- Eurobasket 2017 -

Dominacija ili povrede – šta je obeležilo pripreme pred EP?

Reprezentacija Srbije u stilu je završila pripremne mečeve pred Evropsko prvenstvo, pošto je u Atini savladala Grčku sa 69:67.

Tadić Petar
Podeli
kss.rs
kss.rs

Đorđević danas stiže iz Atine

Selektor Aleksandar Đorđević ostao je u Atini posle meča sa Grčkom. On je s porodicom juče proslavio 50. rođendan, a danas bi trebalo da doputuje u Beograd

Na “Akropolj kupu“ izabranici Aleksandra Đorđevića doživeli su i jedini poraz (od Gruzije), koji je možda došao u pravom trenutku, s obzirom da je na nezvaničnim utakmicama dobro osetiti i tu drugu stranu.

Međutim, sjajan skor od osam pobeda iz devet utakmica, ne oslikava tačno cele pripreme jer su one bile obeležene brojnim povredama i otkazima.

Zato se može reći da ovaj pripremni ciklus pred EP ima dva lica ili dve strane.

Sa jedne, viđena je ubedljiva igra “Orlova“ i samo taj jedan poraz, dok su sa druge upravo odlične partije bacile senku na onu lošiju stranu – povrede.

U narednim danima ili možda čak i u nedelju, očekuje se da selektor Đorđević saopšti konačan spisak od 12 igrača koji će igrati na prvenstvu “Starog kontinenta“.

Među igračima sigurno neće biti Miloša Teodosića i Miroslava Raduljice, Marko Simonović je vrlo verovatno van ekipe, dok nešto slično važi i za Nemanju Nedovića.

Ranije je zbog povrede otkazao Nemanja Bjelica, dok je Nikola Jokić već zbog dobro poznatih razloga odlučio da propusti ove pripreme.

U narednom delu teksta bavićemo se sumiranjem priprema “Orlova“ i šta je sve to obeležilo period od malo više od mesec dana.

Okupljenje, odlazak na Kop i ozbiljna povreda Simonovića

kss.rs
kss.rs

Slobodan vikend

Reprezentativci Srbije dobili su slobodan vikend posle učešća na "Akropolis kupu". Novo okupljanje zakazano je za ponedeljak pre podne, a ekipa u sredu putuje u Istanbul na Evropsko prvenstvo.

Okupljanje reprezentacije Srbije bilo je zakazano za 20. julu, kada se na prvom skupu pojavilo 17 igrača i to su:

Miloš Teodosić, Marko Gudurić, Branko Lazić, Marko Simonović, Ognjen Kuzmić, Stefan Jović, Stefan Birčević, Vladimir Lučić, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić, Vladimir Štimac, Miroslav Raduljica, Milan Mačvan, Dragan Milosavljević, Nemanja Nedović, Vasilije Micić i Boban Marjanović.

Na okupljanju nije bilo Milana Mačvana koji se u toku dana pridružio ekipi, pošto je bio na pregledima u Bajernu iz Minhena.

Srbija je započela operaciju “Evropsko zlato“, ko je od osamostaljenja 2006. godine nema u riznici.

Starsport
Starsport

Prva povreda

Simonović je 28. jula doputovao u Beograd na dodatne preglede šake, a samo nekoliko dana kasnije Đorđević je izjavio da bi mogao da propusti EP.

Posle nekoliko dana u Beogradu, usledilo je putovanje na Kopaonik gde su sprovedene bazične pripreme i gde se polako ulazilo u ritam, a kao prva provera bio je meč sa Univerzitetskim timom.

Od 18 igrača, nastupilo je 14, a na terenu nismo videli Marka Simonovića, Miloša Teodosića, Miroslava Raduljicu i Nemanju Nedovića.

Za igrača Zenita se već tad znalo da bi mogao da propusti EP zbog povrede šake, dok je u slučaju ostale trojice igrača sve bilo otvoreno i nije se radilo o ozbiljnijim stvarima.

“B tim Srbije“ lako je pobeđen sa 77:54 u Kraljevu, a najefikasniji je bio Jović sa 11 poena, dok je Marko Gudurić ubacio 10.

Bazične pripreme na Kopaoniku su se polako završavale i sledili su turniri na kojima je Srbija trebalo da uđe u pravu formu pred Evrobasket.

Silni na “Trofeju Beograda“

kss.rs
kss.rs

Lučić u Minehnu

Vladimir Lučić je iskoristio slobodan vikend kako bi otputovao u Minhen, kako bi završio beke poslove u klubu.

Šestog avgusta usledio je povratak u prestonicu Srbije i tradiocionalni turnir “Trofej Beograda“.

Đorđević je pozvao publiku da napuni halu “Aleksandar Nikolić“, a to se i desilo na utakmicama sa Grčkom i Crnom Gorom, koje se učestvovale pored naše selekcije.

Turnir su otvorili gosti, a pobeda je u tesnoj završnici pripala “Helenima“, iako je šut za pobedu imao Nikola Ivanović.

Srbija je znala da je Grčka umorna od prethodnog duela, ali ovakvo lako pobedu niko nije očekivao. Prednost “Orlova“ išla je i iznad 35 poena, a na kraju je konačan rezultat bio 93:61.

Selektor Grčke Kostas Misas nije na teren izveo Janisa Adetokumba i ispostaviće se da je meč protiv Crne Gore bio njegov poslednji ovog leta u dresu Grčke, jer je ubrzo objavljeno da neće igrati na EP.

Protiv popularnih “Helena“ Đorđević je izveo isti sastav kao protiv “Studenata“, a opet nije bilo naznaka da će Teodosić propustiti Prvenstvo, dok su priče oko Nedovića bile sve češće.

Usledio je meč sa Crnom Gorom koju su naši košarkaši nešto teže dobili, ali je na kraju ipak bila dvocifrena prednost 82:71. Kada je reč o kadrovskim problemima – ista meta, isto odstojanje.

Turnir u Nemačkoj i otkazi Teodosića i Raduljice

Starsport
Starsport

“Trofej Beograda“ trajao je od 11. do 13. avgusta i sledeće što je “Orlove“ očekivalo jeste “Superkup“ u Hamburgu, na kojem su učestvovali Nemačka, Poljska, Srbija i Rusija.

Već je svima po malo bila sumnjiva situacija oko Miloša Teodosića, koji nije igrao ni na jednom pripremnom meču, a sve zbog povrede lista, koja se činila da neće sputati našeg kapitena da igra.

Uslediće ono suprotno, međutim krenimo redom.

Na dan prve utakmice sa Poljskom, ujutru je osvanula informacija da Miroslav Raduljica propušta šampionat zbog povrede kolena i ako se po jutru dan poznaje, moglo se zaključiti da se na ovom neće završiti.

U prvom meču pobeđena je reprezentacija Poljske koja se pokazala kao ozbiljan protivnik, s obzirom da se do poslednjeg minuta nije znao ishod. Sjajni Lučić meč je završio sa 22 poena, dok je formu hvatao i Marjanović.

Protiv Rusije, Srbije je ostvarila pet od pet pobeda i sve je išlo u odličnom pravcu, osim povreda, koje su od početka pratile naš tim.

Starsport
Starsport

Utakmica sa domaćinom prošla je odlično, Štimac i Birčević su istupili i odigrali kvalitetno, a onda je pred noć došla informacija kojom se niko nije nadao, ili mu je makar delovalo nemoguće.

Miloš Teodosić usled povrede lista neće moći da nastupa za Srbiju na predstojećem Evrobasketu, glasilo je saopštenje.

“Nažalost, povreda koja muči Tea, ne dozvoljava mu da do Evropskog prvenstva bude maksimalno spreman. To je procena našeg medicinskog tima, ali i ljudi iz LA Klipersa. Moramo da vodimo računa o zdravlju igrača i doneli smo zajedničku odluku da Teodosić preskoči predstojeće takmičenje. On je igrač koji je godinama maksimalno posvećen reprezentaciji i njegova želja da igra je uvek bila velika. Nažalost, u ovoj situaciji, želja nije dovoljna. Ovo je veliki hendikep za tim, ali nastavljamo dalje sa istim ambicijama“, rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević 20. avgusta.

Srbija sa Teodosićem dobija drugu dimenziju u napadu, ali ni ostale reprezentacije nisu kompletne i tako da su “Orlovi“ i dalje favoriti za medalju.

Prvi poraz Srbije i Bobijeve sjajne partije

Starsport
Starsport

Ono što je obeležilo skoro završen “Akropolj kup“ u Atini, jesu prvi poraz Srbije i odlična forma Bobana Marjanovića.

Uz domaćina Grčku, na turniru su još učestvovali Italija i Gruzija.

Izabranici Aleksandra Đorđevića u prvom meču su se susreli sa Italijom, gde smo videli dominaciju centra Detroit Pistonsa.

Marjanović je meč završio sa 21 poenom, a uz to je imao osam skokova čime je pokazao da će biti od velikog značaja za tim. Dobar je bio i Lučić sa 12 poena, dok je Bogdanović meč završio sa dva manje.

Posle sedme pobede, na isto toliko utakmica, usledio je prvi poraz i to od neugodnih Gruzina.

Toko Šengelija odigrao je odlično za Gruziju, dok je kod nas ponovo najbolji bio Marjanović sa učinkom od 19 poena i osam skokova, dok je loš dan imao Bogdanović pošto je iz igre šutirao 4/19.

Starsport
Starsport

Bio je ovo hladan tuš za “Orlove“, ali poraz je možda došao u dobrom trenutku, na pripremama.

Izgubljena utakmica nije poremetila ekipu Aleksandra Đorđevića, koja nije dopustila Grčkoj da joj se revanšira za poraz u Beogradu.

Ipak, Srbije je igrala odlično 37 minuta, a onda je usledio neshvatljiv pad u igri, kada smo uspeli da ispustimo čak +14. “Heleni“ su na kraju imali priliku za pobedu, ali je Printezis promašio za pobedu.

Posle meča, selektor Srbije rekao je da je ovakav pad u igri nedopustiv.

"Ove tri utakmice u Atini bile su idealne za broj igrača koje smo planirali da rotiramo, ali i ovako, u skraćenom sastavu, odigrali smo muški, izdržali i na kraju sačuvali pobedu. Naravno da smo morali mnogo mirnije da privedemo utakmicu kraju posle 14 razlike u završnici. Nije smelo da bude toliko driblinga, toliko brzih, ishitrenih šuteva. O tome smo pričali sa igračima odmah posle utakmice, oni to znaju i takve stvari ne smeju da nam se ponavljaju na Šampionatu“, rekao je Đorđević.

Čeka se konačan spisak i situacija oko Nedovića

Starsport
Starsport

Na početku priprema Aleksandar Đorđević je kazao kako konačan spisak neće saopštiti do kraja pripremama – sada se kraj bliži.

Srbija 30. avgusta, odnosno za tri dana putuje u Istanbul i trebalo bi očekivati da selektor uskoro objavi koji će igrači ići na Evrobasket.

Najveći znak pitanja je Nemanja Nedović, ali igrač Unikahe nije odigrao nijedan meč na pripremama i kada pogledamo sa realne strane, bek će se teško naći među 12 igrača.

Ukoliko Nedović otpadne, kao i Simonović, ostaju još dvojica košarkaša koji moraju nažalost da ne budu na šampionat "Starog kontinenta.

To ne bismo prognozirali, već ćemo vama ostaviti u komentarima.

Odrađene su bazične pripreme na Kopaoniku, kao i sve utakmice pred EP. Skor je gotovo perfektan i sada sa nestrpljenjem očekujemo početak Evropskog prvenstva koje je na programu od 31. avgusta do 17. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.