- Eurobasket 2017 -

Ko iz senke vreba medalju – Crna Gora, Letonija, Slovenija?

Dobro je poznato ko su favoriti na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali kakva je situacija sa selekcijama koje će pokušati da iz drugog plana naprave "bum"?

Tadić Petar
Podeli
Starsport/Getty Images
Starsport/Getty Images

Druga tema na našem specijalu o Evrobasketu u Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji bio je posvećen reprezentacijama koje će se boriti za medalje.

Tada smo izdvojili pet favorita, među kojima se nalaze Španija, Francuska, Srbija, Litvanija i Hrvatska, dok smo spomenuli i nacionalne timove poput, Turske, Italije i Grčke.

Računica je potpuno jasna, ali na svakom šampionatu moguća su iznenađena, kao na primer 2011. godine kada je Makedonija igrala polufinale i kasnije zauzela četvrto mesto.

Upravo zbog toga u ovoj temi ćemo se baviti reprezentacijama koje bi mogle iz drugog plana da se “ušunjaju“ u polufinala ili čak finale. Da imaju šanse, potvrđuju brojni otkazi, pa tako retko ko od favorita dolazi u najjačem sastavu.

Četiri reprezentacije koje smo izdvojili su: Letonija, Crna Gora, Slovenija i Gruzija. Mogla je na spisku da se nađe još neka selekcija, poput Rusije, Finske ili Nemačke, ali smo odlučili da skratimo i izdvojimo one najbolje.

Letonija

Getty Images
Getty Images

Sastav za EP:

Kristaps Porzingis
Janis Blums
Dairis Bertans
Davis Bertans
Janis Tima
Rolands Šmits
Kristaps Janičenoks
Janis Strelnijeks
Aigars Škele
Andrejs Gražulis
Žanis Peiners
Martinš Meiers

*crnim je označena potencijalna petorka.

Letonci su nadolazeća reprezentacija i samo zbog toga što su veoma mlada ekipa, koja nije mnogo puta igrala zajedno ne spada u favorite.

Svi kao njihovo najveće oružje spominju Kristapsa Porzingisa, ali kada se pogleda startna petorka, usudićemo se da kažemo da je to možda i jedna od najboljih na Evrobasketu.

Janis Strelnijeks je ovog leta potpisao za Olimpijakos i od njega se očekuje da igra na poziciji jedan, a za Dairisa Bertansa koji je ovog leta otišao u Armani rezervisana je pozicija dva, ali sledi tek ono najbolje.

Na tri i četiri će rotirati Janis Tima, koji je zbog odličnih partija u Zenitu potpisao za Baskoniju, i Davis Bertans koja iza sebe solidnu ruki sezonu u NBA u dresu San Antonio Sparsa.

Getty Images
Getty Images

Učinak na pripremama:

29.7. Finska – Letonija 81:85
4.8 Gruzija – Letonija 73:69
5.8 Letonija – Poljska 76:80
11.8. Letonija – Poljska 77:65
19.8 Letonija – Litvanija 87:77
20.8 Letonija – Rumunija 98:68
24.8. Letonija – Češka 103:69

Za kraj, na poziciji pet će igrati možda i najuzbudljiviji igrač za gledanje na ovom Evrobasketu, Kristaps Porzingis. Zvezda Njujork Niksa bi trebalo da bude noćna mora za protivničke centre, iako u NBA igra na poziciji četiri, što mu je i prirodna pozicija.

Njihova najveća mana jeste klupa, ali iskusni Janis Blums, novi igrač Barselone Rolands Šmits, kao i ostali solidni igrači mogli bi da daju neke minute odmora startnoj petorci.

Vodi ih iskusni Ainars Bagackis koji neguje “run and gun“ stil košarke, tako da bismo trebali da vidimo uzbudljivu košarku od strane Letonaca.

Koliko mogu na ovom Evrobasketu možda pokaže i prva utakmica, kada će se u petak od 16.00 sastati sa reprezentacijom Srbije.

Slovenija

Getty Images
Getty Images

Sastav:

Vlatko Čančar
Entoni Rendolf
Saša Zagorac
Matic Rebec
Goran Dragić
Aleksej Nikolić
Klemen Prepelič
Edo Murić
Jaka Blažič
Gašper Vidmar
Žiga Dimec
Luka Dončić

Na čelu reprezentacije Slovenije nalazi se iskusni srpski stručnjak Igor Kokoškov koji će na predstojećem Evrobasketu imati ispred sebe ekstremno talentovan tim.

Godinama unazad Goran Dragić najbolji je igrač “Zmajčeka“ i skoro uvek ne budu dobro ispraćen od ostalih igrača. Međutim, na ovom Evrobasketu to bi trebalo da se promeni.

Pre svega zbog najboljeg mladog igrača u Evropi Luke Dončića i naturalizovanog Amerikanca Entonija Rendolfa – obojica igrači Real Madrida.

Dončić je na pripremama pokazao nebrojano puta bio najbolji strelac ekipe, dok se od Rendolfa očekuje da bude još bolji na šampionatu “Starog kontinenta“.

Njih dvojica su odlično sarađivali u Madridu i na pripremama se videla ta povezanost i nema sumnje da je mladi igrač jedan od razloga zašto je Rendolf prihvatio da igra za Sloveniju.

Getty Images
Getty Images

Učinak na pripremama:

4.8. Slovenija – Mađarska 84:64
6.8. Slovenija – Češka 88:80
12.8. Hrvatska – Slovenija 85:81
13.8. Slovenija – Ukrajina 78:67
18.8. Izrael – Slovenija 89:84
19.8 Slovenija – Turska 84:86
24.8 Slovenija – Hrvatska 74:73

Za razliku od Letonije, Slovenija nema problem sa kratkom klupom, pošto se u ovoj reprezentaciji nalazi dosta kvalitetnih igrača.

Tu mislimo na igrače Banvita, Eda Murića i Gašpera Vidmara, potom Jaku Blažiča, Klemena Prepeliča, Matica Rebeca, kao i nedavnog draftovanog igrača Denver Nagetsa, Vlatka Čančara.

Ekipa Igora Kokoškova puna je talenta, a da li će to biti dovoljno za dalek plasman i medalju, ostaje nam da vidimo na Evrobasketu koji počinje 31. avgusta.

Slovenci otvaraju šampionat sa Poljskom u četvrtak od 12.45.

Gruzija

Getty Images
Getty Images

Sastav (još nije konačan):

Majkl Dikson
Zaza Pačulija

Đorđo Cincadze
Đorđo Šermadini
Tornike Šengelija
Goga Bitadze
Manučar Markoišvili
Đorđi Gamkurelidze
Anatoli Boisa
Duda Sanadze
Mihail Berišvili
Bešik Lezava
Beka Bekauri
Ilija Londaridze

Gruzini su prijatno iznenadili na pripremama, iako su igrali većinom bez najboljeg igrača i centra Golden Stejta, Zaze Pačulije.

Iskusna su reprezentacija i za svaki respekt, a to pokazuju pobede nad Grčkom i Srbijom na nedavno odigranom “Akropolj kupu“ u Atini.

Njihovo najveće oružje su visoki igrači pod košem, Tornike Šengelija (Baskonija), Đorđo Šermadini (Unikaha), Zaza Pačulija (GSW), dok bi neke minute trebalo da dobije i budući pik prve runde NBA drafta, igrač Mega Bemaksa – Goga Bitadze.

Na pleju su doveli naturalizovanog Amerikanca koji je prošle sezone igrao odlično u grčkom AEK, Majkla Diksona. Tu su još iskusni Manučar Markoišvili i Đorđo Cincadze.

Trener im je grčki stručnjak i donedavni šef struke podgoričke Budućnosti – Ilija Zuros.

Getty Images
Getty Images

Učinak na pripremama:

29.7. Austrija – Gruzija 87:77
4:8 Gruzija – Letonija 73:69
5.8. Litvanija – Gruzija 70:81
11.8. Gruzija – Češka 87:76
13.8. Gruzija – Češka 68:64
23.8. Grćka – Gruzija 71:72
24.8 Gruzija – Srbija 68:66
25.8. Gruzija – Italija 65:73

Gruzini su na prošlom Evrobasketu pobedili Hrvatsku u grupi, dok su u osmini finala bili nadomak iznenenađenja protiv Litvanije.

U većem delu meča bili su u vođstvu protiv “Baltičkog giganta“, ali su na kraju ipak izgubili, 85:81, od budućeg vicešampiona Evrope.

Na pripremama su odigrali dosta čvrstih i za oko ne lepih utakmica. Isto nešto bi se moglo očekivati i na Evrobasketu, gde će verovatno još više zategnuti odbranu.

Nalaze se u veoma teškoj grupi sa Italijom, Nemačkom, Litvanijom, Ukrajinom i domaćinom Izraelom, ali nema sumnje da su među favoritima da prođu grupu.

Prvu utakmicu igraju sa Litvanijom u četvrtak od 17.30.

Crna Gora

Getty Images
Getty Images

Sastav (još nije konačan):

Filip Barović
Nikola Ivanović
Vladimir Mihailović
Danilo Nikolić
Nikola Pavlićević
Dino Radončić
Tajris Rajs
Suad Šehović
Marko Todorović
Nemanja Vranješ
Nikola Vučević
Bojan Dubljević
Nemanja Đurišić
Milutin Đukanović

Komšije su prijatno iznendali na “Trofeju Beograda“ kada su igrali egal sa Grčkom, za koje je igrao Janis Adetokumbo, dok su našoj reprezentaciji takođe pružili odličan otpor.

Predvođeni iskusnim Bogdanom Tanjevićem, Crnogorci imaju čime da se nadaju na predstojećem Evrobasketu jer će dovesti veoma kvalitetan sastav.

Njihovo najveće oružje, baš kao kod Gruzina biće igrači pod košem, gde će se najviše očekivati od dua – Nikola Vučević - Bojan Dubljević.

Njih dvojica ne započinju utakmice zajedno, ali kasnije u toku meča često igraju na poziciji četiri i pet. Suvišno je pričati o kvalitetima centra Orlando Medžika, koji ukoliko uhvati dobru formu, mogao bi da bude među najboljim igračima na turniru.

Starsport
Starsport

Učinak na pripremama:

11.8. Crna Gora – Grčka 81:83
13.8. Crna Gora – Srbija 71:82
18.8. Crna Gora – Italija 66:67
19.8. Francuska – Crna Gora 100:70
20.8. Crna Gora – Belgija 78:64
25.8. Ukrajina – Crna Gora 62:75
26.8. Turska – Crna Gora 84:70

U timu se nalazi i naturalizovani Amerikanac Tajris Rajs od kojeg bi trebalo sve da kreće u napadu.

Na pripremama nije bio baš u najboljoj formi, ali to je i razumno s obzirom da je imao turbulentu sezonu u Barseloni i da njegov status u “Blaugrani“ još nije rešen.

Pored ove trojice igrača, Tanjević će računati i na košarkaše poput Marka Todorovića, Nikole Ivanovića i mladog Dina Radončića koji predstavlja osveženje za crnogorsku košarku.

U petak od 16.45 Crna Gora započinje šampionat utakmicom protiv Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.