Čile odbranio Kopa, Mesi tragičar!

Reprezentacija Čilea odbranila je titulu šampiona Južne Amerike osvojivši Kopa Sentenario u SAD.

AKIzvor: B92 Južna Amerika
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Čileanci su u finlu na stadionu Njujork Džajantsa savladali favorizovanu Argentinu na penale 4:2, nakon što tokom 120 minuta igre nije bilo golova.

Tragičar "Gaučosa" bio je kapiten i najveći adut Argentine Lionel Mesi, koji je promašio penal i tako opet ostao bez trofeja sa reprezentacijom.

Mesi je nakon poraza u Njujorku najavio da se povlači iz reprezentacije, koja je poslednji trofej Kopa osvojila 1993. godine!

Čile je drugu godinu u nizu dobio Argentinu u finalu Kopa na penale, iako je seriju u Njujorku promašajem otvorio Arturo Vidal.

Bio je ovo 41. međusobni duel dve južnoameričke selekcije, Čile je samo jednom uspeo da pobedi Argentinu u 90 minuta, u kvalifikacijama za SP 2008. godine, ali je osvojio dve titule posle finala sa "Gaučosima".

Argentina je 23 godine bez seniorskog trofeja, izgubila je sedam finala u međuvremenu, a poslednja četiri bez postignutog gola.

Repriza prošlogodišnjeg duela iz Čilea donela je buran meč, a već u prvom poluvremenu obe selekcije su ostale bez po jednog igrača zbog isključenja Markosa Rohoa i Marsela Dijasa.

Tokom regularnih 90 minuta viđeno je više faulova nego gol prilika, Ever Banega je u prvom minutu propustio šansu da donese prednost Argentini, a sredinom prvog poluvremena i Gonsalo Iguain, čiji je šut sa 15-ak metara prošao za malo pored stative.

U 30. minutu Čile je ostao sa desetoricom nakon što je Dijas dobio drugi žuti karton posle faula nad Mesijem, da bi u 43. "pocrveneo" i Roho nakon starta s leđa nad Arturom Vidalom.

To je izazvalo gužvu na terenu i verbalni sukob igrača, koji nisu pokazali ništa u drugih 45 minuta, a Argentini nije pomogao ni ulazak Serhija Aguera umesto Iguaina.

Tek desetak minuta pre kraja meča Vargas je imao prvu šansu za Čile, dobio je loptu u kazneni prostor, ali je šutirao po sredini gola pa je Serhio Romero odbrani.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

U nadoknadi vremena priliku je imao i Aleksis Sančes, sjajnu loptu poslao mu je Žan Besežur, ali ni ovo nije donelo pogodak. Usledili su produžeci u kojima su obe selekcije imale po jednu šansu.

Prvi je u 99. minutu zapretio Čile, Vargas je šutirao glavom posle centaršuta, sa oko 11 metara u donji desni ugao, ali je opet odbranio Romero. Minut kasnije Bravo je uz dosta muke i uz pomoć prečke uspeo da zaustavi šut Aguera, što je bila šansa utakmice za "Gaučose".

Penal seriju otvorili su promašaji najvećih zvezda dva tima, prvo je Romero odbranio šut Vidala, a potom je Mesi loptu poslao "pod oblake".

Usledili su pogoci Kastilja, Arangisa i Besežura za Čile, te Maskerana i Aguera za Argentinu, nakon čega je Bravo zaustavio šut Lukasa Bilje koji je bezuspešno pokušao da ga zbuni usporavanjem prilikom zaleta.

Loptu je uzeo Fransisko Silva, poslao je Romera u suprotnu stranu, loptu u donji levi ugao i doneo Čileu drugu uzastopnu titulu prvaka Južne Amerike u fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.