Pirova pobeda Partizana, ipak u Ligi Evrope

Fudbaleri Partizana nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, pa će igrati u drugom po jačini evropskom takmičenju – Ligi Evrope.

ĐNIzvor: B92 Evropa
Podeli

Partizan je u revanš meču plej-ofa kvalifikacija za LŠ pobedio BATE Borisov sa 2:1, koji je zbog gola u gostima prošao dalje – 2:2.

Šampion Srbije imao je svojih prilika u oba meča, ali su ga promašaji Živkovića u prvoj i loše reakcije odbrane u drugoj utakmici koštale plasmana.

Drugu utakmicu pred više od 30.000 na stadionu u Humskoj Partizan je počeo konfuzno – mladi Saša Lukić koji je dobio šansu je prošao bez kartona za oštar start, a već u 15. minutu BATE je ostao bez prvog napadača. Rodionov se povredio u sudaru sa Živkom Živkovićem i morao je da mesto ustupi Nikolaju Signeviču.

Nešto kasnije visoki centarfor nije uspeo da bolje skrene centaršut Mladenovića, ali su gosti poveli i bez prve opcije u napadu.

Jedno dubinsko dodavanje prošlo je kroz čitavu odbranu Partizana i Mikaila Gordejčuk je izašao 1 na 1 sa Živkovićem. Iskosa sa leve strane gađao je suprotini ugao, ali je čuvar mreže ’crno-belih’ odbranio. Ipak, odbio je loptu do Staševiča koji je sa nekih 11 metara pronašao put do mreže pored Dornelasa i Petrovića – 0:1.

Taj gol je prelomio dvomeč, ali je ekipa Zorana Milinkovića mogla da se vrati već u sledećem napadu. Abubakar Umaru, koji je bio najbolji igrač Partizana, peti put je probio po levoj strani, došao do peterca, ali je njegovo ubacivanje skrenuo golman Černik i sprečio Vulićevića da pogodi mrežu na drugoj stativi.

Novi peh zadesio je domaćina u 35. minutu – Valeri Božinov se povredio i baš kao protiv Steaue u Bukureštu, morao da napusti tim igru već u prvom poluvremenu.

Drugi deo igre počeo je velikom šansom za goste kada je Signevič iz mrtvog ugla pogodio stativu. Domaći igrači nisu uspevali da nametnu ritam i stvore opasne prilike, iako je u 63. minutu ušao i kapiten Saša Ilić.

Nešto ranije Aleksandar Hleb mogao je da reši utakmicu – nanizao je nekoliko protivničkih igrača ispred kaznenog prostora, zalomio na levu nogu, pre nego što je Živko Živković odbranio. Usledio je dobar i napadački period Partizana u kojem su dobre pokušaje imali Abubakar i Brašanac, a on je rezultirao izjednačenjem u 74. minutu.

Po ko zna koji put u drugom delu igre lopta je stigla do Petrovića. Levi bek se namestio i oštro centrirao, ona je na putu do peterca pogodila Maksima Žavnerčika i završila u mreži – Černik se bacio da je zaustavi, ali nije uspeo – 1:1.

Pokušavao je šampion Srbije najčešće ubacivanjima sa strana da povede, ali su svi napadi bili jalovi do samog finiša meča. Tada je viđen najlepši detalj na meču i verovatno najlepši pogodak u karijeri Ivana Šaponjića. Centrirao je Vulićević, nakon karambola Umaru je napravio faul nad golmanom koji nije dosuđen, a lopta je stigla do Šaponjića koji je uhvatio makazice i zatresao mrežu za 2:1.

Ipak, vremena za potpuni preokret nije bilo i Partizan će morati da se zadovolji nastupom u Ligi Evrope.

Partizan – BATE Borisov 2:1
(Žavnerčik 74ag, Šaponjić 90+3 Staševič 25)
Partizan (4-3-3): Ž. Živković – Vulićević, Balažic, Fabrisio, Petrović – Lukić (Ilić 63), Babović, Brašanac – A. Živković, Umaru, Božinov (Šaponjić 39)
BATE Borisov (4-3-2-1): Černik – Žavnerčik, Poljakov, Milunović, Mladenović – Aleksijevič, Volodko, Hleb (Karnitskij 75) – Stasevič, Gordejčuk (Rios 90) – Rodionov (Signevič 16)

Tok meča:

Mladi Saša Lukić dobio je priliku u prvoj postavi i odmah je krenuo žustro, oštrim startom na levoj strani terena. Već u trećem minutu sudija Svejn Odvar Moen pokazao je prvi žuti karton – javnu opomenu dobio je Žavnerčik zbog faula nad Brašancem.

Već do petog minuta viđena su dva pokušaja levih bekova – Nemanja Petrović je šutirao pored gola sa 30 metara, dok je na drugoj strani udarac Filipa Mladenovića završio u rukama Živka Živkovića.

U sledećem napadu BATE je mogao da povede posle očajnog dodavanja Fabrisija Dornelasa, ali je Gordejčuk promašio gol sa nekih 17 metara.

Prvu priliku Partizan je stvorio u sedmom minutu i ponovo Andija Živković nije imao sreće. Božinov je na levom boku pronašao Umarua koji je centrirao na drugu stativu, ali mladi reprezentativac nije uspeo da zahvati nešto višu loptu.

Prvi upisan igrač u crno-belom dresu je štoper Gregor Balažic koji je u devetom minutu povukao Rodionova i sprečio kontranapad.

Belorusi su imali dobru priliku kada se posle dodavanja Rodionov zakucao u Živka Živkovića. Napadač BATE Borisova morao je da napusti igru samo dva minuta kasnije. Umesto njega ušao je Nikolaj Signevič.

Novi igrač na terenu mogao je da zatrese mrežu domaćina samo nekoliko minuta kasnije – po levoj strani probio je Mladenović, oštro centrirao na peterac, odakle visoki centarfor nije uspeo da je iskontroliše.

Izabranici Zorana Milinkovića najviše su pretili preko svoje leve strane. Još jednom je probio Abubakar, ali je odbrana gostiju uspela da interveniše ispred Živkovića. Odmah posle toga novi žuti karton, ovoga puta ga je zaradio Filip Mladenović.

Iako je ostao bez prvog napadača, šampion Belorusije poveo je u 25. minutu preko Staševiča. Jedno dubinsko dodavanje prošlo je kroz čitavu odbranu Partizana i Mikaila Gordejčuk je izašao 1 na 1 sa Živkovićem. Iskosa sa leve strane gađao je suprotini ugao, ali je čuvar mreže ’crno-belih’ odbranio. Ipak, odbio je loptu do Staševiča koji je sa nekih 11 metara pronašao put do mreže pored Dornelasa i Petrovića – 0:1.

Veliki gol u borbi za Ligu šampiona postigao je beloruski tim, ali je šampion Srbije mogao do izjednačenja već u sledećem napadu. Ponovo je Umaru sve uradio, došao do peterca, ali je njegovo ubacivanje skrenuo golman Černik i sprečio Vulićevića da pogodi mrežu na drugoj stativi.

Kamerunac u redovima Partizana bio je najagilniji u svojoj ekipi – u 35. minutu okušao je sreću sa nekih dvadesetak metara, ali je lopta završila na pogrešnoj strani mreže.

Krenuo je Partizan nešto ofanzivnije i mogao do gola posle oduzete lopte Brašanca i solo prodora. Ona se nekako odbila do Babovića, čiji je šut izblokiran. Živković je izveo korner, a na drugoj stativi Balažic je šutirao preko gola.

U međuvremenu, Valeri Božinov požalio se na povredu i morao je da napusti igru. Bugarin je fizioterapeutima pokazao da je iskrenuo zglob, pa je, kao i u prvom meču sa Steauom u Bukureštu, u ranoj fazi izašao sa terena. U 39. minutu umesto njega ušao je Ivan Šaponjić.

Igralo se nešto otvorenije, a Žavnerčik je u 43. minutu akrobatskim potezom spasao svoju ekipu verovatnog gola. Živković je sa desne strane „gađao“ Umarua na drugoj stativi, Abubakar je već bio spreman da se baci na loptu, ali je defanzivac BATE makazicama intervenisao i otklonio opasnost.

Do kraja poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, pa je srpski šampion na odmor otišao sa golom zaostatka – 0:1.

Drugi deo igre krenuo je velikom prilikom za BATE. Po levoj strani prošao je Hleb kojeg Brašanac nije uspeo da zaustavi. Posle udarca Gordejčuka Živković je odbio loptu do Signeviča koji je iz mrtvog ugla pogodio stativu. Konačno, nakon nekoliko sekundi konfuzije odbrana Partizana izbacila je loptu.

U sledećem napadu Šaponjić je fauliran, a Babović je izveo prekid. Dornelas je skočio, zahvatio loptu koja je otišla daleko pored stative.

Ritam je malo opao u drugom poluvremenu jer Partizan nije uspevao da kreira neku ozbiljniju akciju.

Ipak, na isteku sata igre lako je moglo da bude 2:0. Aleksandar Hleb odigrao je sa saigračem ispred kaznenog prostora, potom promešao odbranu srpske ekipe, pre nego što je Živković odbranio njegv udarac.

U drugom delu igre Živković i Umaru su promenili strane, pa je srpski reprezentativac napadao po levom boku. Petrović i on nekoliko puta su probijali i centrirali, ali lopte nisu stizale do napadača.

Vreme je došlo i da uđe kapiten Saša Ilić kojem je u 63. minutu mesto ustupio Saša Lukić.

Usledio je dobar i napadački period Partizana u kojem su dobre pokušaje imali Abubakar i Brašanac, koji je jedan od najboljih ’crno-belih’ ove sezone. Kamerunac je odličnuo „trznuo“ glavom na centaršut sa desne strane, ali je lopta završila malo iznad prečke.

Sledeći napad doneo je još bolju priliku u kojoj se našao Brašanac. Vezista je uspeo da prihvati dodavanje i sa penala pokuša iz kolena, pravo u golmana Černika.

Levi bek se namestio i oštro centrirao, ona je na putu do peterca pogodila Maksima Žavnerčika i završila u mreži – Černik se bacio da je zaustavi, ali nije uspeo – 1:1.

Pokušavao je šampion Srbije najčešće ubacivanjima sa strana da povede, ali su svi napadi bili jalovi do samog finiša meča. Tada je viđen najlepši detalj na meču i verovatno najlepši pogodak u karijeri Ivana Šaponjića.

Centrirao je Vulićević u 93. minutu, nakon karambola Umaru je napravio faul nad golmanom koji nije dosuđen, a lopta je stigla do Šaponjića koji je uhvatio makazice i zatresao mrežu za 2:1.

Nešto manje od 30 sekundi ostalo je nade za ‘crno-bele’ koji su imali poslednji napad. Petrović se malo zbunio, ali je Ilić stigao loptu kod aut linije. Negde sa sredine terena uputio je dugo dodavanje i pronašao Abubakara, on je želeo da ostavi Živkoviću, ali je taj pas bio prekratak.

Odbrana BATE Borisova ispucala je loptu koja je značila da će Partizan morati da se zadovolji igranjem u Ligi Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu