Henriks šalje loptu u kazneni prostor, tamo je dočekuje Karim Belarabi i šutem u donji levi ugao trese mrežu Atletika.

Leverkuzen – STATIVA! Dva minuta kasnije Atletiko je mogao da se vrati na +2, Gameiro je dobio loptu u kaznenom, ali pogađa levu stativu

Mančester PENAL! Šansa za Monako da povede 3:1, Otamendi je faulirao Falkaa sa leđa, a loptu na belu tačku je stavio upravo Kolumbijac. Međutim, najbolji strelac "Kneževa" je traljavo šutirao, "živu" loptu mu je uhvatio Vili Kabaljero posle šuta po zelji u donji desni ugao.

Leverkuzen – GOOOOOL! Atletiko opet ima dva gola prednost – 3:1! Opet je Dragović pomogao "jorgandžijama", oborio je Kevina Gamerira povlačenjem na krajnjoj desnoj strani kaznenog prostora, a Francuz nije omanuo kao Falkao, sigurno je realizovao jedanaesterac.

Mančester – GOOOOOL! Brzo je stigla kazna za promašen penal, Siti je izjednačio na 2:2! Falkao je poslao lošu loptu, krade je Sterling i brzo izbacuje Serhija Aguera ka golu Monaka, Argentinac gađa bliži ugao udarcem po zemlji sa oko 13 metara, a Subašić reaguje amaterski i lopta mu prolazi "kroz ruke" u mrežu.

Mančester – GOOOOOL! Monako opet vodi, opet Falkao za 3:2! Opet je odbrana Sitija pokazala da nije dostojna ovog takmičenja, Kolumbijac se prošetao pored Otamendija i 50 miliona evra vrednog štopera Stonsa, a onda spektakularnim lobom sa 15 metara prevario i Kabaljera.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

* Stons je postigao prvi gol u dresu Sitija u Ligi šampiona!

Leverkuzen – GOOOOOL! Bajer opet smanjuje zaostatak, sad na 3:2! Posle prodora po levoj strani Brant je ubacio loptu na peterac, Moja pokušava da izbaci loptu, ali ona pogađa Stefana Savića u koleno i završava u mreži.

Mančester – GOOOOL! Novo izjednačenje na Etihadu, Siti je stigao do 3:3! Fantastičan gol postiže Serhio Aguero, posle kornera Silve koji je loptu sa desne strane poslao na drugu stativu, Argentinac je sa Sidibeom na ležima uhvatio volej desnom nogom i zakucao fudbal pored desne stative i nemoćnog Subašića.

Leverkuzen – Odlična prilika za Bajer da izbegne poraz, Čičarito je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je njegov dobar udarac izblokiran sa gol linije, Felipe Luis je izbacuje u korner.

Mančester – GOOOOOL! Preokret Sitija na 4:3! "Građani" se vraćaju u vođstvo, prvo od 40 minuta, a za brojne greške i golove Monaka iskupio se štoper Džon Stons. Posle centaršuta De Brujnea sa leve strane, Ture je sjajno skočio pa ne petercu, uspeo je loptu samo da spusti na drugu stativu, gde se sjajno snašao Stons koji je ubacuje u mrežu

Mančester – GOOOOOL! Siti je dotukao Monako – 5:3! Ture krade loptu na levoj strani, pronalazi Silvu u sredini, Španaac šalje fantastičnu loptu u kazneni prostor, Argentinac je nesebično prosleđuje vrhom kopačke ispod šake Subašića, a Sane je ubacuje u gol za eksploziju Etigada!

Leverkuzen – GOOOOOL! Atletiko opet ima plus 2, vodi 4:2! Posle tri bezuspešna centaršuta Kokea u kazneni, konačno prolazi ubacivanje Vrsaljka do Fernanda Toresa koji sjajno skače i glavom trese mrežu Lena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu