UEFA preti: ’Večiti’ bez navijača

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana bi mogli da igraju bez prisustva navijača u Evropi jer njihovi stadioni ne zadovoljavaju bezbednosne kriterijume UEFA.

JTIzvor: B92, Sport
Podeli

Na prvoj međunarodnoj konferenciji Fakulteta za sport na temu “Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja”, najviše pažnje je privuklo predavanje Dereka Kirkvuda, komesara za bezbednost takmičenja u nadležnosti UEFA.

U UEFA radim od 2007. godine i iza sebe imam puno iskustva. Na poslednjem Evropskom prvenstvu koje je organizovano u Poljskoj i Ukrajini, zadatak mi je bila edukacija i nadgledanje sprovođenja mera bezbednosti u Ukrajini. Sve je proteklo u najboljem redu, a ja bih da naglasim da UEFA ne služi da bi kažnjavala već pravovremeno edukovala sve Saveze. Želimo pre svega da isključimo nasilnička i nacionalna istupanja na utakmicama pod našim pokroviteljstvom“, rekao je Kirkvud.

Kirkvud je istakao da ne krije da je dobro upoznat sa stanjem na našim stadionima, ali s enije na tome zaustavio.

Poznati ste u Evropi po utakmicama Zvezde i Partizana. Verovatno ću gledati i predstojeći derbi. Takođe, ono što je važno, a želim da naglasim jeste da vaši stadioni ne zadovoljavaju bezbednosne kriterijume, a znamo svi da su utakmice u regionu pune nacionalističkog naboja. Treba, dakle, doneti i sprovoditi zakone da se to spreči. Engleska je pravi primer. Želja Evrope je da se porodice vrate na stadione, a Srbija mora da se zamisli nad sudbinom svojih najvećih stadiona“, upozorio je Kirkvud.

Dosta pažnje privuklo je i predavanje Žarka Zečevića, bivšeg predsednika fudbalskog kluba Partizan.

Za bezbednost su potrebna dva elementa a mi ih već imamo. Reč je Zakonu o sprečavanju nasilja u sportu i Pravilnik FSS o bezbednosti. I pored toga oni su samo mrtva slova na papiru umesto da se sprovode u delo. Primer za brzo rešavanje zaista gorućih problema imamo iz Engleske. Margaret Tečer je preko noći donela zakon, porušila ograde između igrališta i publike, a problema posle drastičnih kažnjavanja nema. Imamo pravi recept ali ne želimo da ga primenjujemo. Čuo sam upozorenje i gospodina Kirkvuda, a i moje je mišljenje da Srbija neće moći da organizuje utakmice od evropskog značaja pod pokroviteljstvom UEFA. Pa zbog koga ili radi čega igramo fudbal,ukoliko Zvezda, Partizan ili neki drugi ne mogu u Evropu preko svojih stadiona, pred svojom publikom“, istakao je Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu