Kosta s dva poteza uništio Siti!

Fudbaleri Čelsija savladali su Mančester Siti 3:1 posle preokreta na Etihadu i učvrstili se na prvom mestu Premijer lige posle 14 kola.

AKIzvor: B92 Engleska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Junak preokreta bio je Dijego Kosta golom i asistencijom u roku od deset minuta sredinom drugog poluvremena, uništivši u dva duela Nikolasa Otamendija.

Siti je poveo autogolom Gerija Kejhila u 45. minutu, u prvih 15 minuta nastavka Aguero i De Brujne su propuštali zicere, Belgijanac je pogodio i prečku, a tačku na meč stavio je Azar u 90. minutu.

"Građani" su potpunu nemoć začinili i prljavom završnicom, Serhio Aguero zbog starta đonom na Davida Luiza dobija crveni karton, ovaj duel je izazvao sukob igrača dva tima, u kojem je posebno preterao Fernandinjo koji nasrće na mirnog Fabregasa, hvata ga za vrat i obara na zemlju, pa i on dobija crveni.

Kapiten Srbije Branislav Ivanović je ostao na klupi za rezerve Čelsija, dok Nemanje Matića nije bio u londonskom timu zbog povrede mišića.

Čelsi u sledećem kolu dočekuje Vest Bromviču 11. decembra na Stamford Bridžu, dok će siti bez Aguera i Fernandinja gostovati braniocu titule Lester Sitiju dan ranije.

Premijer liga, 14. kolo:
M. Siti – Čelsi 1:3 (1:0)
Kejhil 45ag Kosta 60, Vilijan 70, Azar 90

M. Siti: Bravo – Kolarov, Stons, Otamendi – Sane (Kliši 69'), Gindoan (Ture 76'), Fernandinjo, Navas – Silva, De Brujne – Aguero
Čelsi: Kurtoa – Kejhil, Luiz, Aspilikueta – Alonso, Fabregas, Kante, Mozes – Azar, Pedro (Vilijan 50'), Kosta

Siti je u prvih 60 minuta delovao nadmoćno, potpuno je kontrolisao igru, saterao Čelsi u njegov kazneni, a uprkos nekim grešama sudija uspeo i da povede u finišu prvog poluvremena.

Posle jednog od brojnih napada po desnoj strani i centaršuta Navasa, Kejhil traljavo reaguje u svom petercu i cevanicom postiže augotol.

Usledio je još jači pritisak "građana" u nastavku meča, ređale su se šanse Aguera i De Brujnea, dve brani Kurtoa, jednu prečka, nakon čega je usledila surova kazna.

Čelsi je na krilima maestralnog Koste za deset minuta iz dva udarca nokautirao "građane" i stekao četiri boda prednosti na čelu tabele. Kosta je uništio Otamendija u dve situacije, te golom i asistencijom režirao veliki preokret "plavaca".

Prvo je u 60. minutu nakon dubinskog pasa Fabregasa grudima prihvatio loptu uz Argentinca na svojim leđima, dobio je duel s njim i na zemlji, te rutinski savladao nemoćnog Brava.

A onda je deset minuta kasnije posle dodavanja iz svog kaznenog prostora sjajno zagradio Otamendija na sredini terena i poslao savršen pas u prazan prostor za brzonogog Vilijana koji beži Aleksandru Kolarovu te takođe lagano loptu šalje iza leđa Brava.

Tačku na fantastičnu predstavu u poslednjih pola sata stavlja Azar, posle nove greške Sitija prilikom dodavanja na polovini Čelsija, Alonso šalje dubinski pas do Belgijanca koji lako umiče umornom Kolarovu i treći put trese mrežu bespomoćnog Brava.

Tok meča:

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Čvrsta igra na Etihadu, bez ijedne konkretne akcije ispred dva kaznena prostora tokom prvih 15 minuta utakmice. Viđen je samo jedan šut, pokušaj Luiza iz slobodnog udarca je završio daleko od gola Sitija.

Konačno, u 15. minutu viđeno je prvo uzbuđenje, Pedro i Kosta su kombinovali ispred šesnaesterca domaćina, Španac brazilskog porekla je odložio loptu do Azara koji je šutirao iz trka, ali za malo pored desne stative.

Ovo kao da je probudilo igrače dva tima, koji su se rastrčali u narednih 20-ak minuta i konačno zabavili navijače. Siti 21. minutu prvi put preti, Aguero šutira sa ivice kaznenog prostora, lopta ide pod prečku, ali Kurtoa sjajno reaguje.

Četiri minuta kasnije domaćin stiže do gola, Fernandinjo trese mrežu, ali su arbitri signalizirali ofsajd. Nekoliko minuta kasnije Siti traži penal, Aguero pada u kaznenom prostoru posle duela sa Davidom Luizom prilikom dodavanja Aspilikuete u prazan prostor, ali glavni sudija Tejlor smatra da je u pitanju bilo "remplovanje".

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ova odluka podigla je temperaturu na tribinama Etihada, navijači Sitija žustro bodre svoje igrače, a Luiz dobija zvižduk prilikom svakog kontakta s loptom. S druge strane, sudiju Tejlora pozdravljaju stihom: "Nisi dostojan da budeš sudija".

Nastavio je Siti da diktira tempo, te tri minuta pre poluvremena stiže do nove gol šanse. Posle sjajnog centaršuta Navasa sa desne strane, lopta pada u peterac na glavu Aguero koji iz teške pozicije uspeva da šutira, ali pored gola.

Minut kasnije "građani" traže još jedan penal, opet je oboren Aguero u kaznenom prostoru, ali ovaj put je sudija ispravno reagovao. Argentinac je pogrešio što nije propustio loptu do Gindoana koji je bio usamljen iza njega.

Žestok pritisak na kraju je doneo rezultat Sitiju u 45. minutu. Posle još jednog centaršuta u nizu, Navasovog ubacivanja sa leve strane, Geri Kejhil nespretno reaguje na prvoj stativi, lopta ga pogađa u cevanicu i odlazi u levi ugao Čelsijevog gola pored nemoćnog Kurtoe – 1:0.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Na samom startu drugog poluvremena Siti je imao ogromnu šansu za 2:0. Sane je posle duplog pasa na svojoj polovini terena sjajnim solo prodorom stigao do kaznenog prostora Čelsija, poslao je idealnu loptu na desnu stranu šesnaesterca do usamljenog De Brujnea, a mu udarac brani reprezentativni kolega Kurtoa.

"Plavci" su delovali pogubljeno na Emiratima, paničili su u skoro svakoj situaciji u svom kaznenom, što je zamalo donelo drugi gol Sitiju. Aguero je iskoristio nepažnju defanzivaca Čelsija i stigao do lopte na visini penala, zaobišao je Kurtou, ali loptu na putu ka golu preseca Kejhil.

Nastavili su "građani" da terorišu gol Čelsija, 35 minuta pre kraja imali su najbolju šansu za gol na meču, posle nove brze akcije po desnoj strani, lopta prolazi kroz peterac do usamljenog De Brujnea na levoj strani, gol je bio prazan, ali Belgijanac iz velikog trka uspeva da pogodi samo prečku!

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Čelsi nije ličio na lidera Premijer lige, pretio je tek iz kontranapada, ali zamalo da iz jednog takvog izjednači u 58. minutu. Kosta se nije najbolje snašao u kaznenom prostoru posle dodavanja Azara, pa se Siti odbranio.

Ali, kao što to obično biva, silni promašaji domaćina su ipak surovo kažnjeni. Čelsi stiže do izjednačenja u 60. minutu posle fantastičnog gola Dijega Koste. Španac je grudim prihvatio dubinski pas zemljaka Seska Fabregasa iako mu je na leđima bio Otamendi, dobio je duel s Argentincem i na zemlji, te loptu po zemlji poslao iza leđa nemoćnog Brava 1:1.

Mogao je Siti odmah da se vrati u vođstvo, novu priliku imao je Aguero, opet su "građani" probili po desnoj strani, ali je opet sjajno reagovao golman Čelsija Kurtoa. Siti je tražio novi gol, ali više nije bio toliko dominantan kao pre izjednačenja, dok je Čelsi bio sve opasniji iz kontri.

To gostima donosi potpuni preokret 20 minuta pre kraja. Nakon jedne traljave intervencije odbrane, Čelsi kreira sjajnu kontru, Kosta je opet nadmudrio Otamendija, ovaj put u sredini terena "zagradivši" loptu koju brzo prosleđuje u prazan prostor za Vilijana, a brzonogi Brazilac beži Kolarovu i rutinski loptu šalje po zemlji pored i ovaj put nemoćnog Brava 1:2.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Serija izmena i problemi u igri Sitija umirili su ritam na Etihadu, Čelsi se disciplinovano branio i vrebao novu šansu, koju je dobio posle slobodnog udarca, ali Bravo uspeva da pokupi loptu posle malo problema.

Tražio je domaćin očajnički gol za izjednačenje i bod, ali potpuno razbijeni "građani" doživljavaju konačni nokaut u 90. minutu.

Jeftino su izgubili igrači Sitija loptu na Čelsijevoj polovini terena, ostavili su u međuvremenu potpuno otvoren put ka svom golu, to uviđa Markos Alonso koji brzo šalje dubinski pas za Edena Azara koji poput Vilijana lako beži sporom i umornom Kolarovu, te rutinski šalje loptu pored po treći put bespomoćnog Brava – 1:3.

Šest minuta nadoknade vremena samo je produžilo agoniju domaćih igrača koji su pre poslednjeg zvižduka Tejlora solidno ispraznili tribine. Na kraju je tačku na očajnu igru domaćin stavio nervozni Aguero koji je bespotrebnim startom đonom na nogu Luiza dobija crveni karton, te izaziva umalo tuču igrača dva tima.

Osim njega isključen je i Fernandinjo koji je u toj gužvi nasrnuo na Fabregasa, zgrabio Španca za vrat i oborio ga na travu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu