Red Bulsi kroz dramu do polufinala

Nekoliko sati posle promocije novog kluba iz LA, saznali smo da će MLS liga imati i novog šampiona.

Izvor: B92 SAD
Podeli

Branilac MLS kupa Sporting Kanzas Siti ispustio je prednost kao gost i ispao od Njujork Red Bulsa - 2:1.

Junak dana bio je ponovo Bredli Rajt Filips, nezaustavljiv cele sezone. BWP je postigao dva gola, pobednički u 90. minutu, i omogućio Njujorčanima duel sa DC Junajtedom u polufinalu Istočne konferencije. Dan ranije FC Dalas je istim rezultatom pobedio Vankuver Vajtkeps, u drugom vajld kard meču.

Dalas u narednoj rundi igra sa osvajačem prva dva trofeja sezone Sijetl Saundersima, a drugi par polufinala Zapada je LA Galaksi - Real Solt Lejk. Na Istoku drugo polufinale je Nju Ingland Revolušn - Kolambus Kru.

Sporting je ove sezone platio skupo titulu, jer je morao da nastupi u Kupu šampiona CONCACAF zone, zbog čega je tri dana pred ključni meč za određivanje domaćinstva u današnjoj utakmici gostovao u Kostariki. To je olakšalo Njujorku posao u nedelju - oni su tada dobili kao gosti 2:0 i obezbedili domaći teren za večeras.

Red Bulsi, u čijim redovima igraju verovatno najveće dve aktivne strane zvezde u ligi, Tjeri Anri i Tim Kejhil, ušli su u ovaj meč kao favoriti, zbog odlične forme (3 vezane pobede) i odličnog skora sa braniocima pehara (remi i dve pobede). Ipak, oni su protiv sebe imali tradiciju - od otvaranja Red Bul Arene (2010) oni su igrali 4 plej of meča kao domaćini i izgubili sva 4.

Dominik Dvajer potvrdio je status, i posle 22 gola u regularnoj sezoni postigao je u 52. minutu meča u Nju Džersiju gol koji je dao Sportingu nadu da će san o odbrani titule potrajati, iako su u regularnoj sezoni (poslednjoj na Istoku) osvojili tek peto mesto u konferenciji. Štoperi Red Bulsa su opet podbacili, Fejlhaber je poslao idealno dodavanje za Dvajera, 24-godišnjeg Engleza koga su u Noriču otpisali kao fizički nespremnog za profesionalni fudbal, koji je poveo tim ka pobedi.

Drugi momak koji se nikad nije dokazao na Ostrvu ipak će imati konačnu reč, ali ne bez podrške dva bivša francuska reprezentativca. U 77. minutu Pegi Lujindula je otvorio Anrija na levoj strani, oporavljena prva zvezda lige je idealno asistirala, a Rajt-Filips nastavio teror, postigavši 28. gol u sezoni.

Odluka je pala u 90. minutu, kada je ponovo Lujindula poslao dugi pas na krilo, Kamerunac Ojongo nije centrirao dobro, lopta je provela mnogo vremena u vazduhu, ali niti je istrčao golman Erik Kronberg, niti je Rajt-Filipsa iko pokrivao, pa je usvojeni sin Iana Rajta elegantno spustio glavom na dalju stativu za preokret.

Red Bulsi nikad nisu osvojili MLS kup (izgubili finale 2008; izgubili su i finale US Open kupa 2003), a prošle godine im je pripao jedini veliki trofej - Saporters Šild (namenjen najboljem timu regularne sezone). Sada se nadaju da će pre ulaska na scenu novog giganta u sopstevnom gradu (Njujork Siti će za razliku od njih igrati u samom gradu, na Jenki Stadionu u Bronksu) uspeti da se domognu velike titule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu