Umaru i Živković srušili AZ, Partizan blizu 1/16!

Fudbaleri Partizana pobedili su AZ u Alkmaru sa 2:1, u utakmici petog kola Lige Evrope i došli na korak od prolaska u 1/16 finala!

Izvor: B92 Holandija
Podeli

Ekipa Ljubinka Drulovića loše je počela duel u Holandiji, bila je u podređenom položaju u prvih 35 minuta, ali je u nastavku pokazala sav svoj potencijal.

Iako su početkom drugog poluvremena crno-beli primili gol, nisu se pokolebali i u nasavku su uspeli da preokrenu i ostvare veliku evropsku pobedu u gostima.

Trijumf su doneli Abubakar Umaru i Andrija Živković, ali posebno treba istaći Kamerunca koji je bez dileme bio igrač utakmice. U 65. minutu iskoristio je sjajan centaršut Ninkovića i glavom izjednačio, a minut pre kraja je posle maestralnog prodora po levoj strani idealno proigrao Živkovića koji nije imao težak posao.

Posebno bi trebalo istaći i veliku podršku navijača crno-belih u Holandiji. U većem delu utakmice oko 2.000 grobara je nadglasalo domaće navijače i sigurno i oni imaju veliku zaslugu za ovaj trijumf.

S obzirom da je Augsburg poražen od Bilbaa kod kuće, ekipi Partizana će u poslednjem kolu u Beogradu biti potreban samo bod kako bi prošao u narednu fazu takmičenja.

Partizan ima devet bodova na drugom mestu grupe, a Augsburg je treći sa šest. Čak i u slučaju poraza od 2:0 od Augsburga Partizan bi išao dalje jer je pobedio u Nemačkoj u prvom meču sa 3:1.

LE, grupa L:
AZ - Partizan 1:2
Augsburg - Bilbao 2:3

1. Bilbao 5 4 0 1 14:6 12
2. Partizan 5 3 0 2 9:11 9
3. Augsburg 5 2 0 3 9:10 6
4. Alkmar 5 1 0 4 6:11 3

Sastavi:

AZ: Kutinjo, Johanson, Guveleuv, Brežančić, Lukasen, Ortiz, Van Overem, Henriksen, Dabni Sousa, Jahanbakš, Jansen.
Partizan: Kljajić, Bandalovski, Vulićević, Ćirković, Subić, Brašanac, Babović (Ilić), Ninković, Živković, Jevtović, Umaru.

Tok meča:

Već u drugom minutu domaći tim mogao je do vođtva. Kljajić je posle istrčavanja loše ispucao loptu, a Henriksen je sa skoro pola terena ipak promašio prazan gol. Golman crno-belih na sličan način pogrešio je i nekoliko desetina sekundi kasnije, ali se ipak dobro završilo po srpski tim.

Partizan je u prvih 10-ak minuta imao mnogo problema sa presingom domaćina, pa je retko prelazio na polovinu ekipe iz Alkmara.

Praktično iz prve dobre akcije Partizan je stvorio polušansu. Brašanac je devetom minutu odlično proigrao Vulićevića koji je protrčao po desnoj strani i uputio oštar centaršut, ali je dobrana domaćina uspela da reaguje.

U 14. minutu domaći tim imao je dobru priliku, ali je odbrana Partizana uspela iz nekoliko puta da reaguje. Pokušali su redom Henriksen, Van Overem i ponovo Henriksen. U kontranapadu je Živković bio u dobroj poziciji, odlučio je da sam završi akciju, ali je njegov pokušaj izblokiran.

Najbolju priliku AZ je imao u 20. minutu Sousa je pobegao kompletnoj odbrani Partizana, delovalo je da je bio u ofsajdu, ali sudija nije podigao zastavicu. Igrač Alkmara je šutirao iskosa sa desne strane, ali je Kljajić odlično odbranio.

U 28. minutu AZ je imao novu šansu. Jansen je lepo proigrao Džahanbakša, ali je Iranac šutirao preko gola. Veliku šansu Partizan je imao u 34. minutu. Posle greške odbrane domaćina lopta je došla do Umarua, Ninković je bio sam na drugoj stativi, ali je pas Kamerunca ipak bio prejak i šansa je propala.

Dva minuta kasnije Partizan je ponovo zapretio iz kontre. Brašanac je povukao i proigrao Živkovića, a posle njegovog centaršuta Umaru je pokušao makazicama, ali nije bio uspešan.

Sjajnu podršku imali su igrači Partizana sa tribina. Navijači crno-belih, koji su u velikom broju došli na utakmicu, nadjačali su domaće simpatizere. Veliku šansu imao je Babović u 41. minutu. Subić je odradio sjajan posao an levoj strani, opdlično je prošao i centrirao, a posle greške Brežančića lopta se odbila do Babovića koji je bio u odličnoj poziciji, ali je iz prve šutirao pored gola.

Minut i po kasnije crno-beli su ponovo ozbiljno zapretili. Brašanac je dodao do Ninkovića koji je centrirao spoljnim delom kopačke, ali Umaru ipak nije uspeo da zahvati loptu glavom u odličnoj poziciji.

Po završetku prvog dela igrači Partizana otrčali su do tribine i zahvalili se svojim navijačima na sjajnoj podršci.

Crno-beli su dobro počeli drugo poluvreme, imali su na startu nekoliko opasnih napada, ali nisu postigli gol i odmah su kažnjeni. Sousa je na drugoj strani bio strelac, pošto je odličnim udarcem iz mesta pogodio nebranjeni ugao crno-belih.

U 55. minutu Ćirković je mogao da se iskupi za slabu intervanciju kod gola domaćina. Posle kornera sa desne strane je ostao sam u kaznenom prostoru, ali njegov udarac glavom nije bio dovoljno jak.

AZ je posle vođstva zaigrao opuštenije. Čekao je greške crno-belih i opasno je pretio iz istih. U 62. minutu Jansen je bio u dobroj situaciji posle brze kontre, ali je Kljajić zaustavio njegov pokušaj.

U 65. minutu Partizan je stigao do izjednačenja. Gol je postigao Abubakar Umaru koji je odlično reagovao posle centaršuta Ninkovića i neometan je glavom prosledio loptu u mrežu.

Mogli su crno-beli do preokreta u 71. minutu. Umaru je sjajnim pasom proigrao Ninkovića koji je izašao sam ispred golmana i sjajnim potezom ga je prebacio, ali je lopta otišla pored gola.

Partizan je bio opasniji posle izjednačenja. U 78. minutu Umaru je imao novu šansu, istrčao je posle odličnog dodavanja Živkovića iza odbrane, prebacio je golmana, ali je promašio gol.

Na isteku 89. minuta Partizan je šokirao domaćina. Umaru je odradio najveći deo posla na levoj strani, sjajno je uposlio Živkovića na petercu, a srpski Mesi nije imao težak posao – 2:1.

Do kraja meča nije više bilo promene rezultata i Partizan je u Holandiji ostvario veliku pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu