Terzić: Titula ili odlazim

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao u razgovoru sa beogradskim medijima da je cilj sledeće sezone titula, a da će u suprotnom napustiti klub.

Izvor: B92, zvanični sajt
Podeli

Terzić je istakao da je to njegova moralna obaveza, da je lakše voditi državu nego Zvezdu, ali da je pored novca potrebno i vreme.

Objasnio je zašto je klub prodao prava na najvećeg talenta kluba Luku Jovića, da trenutno nema ponuda za igrače, te da je želeo Miroslava Đukića, Ivicu Jovanovića ili Miodraga Božovića za trenera.

"Prvo, cilj za narednu sezonu je šampionska titula. Ako je ne budemo osvojili, ja odlazim, bez obzira ko će pokušati da me zadrži. To je moja moralna obaveza. Tako sam vaspitavan da uvek tražim krivicu u sebi. Podneo sam godišnji izveštaj Upravnom odboru, izneo sam mnogo kritika na sopstveni račun. Rekao sam im da u svakom momentu imaju moju kovertiranu ostavku. Ne želim da ostavljam utisak čoveka kojem je stalo samo do fotelje. Ali oni to nisu želeli da prihvate. Ko god da misli da može bolje, neka izvoli. Ja ću biti srećan da nekome ustupim mesto i dalje ću sa strane pomagati Crvenoj zvezdi. Ali voleo bih da mi se konkretno kaže gde je to Zvezdan Terzić u ovih godinu dana pogrešio. Nisam imao nijedan slobodan dan, sve druge obaveze sam zapostavio. Pokušavao sam da sa što manje para uradim što više. Ali, lakše je voditi državu, nego Crvenu zvezdu. Svestan sam bio toga i kada sam došao ovde i zato se ne žalim. Međutim, Zvezdi je pored novca potrebno i vreme. A toga ovde nema. Navijači traže titule i trofeje, bez obzira na dug" rekao je Terzić.

Direktor Zvezde se posebno koncentrisao na priču o mladim fudbalerima.

"Kada sam došao u Zvezdu, tih pet klinaca nije bilo u prvom timu. Bili su na pripremama s omladinskom reprezentacijom. Uvidom u papirologiju, video sam da dvojica nemaju ugovore, a da trojici ističu za godinu dana. Insistirao sam da Luka Jović dobije broj devet, jer sam bio ubeđen da on može da bude srpski Falkao i da će da vredi između šest i osam miliona evra. To mislim i danas. Ali, u novembru su nam bile potrebne pare, nismo mogli da dođemo do novčanih sredstava. U roku od pet dana morali smo da skupimo 460.000 evra da bismo izbegli kaznu po izvršnoj presudi FIFA i bili prebačeni u niži rang. U februaru je ponovo došlo na red plaćanje obeveza. Postojala je mogućnost da se ne takmičimo. Luka Jović u to vreme nije dao ni gol. Jović u tom trenutku nije imao veću cenu, ali upozoravao sam da je šteta prodavati delove Luke Jovića. Kao što sad upozoravam da je šteta prodavati Marka Grujića za 1.500.000 evra. Ali veća je šteta da se ne takmičimo, da nas FIFA izbaci iz lige. Kao profesionalac i kao neko ko dugo radi ovaj posao znam da će cena Marka Grujića biti višestruko veća. Učiniću sve da svako od petorice bisera ostane u klubu, ali to ne znači da će ostati. Tržište diktira odluke Upravnog odbora. Nije Zvezdan Terzić prodao Luku Jovića, statut kluba mi to ne dozvoljava. Ja sprovodim odluke Upravnog odbora. To je u tom trenutku bio spas za Crvenu zvezdu. Nudili smo igrače agencijama i fondovima, ništa se nije dešavalo sem ove ponude za Jovića. Upravni odbor je doneo odluku da u okviru budžeta za narednu sezonu, koji će biti oko 5.000.000, moramo da pronađemo 2.000.000 prodajom nekog igrača. Voleo bih da izbegnemo odlaske tih talentovanih klinaca, ali... Zasad nemamo nijednu ponudu", otkriva Terzić.

Finansije su i dalje najveći problem Zvezde, a Terzić je istakao da je klub od njegovog dolaska u poslednjih godinu dana dugovanja smanjio na 43 miliona evra.

"Biće bolje kada klub bude imao gazdu, kada se bude izvršila privatizacija. Zvezda je trenutno vlasništvo svih građana Srbije i tu je onda teško donositi strateške odluke. Kada sam došao u Zvezdu, rekao sam da nam je za mesec dana potrebno 3.000.000 evra. U godini iza nas prepolovili smo troškove, smanjili dug na 43.000.000 evra, dobili licencu, gurnuli pet klinaca, imamo osnov za narednu sezonu. A sada svi pričaju kako je sezona bila neuspešna jer nije osvojen trofej. Žao mi je što na početku nisam rekao da ovo nije sezona u kojoj je potrebno juriti titulu. Prošlog leta smo bili fokusirani da nađemo milione evra za dobijanje licence. Nismo ih iskoristili za dovođenje igrača. Meni niko ne treba da pametuje i govori kakvi su igrači potrebni Crvenoj zvezdi. Znam ja to vrlo dobro. Materijalno nismo sposobni da ih dovedemo. Isto je tako bilo u januaru, pa smo 13. februara morali da dajemo novac nekom Pašeku, Bekam Čelsiju, Santosu.. Nismo mogli da se fokusiramo na stvaranje tima koji bi odgovorio zahtevima zvezdaške javnosti. Dovodili smo momke koji hoće da dođu u ovakvu, devastiranu Crvenu zvezdu. Samo smo držali krov da se ne sruši zbog nekih gluposti u periodu od pre deset godina. Ovu priču će saslušti zvezdaška javnost, ali naš osnovni zadatak je da povratimo poverenje Zvezdaša. To je pogubljeno", istakao je Terzić.

Prioritet Zvezde pred početak priprema za narednu sezonu je pronalazak novog trenera, posle okončanja saradnje sa Nenadom Lalatovićem.

"Kada sam pravio analizu kakav nam je trener potreban na vrhu liste su bili Miroslav Đukić, Ivica Jovanović i Miodraga "Grofa" Božović. Potrošio sam sate i sate vremena razgovarajući sa njima. Oni su radili za milion evra godišnje, šta mi možemo da im ponudimo da bi bili zainteresovani za Crvenu zvezdu? Ja bih voleo da Grof dođe, ali biće teško. S druge strane, neću da dovedem nekog koga moram da molim, jer hoću da taj neko donese strast i energiju. Kako će da se motiviše za trening ako ne želi da dođe u klub. Postoje treneri koji su pokazali ogromnu želju i strast. Ne smemo da žurimo i pogrešimo. Suzili smo izbor na dvojicu, ali neću o imenima. Sigurno je samo da nije u pitanju stranac", rekao je Terzić.

U međuvremenu, novi trener Zvezde postao je jedan od pomenutih stručnjaka koje je Terzić želeo na klupi.

Finiš sezone u JSL u redovima Zvezde obeležio je očigledno nezadovoljstvo Lalatovića odnosom kluba prema njemu.

"O Lalatoviću mogu da kažem sve najbolje. Sve što bih rekao loše o njemu, rekao bih i o sebi. On je bio moja velika želja. Rano je gurnut u vatru, očigledno da je napravio određene greške jer je radio pod pritiskom. Ubeđen sam da ih neće praviti narednog puta kada se bude vratio. Sve analize i kritike treba da ostanu unutar kuće. Uvek sam mu govorio da treba da bude miran. Ali, odvukle su ga emocije i dovele do toga da kaže nešto što ne sme. Ne sme trener da komentariše upravu, niti ja to smem. Ja sam taj koji njima podnosi izveštaj. Njegovi nastupi su naneli štetu, pogotovo što smo i onako izgubili podršku javnosti i poverenje. Nešto što se godinama stvara u danu može da se sruši. Ko voli Crvenu zvezdu ne sme lične interese da stavlja ispred klupskih. Od Zvezde mora da se uči, da bude uvek gospodski klub", zaključio je Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu