'Naduvane banane' nisu rasizam?

Fejenordov 'De Kojp' je na meču protiv Rome u Ligi Evrope bio je krcat bananama na naduvavanje, a nekoliko njih bačeno je ka igraču iz Obale Slonovače Žervinju.

Izvor: B92
Podeli

Uprkos tome, generalni direktor holandske ekipe Erik Gude tvrdi da predmeti koji su bačeni na bivšeg igrača Arsenala nemaju rasističku konotaciju.

Posle velikih nereda u Rimu pre prvog meča (1:1) i ovoga puta je u Roterdamu uhapšeno čak 42 nacijača, da bi se tenzija prenela i na teren – pošto je posle crvenog kartona igraču domaćih meč prekinut.

Do prekida je došlo u 57. minutu, 'Vučica' je još u prvom delu igre povela golom Adema Ljajića, a isključenje Mičela te Vredea pokrenulo je pravu lavinu sa tribina.

Arbitar je odlučio da prekine susret i povuče ekipe u svlačionicu, dok je nekoliko minuta ranije zaustavio igru kada je prva 'naduvana' banana bačena ka Žervinju.

"Saopštili smo UEFA da su banane na naduvavanje normalna pojava na našim tribinama. Apsolutno odbacujem rasizam. Nema govora o rasizmu. To je samo čista koencidencija – da je banana pala ispred Žervinja. Ali, sudija je reagovao veoma odlučno na sveto. Već na poluvremenu smo objasnili celu situaciju. Nadam se da će imati razumevanja", rekao je Gude. "U neku ruku i razumem navijače, jer sam i sam bio iziritiran nekim odlukama glavnog arbitra, ali daleko od toga da opravdavam tako ponašanje. Naravno, svestan sam činjenice da ćemo biti žestoko kažnjeni finansijski. Taj novac je trebalo da bude uložen u razvoj mladih igrača, a ne da bude bačen na kazne".

Sa sportskim direktorom se slaže i trener ekipe Fred Ruten, složivši se da navijači Fejenorda nisu rasisti.

"Mnogo toga se desilo na meču sa Romom, ali je svakako podignuta mnogo veća tenzija nego što bi trebalo oko incidenta sa bananama. U našem timu imamo igrače različitih nacionalnosti i boje kože, tako da ne vidim na koji način ovo može da se protumači kao rasizam", rekao je Ruten.

Ostaje da se vidi kakve će biti odluka UEFA, dok je predsednik FIFA Sep Blater već dao svoje mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu