B92: Zvezdi rok do 17.5, dug 3,2M €

FK Crvena zvezda mora do 17. maja da izmiri dug od tačno 3,2 miliona evra, saznaje B92. Najteža kazna ne mora da bude izbacivanje iz Evrope.

Izvor: B92
Podeli

Paralelno sa završnicom domaćeg šampionata, srpska fudbalska javnost bavi se i ogromnim problemom koji pritiska Crvenu zvezdu, a to je dug za licenciranje za evro takmičenja.

Prethodnih dana spekulisalo se u javnosti koje sankcije mogu da pogode klub iz Ljutice Bogdana, koliki je dug koji mora biti isplaćen klubovima i bivšim igračima, i koji je rok da se to učini.

Kako saznaje B92, uprava kluba moraće da obezbedi sumu od tačno 3,2 miliona evra koliko je potrebno da se namire dugovanja zbog kojih Crvenoj zvezdi preti kazna u rasponu od jedne do tri godine odsustva iz evro takmičenja ili zabrana transfera u narednom periodu.

Krajnji rok za isplatu dugovanja i prezentaciju kredibilnog plana namirenja poverilaca je 17.maj, a ne 23. april, saznaje B92. Postoji više ideja kako bi crveno-beli mogli da dodju do tog novca, ali ostaje pitanje da li će čelnici UEFA biti blagonakloni samo na činjenicu da u Ljutice Bogdana nema novca, ili postoje i određene administrativne greške koje su napravljene u prošlosti.

Naime, kako saznaje B92, FK Crvena zvezda bio je u još težoj situaciji u maju 2011.godine. Tada je prema našim saznanjima, klubu iz Ljutice Bogdana već bila napisana jednogodišnja suspenzija!

Duguje se i Zvezdi

Ipak, ona tada nije „aktivirana“ jer je osim garancija iz samog vrha države, tadašnji tandem zadužen za finansije (Stefanović-Pantović) na sastanku sa predstavnicima UEFA prezentovao plan u kome su osnova bili: smanjenje troškova za igrački kadar (prvenstveno stranci), i jasan plan za isplaćivanje dugova prema klubovima i igračima.

Tada je kazna praktično preinačena u „uslovnu“ uz kaznu od 50 hiljada eura. Upravo taj podatak, može crveno-belima da oteža „gašenje“ ovog požara.

Prema saznanjima B92, kazna UEFA mogla bi da bude teška, ali ne i da podrazumeva odsustvo iz Evrope, već primera radi, zabranu transfera igrača u narednom periodu, uz visoku novčanu kaznu, i to je jedna od realnih opcija. Takođe, ne treba zaboraviti da su već dugi niz godina FK Crvena zvezda, pojedini klubovi dužni veliki novac za naše prilike, i da nisu u obavezi da ga isplate, dok se ne vrate u najviši rang takmičenja.

Klubovi koji duguju novac, a to je suma od preko 2 miliona evra su: francuski Lans i španski Rasing Santander. Sa turskim Kodžaelijem je postignut dogovor i Zvezda dobija mesečno 5.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu