LE: Prošli Everton, Kijev, Trabzon

Everton, Dinamo Kijev i Trabzon plasirali su se u drugu fazu Lige Evrope, dok su Rijeka i Fejenord zakomplikovali situaciju šampionu Sevilji.

AKIzvor: B92 Evropa
Podeli

Rijeka je sa 2:0 nadigrala Standard, a Fejenord istim rezultatom Sevilju, pa su tri tima u dva boda pred poslednje kolo u grupi G.

Eveton je obezbedio prvo mesto u grupi H, Jang Bojsi su slavljem u Bratislavi stigli Spartu i Napoli, dok je Olborg gurnuo Steauu na ivicu eliminacije. PAOK je iskoristio slavlje Fiorentine u Gengamu, a Trabzon u direktnom duelu prošao Lokeren.

U grupi G, Rijeka je golovima Mojsesa i Kramarića u prvom pobedu savladala Standard i smanjila zaostatak na samo jedan bod za Seviljom, koju su u Roterdamu srušili Tornstra i El Ahmadi. U poslednjem kolu Rijeka gostuje u Andaluziji, dok Fejenord igra u Liježu.

U grupi H, Everton je sjajnom saradnjom Lukakua i Miralasa slavila u Volfsburgu i prošao dalje, ali su Nemci ostali u sjajnoj poziciji za plasman u drugu fazu remijem Lila i Krasnodaru. "Vukovima" je u poslednjem kolu dovoljan remi u Francuskoj za prolaz.

U grupi I, Sparta i Napoli su remizirali u Pragu te propustili šansu da pobedom prođu dalje. To je iskoristio Jang Bojs pobedom u Bratislavi, te zakomplikovao situaciju. Švajcarci čekaju Spartu u poslednjem kolu, i verovatno će taj meč biti ključan, s obzirom da Napoli čeka Slovake koji imaju gol razliku 1:17.

U grupi J, Dinamo je pogocima u drugom poluvremenu dobio Rio Ave i prošao dalje, dok je Olborg iznenadio Steauu i došao na korak od druge faze. Dancima je potrebna pobeda u Portugalu za plasman.

U grupi K, Fiorentina je sjajnim startom meča slavila u Gengamu sa igračem manje, te obezbedila prvo mesto. Poraz Francuza iskoristio je PAOK koji je u finišu slomio Dinamo u Minsku. Gengam stiže u Solun u poslednjem kolu, remi ga vodi dalje.

U grupi L, Legija je doživela prvi poraz, ali je samo ugrozila prvo mesto u grupi. Lokeren je ispao uprkos pobedi jer je Trabzon nadigrao Metalist. U poslednjem kolu Poljaci i Turci će se u Varšavi boriti za lakše rivale u nastavku takmičenja.

U terminu od 21:05 igraće i jedini predstavnik Srbije u Evropi, Partizan gostuje Totenhemu na Vajt Hart Lejnu.

Grupa G:

Rijeka dominira protiv Standarda, redaju se šanse na kantridi, u prvih pet minuta oba tima su se spasavala izbacivanjem lopte sa gol linije, da bi polovinom prvog dela igre Andrej Kramarić pogodio stativu.

Samo nekoliko minuta kasnije domaćin stiže do vođstva. Jajalo je ubacio loptu iz kornera, a Mojses sjajno skočio na prvoj stativi i loptu glavom posleo pod prečku.

Deset minuta pre poluvremena gosti ostaju sa igračem manje na terenu. Dino Arslanagić je dobio crveni karton zbog faula nad Andrejem Kramarićem, koji iz penala duplira prednost Rijeke.

Nema uzbuđenja u Roterdamu, oba tima igraju veoma oprezno, odgovara im remi pa čekaju eventualnu grešku rivala.

Domaćin u drugom poluvremenu stiže do vođstva. Žan-Pol Botius je pokrenuo dugo akciju po levoj strani, uz pomoć Kazima-Ričardsa i El Ahmadija dobio je loptu u kaznenom prostoru, napravio slalom pored nekoliko igrača Sevilje, a onda pronašao usamljenog Jensa Tornstru koji šalje Roterdam u delirijum.

Junak prvog gola na meču u Roterdamu Betius je propustio sjajnu priliku da duplira vođstvo. Ovaj 20-godišnji Holanđanin je opet pobegao igračima Sevilje, dobro gađao sa ivice kaznenog, ali je lopta prošla neposredno pored leve stative u gol-aut.

Sedam minuta pre kraja Fejenord je overio pobedu nad Seviljom. Kazim Ričards je glavom spustio loptu ispred kaznenog Karimu el Ahmadiju, koji fantastičnim šutom loptu šalje pod prečku.

Rezultati:
Rijeka – Standard 2:0
Mojses 25, Kramarić 34p
Fejenord – Sevilja 2:0
Tornstra 56, El Ahmadi 83

Tabela:
1. Fejenord 5 3 0 2 7:6 9
2. Sevilja 5 2 2 1 7:5 8
3. Rijeka 5 2 1 2 7:7 7
4. Standard 5 1 1 3 4:7 4

Grupa H:

Krasnodar je dobru igru u prvom poluvrmenu krunisao golom Arija u 35. minutu. Sjajno ga je proigrao Pavel Mamaev. Ipak, Lil osvaja bod u Rusiji, 11 minuta pre kraja Nolan Ru je ispratio kontru sa leve strane i odlično reagoavo na centaršut Florana Balmona.

Volfsburg vrši veliki pritisak na Everton, redaju se šanse Perišića i Hunta, a Hrvatu je u 22. minutu poništen i regularan gol. Sudije su pogrešno procenili da je bio u ofsajdu.

Englezi koriste ovaj poklon sudija i grešku rivala u finišu poluvremena. Kevin Miralas je sjajno proigrao Romelua Lukakua koji je izdržao duel sa poslednjim defanzivcem Volfsburga, te rutinski loptu posleo u mrežu.

Pola sata pre kraja Eveton propušta zicer za overu trjiumfa. Nakon što je golman odbranio šut Lukakua, lopta se odbila do Eidena Mekgidija koji je imao prazan gol ispred sebe, međutim, on je promašio sve.

Ipak, 15 minuta pre kraja "karamele" overavaju plasman u drugu fazu. Sjajni Lukaku se revanširao Kevinu Miralasu koji je izvrteo Luisa Gustava i loptu poslao po zemlji pored ukopanog golmana.

Rezultati:
Volfsburg – Everton 0:2
Lukaku 43, Miralas 75
Krasnodar – Lil 1:1
Ari 35 Ru 79

Tabela:
1. Everton 5 3 2 0 10:2 11
2. Volfsburg 5 2 1 2 11:10 7
3. Lil 5 0 4 1 3:6 4
4. Krasnodar 5 0 3 2 6:12 3

Grupa I:

Jang Bojs stiže do prednosti pogotkom Giljoma Oroa iz penala, ali vrlo brzo Slovan stiže do izjednačenja.

Katastrofalno je pogrešio Milan Vilotić, kao poslednji igrač odbrane driblao je Sejdubu Sumaa, ovaj to koristi i krade mu loptu, beži srpskom štoperu i lako realizuje situaciju jedan na jedan s golmanom.

Ipak, Švajcarci se brzo vraćaju u vođstvo. Japanac Juja Kubo ubacuje loptu sa druge stative u mrežu posle dodavanja glavom Šutera nakon centaršuta iz slobodnog udarca.

Na otvaranju drugog poluvremena sjajnu priliku za Slovan imao je Suma. Dobio je lopti i dosta prostora u sredini terena, stigao do ivice kaznenog i gađao donji desni ugao, na njegovu nesreću lopta je prošla za malo pored stative.

Pola sata pre kraja Švajcarci rešavaju meč. Posle odlične akcije Šutera po desnoj strani, loptu u petercu dobija Juja Kubo i postiže svoj drugi gol na meču.

Napoli je u podređenom položaju u Pragu, ali Sparta teško stiže do prave šanse za gol. Ipak, imali su Česi dve sjajne u roku od samo jednog minuta, prvo je Jozef Huzbauer pogodio prečku, a potom je Rafael Kabral izblokirao šut Davida Lafate.

Rezultati:
Slovan – Jang Bojs 1:3
Suma 11 Oro 9p, Kubo 18, 63
Sparta – Napoli 0:0

Tabela:
1. Sparta 5 3 1 1 11:4 10
2. Napoli 5 3 1 1 8:3 10
3. Jang Bojs 5 3 0 2 11:7 9
4. Slovan 5 0 0 5 1:17 0

Grupa J:

Otvoren meč u Kijevu, Dinamo dominira, ali i promašuje šanse. Artjom Kravec nema svoj dan, propustio je četiri sjajne prilike da donese prednost domaćinu.

U desetom minutu nastavka Dinamo konačno stiže do vođstva. Džermejn Lens je napravio fantastičan solo prodor po levoj strani, izludeo je čuvara, a onda kada su svi očekivali dodavanje u sredinu, on je uz malo sreće i odbitak pogodio donji desni ugao.

Ukrajinci potvrđuju trijumf 12 minuta pre kraja. Andrej Jermolenko je uputio sjajan centaršut sa desne strane, a Migel Veloso fantastično skočio na prvoj stativi i sa desetak metara loptu glavom poslao u gol.

Steaua traži pobedu u Olburgu za drugu fazu, dobru šansu je sredinom poluvremena propustio Klaudio Keseru, golman Nikolaj Larsen je refleksnom reakcijom spasao svoj gol. S druge strane golman Rumuna je sprečio Andreasa Bruna da donese vođstvo Dancima.

Rizična igra skupo je koštala Steauu. Rumuni su jurili gol za drugu fazu, a uspeli su da ga prime. Kasper Risgard je u jednoj naizgled bezopasnoj akciji Olborga poslao sjajan pas preko odbrane Rumuna u kazneni, jedan štoper Steaue se okliznuo i pao, te pružio šansu Tomasu Enevoldsenu da mirno primi loptu grudima i smestio je u gol.

Rezultati:
Dinamo Kijev – Rio Ave 2:0
Lens 54, Veloso 78
Olborg – Steaua 1:0
Enevoldsen 72

Tabela:
1. Dinamo Kijev 5 4 0 1 10:4 12
2. Olborg 5 3 0 2 5:8 9
3. Steaua 5 2 1 2 11:7 7
4. Rio Ave 5 0 1 4 3:10 1

Grupa K:

Fiorentina prva stiže do gola u terminu od 19 časova. Sjajna kontra Italijana, Gengam je uspeo da se odbrani, ali nije izabacio loptu iz kaznenog, haos koristi Akvilani koji pronalazi Marka Marina za 1:0.

Novi gol Viole u 13. minutu. Akciju je pokreno je sa leve Badelj, lopta je stigla do Vargasa nalevoj, ovaj je poslao u peterac gde je usamljen ostao Babakar koji lako trese mrežu.

Usledio je pritisak Francuza u nastavku poluvremena, dve dobre šanse je propustio Žeremi Pije, a jednom je Violu sjajnom odbranom spasao i gllman Tatarusanu.

Fiorentina ostaje sa igračem manje u fnišu poluvremena, a domaćin dobija penal. Marvo je pobegao odbrani gostiju, pao je u kaznenom pored Basante, koji je dobio crveni karton iako je bilo jasno da nije dirao rivala. Klaudio Buve je smanjio zaostatak Gengama.

Deset minuta pre kraja Gengam propušta šansu za izjednačenje. Sambu Jatabare je sjajno skočio na centaršut i gađao glavom iz neposredne blizine, ali je na nesreću domaćina pogodio samo prečku.

PAOK je u prvom napadu imao šansu da pobede, ali je golman odbranio šut Stefanosa Atanasiadisa. Nakon toga je usledio miran period igre u Minsku.

Grci su dominirali u nastavku, šanse propuštaju Perejra i Candaris, ali osam minuta pre kraja crno-beli ipak stižu do gola.

Nakon gužve ispred kaznenog prostora Teofanis Candaris dobija loptu na levoj strani kaznenog, šalje oštar pas u peterac gde je natrčao Stefanos Atanasiadis i zakucao je u mrežu.

U samoj završnici meča Grci su pre svega pokušali da sačuvaju loptu kako bi isteklo vreme, ali im se otvorio prostor po desnoj strani, opet su napravili gužvu u kaznenom prostoru, a kapiten Stefanos Atanasiadis reaguje brže od štopera Dinama te drugim golom vraća PAOK u igru za nastavak takmičenja.

Rezultati:
Gengam – Fiorentina 1:2
45p Marin 6, Babakar 13
Dinamo Minsk – PAOK 0:2
Atanasidis 82, 89

Tabela:
1. Fiorentina 5 4 1 0 10:2 13
2. PAOK 5 2 1 2 9:5 7
3. Gengam 5 2 1 2 5:5 7
4. Dinamo Minsk 5 0 1 4 1:13 1

Grupa L:

Lokeren postiže važan gol i vraća se u igru za drugu fazu. Serhio Dutra Žunior je poslao pas u kazneni prostor gde je loptu pokzpio Hans Vanaken i zakucao je pod prečku. Sredinom poluvremena golman Kučjak je spasao Legiju novog gola posle akcije Patosija.

Čvrst duel bez mnogo prilika u Turskoj. Jedinu priliku imao je Trabzon polovinom prvog dela igre, ali je golman Metalista sjajno odbranio šut Oskara Kardosa.

Deset minuta pre poluvremena domaćin stiže do vođstva. Mehmet Ekiči je ubacio loptu iz kornera, a na prvu stativu natrčao Esaid Belkalem i glavom loptu zakucao u mrežu.

Ipak, 25 minuta pre kraja Metalist kvari planove Turcima. Ukrajinci su odigrali sjajno kontru po levoj strani, Pavlo Benenok je pobegao čuvaru i poslao loptu po zemlji u kazneni prostor gde ju je prihvatio Vladimir Homenjuk i izjednačio rezultat.

Petnaest minuta pre kraja domaćin ostaje sa igračem manje na terenu, Međani je dobio crveni karton zbog namernog udaranja rivala rukom u lice.

Iako sa igračem manje Trabzon stiže do velike pobede vredne druge faze takmičenja. Nakon visokog centaršuta sa leve strane, Sefa Jilmaz loptu glavom vraća na ivici kaznenog, gde je naleteo Mehmet Ekiči koji preciznim udarcem po zemlji pogađa donji desni ugao.

U petom minutu nadoknade vremena Trabzon rešava sve nedoumice. Sefa Jilmaz krade loptu na levoj strani, ekspresno prolazi pored kapitena gostiju Gujea i loptu iskosa šalje u mrežu.

Rezultati:
Lokeren – Legija 1:0
Vanaken 7
Trabzon – Metalist 3:1
Belkalem 36, Ekiči 87, Jilmaz 90+5 – Homenjuk 68

Tabala:
1. Legia 5 4 0 1 5:2 12
2. Trabzon 5 3 1 1 8:4 10
3. Lokeren 5 2 1 2 3:4 7
4. Metalist 5 0 0 5 3:9 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu