- Eurobasket 2017 -

Orlovi, Crvena furija, Kockasti – ko su favoriti na EP?

Dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u košarci kreće za devet dana i vreme je da polako krenemo sa najavom onoga što nas očekuje na njemu.

Tadić Petar
Podeli
Getty Images
Getty Images

Do sada, pripremni period i vreme pre njega obeležili su brojni otkazi igrača širom Starog kontinenta.

Među prvima svoju odluku doneo je Nikola Batum koji je odlučio da po prvi put u karijeri propusti nacionalno okupljanje. Na šampionatu nećemo gledati još dvojicu Nikola, a to su Jokić i Mirotić koji su isto zbog ličnih razloga odlučili da propuste EP.

Hrvatska se takođe susrela sa otkazima, Miro Bilan, Ante Žižić i Ivica Zubac, Italija neće moći da računa na Danila Galinarija, dok su Janis Adetukombo i Miloš Teodosić poslednji u nizu velikih igrača koji neće igrati.

Svi ovi otkazi ne umanjuju važnost Evropskog prvenstva, pošto ćemo na njemu videti mnogo virtuoza, velikih igrača i onih koji su na pravom putu da to i postanu.

U ovom tekstu bavićemo se favoritima za medalje i bilo je veoma teško opredeliti se za pet reprezentacija koje će pretendovati na najveći plasman.

Sagledano sa svih strana (uspesi na prethodnim šampionatima, sastav, selektor...) predstavljamo vam pet selekcija favorita: Španija, Francuska, Srbija, Litvanija i Hrvatska.

Kao što možete primetiti na spisku nema Grčke, Turske i Italije koje su mogle ući u ovih pet, međutim nekonstantonst Grka, mršav sastav Turaka i isto tako Italijana odvukli su nas od takve ideje.

Pored ovih reprezentacija može iskočiti i neko iznenađenje poput Letonije, Slovenije ili Finske, ali o njima ćemo pisati posebno narednih dana.

Braća Gasol i iskusni Skariolo

Getty Images
Getty Images

Sastav za EP:

Pau Gasol
Serhio Rodriges

Huan Karlos Navaro
Riki Rubio
Mark Gasol
Vili Ernangomes
Joan Sastre
Pjer Oriola
Giljem Vives
Aleks Abrines
Ćavi Rabaseda
Huančo Ernangomes

*crnim su označeni igrači koji bi trebalo da idu na EP

Serđo Skariolo pretplatio se na osvajanje medalja sa Španijom i prvenstvo Starog kontinenta dočekuje skoro pa u najjačem sastavu.

Na terenu neće biti Sehija Ljulja, Nikole Mirotića, Serža Ibake i Rudija Fernandesa, ali to sve nije važno kada su u sastavu braća Gasol – Pau i Mark.

Prednost

Prethodni pasus smo završili sa braćom Gasolom, a krećemo ga i sa ovim, s obzirom da i ptice na grani znaju da će se sve vrteti oko igrača San Antonio Sparsa i Memfis Grizlisa.

U sastav “Crvene furije“ nalaze se i braća Ernangomes koji bi takođe trebalo da igraju važnu ulogu, a čini se da javnost Španije dosta očekuje od Rikija Rubija.

Godinama unazad ova reprezentacija je “prenatrpana“ na poziciji jedan sjajnim igračima, pa tako Rubio ne može mnogo da iskoči. Sada se veruje da će zajedno sa Ćaćom Rodrigesom igrati dosta slobodnije, kao što je to bio slučaj u Minesoti prošle godine.

Getty Images
Getty Images

Slabost

Teško je pronaći slabost ovakvom timu, ali će šut spolja i pozicija krila biti najviše upitna. Nema Rudija Fernandesa i očekuje se od Huanča Ernangomesa da zameni iskusnog košarkaša Rela Madrida.

Kada je reč o šutu za tri poena, izostankom Ljulja i Fernandesa, Španci će biti dosta limitirani ukoliko ne krene Abrinesa i Navara, dok od braće Gasol ne treba očekivati toliko pokušaja van linije 6.75, kao što je to bio slučaj u NBA.

Sve su ovo manji problemi i Španija će kao aktuelni branilac trofeja biti najveći favorit.

Domet

Sve osim finala za “Crvenu furiju“ biće razočaranja, dok će neki verovatno i drugo mesto smatrati neuspehom.

Španija se nalazi u grupi C u Klužu gde će igrati sa reprezentacijama Hrvatske, Crne Gore, Češke, Mađarske i Rumunije. Ova grupa se ukršta sa onom u Istanbulu gde učestvuje selekcija Srbije.

Oslabljeni “Trikolori“ željni dokazivanja

Getty Images
Getty Images

Trenutni sastav (14 igrača):

Kevin Serafan
Toma Ertel
Antoan Dio
Žo Lovernj
Evan Furnije
Nando De Kolo
Boris Dijao
Leo Vesterman
Vensan Poire
Jakub Utara
Luis Laberi
Aleks Tupan
Livio Žan-Šarl
Edvin Džekson

*crnim su označeni igrači koji bi trebalo da idu na EP

Reprezentacija Francuske prethodnih godina se pretplatila na medalje na Evropskim šampionatima, pa tako ništa manje ne očekuju ni od ovog prvenstva.

Međutim, Francuzi će biti dosta oslabljeni neigranjem Tonija Parkera, Nikole Batume i Rudija Gobera, što bi moglo dosta da utiče na njihov konačan plasman.

Prednost

Nebitno da li su u reprezentaciju Parker ili Batum, mozak ove selekcije je Boris Dijao. Krilni centar uvek odigra vrhunski za svoju domovinu i ove godine će biti tu da pomogne nacionalnom timu.

Pored Dijaa, najviše se očekuje da pruže Nando De Kolo i Evan Furnije, koji bi trebalo da čine jedan od boljih bekovskih parova na šampionatu.

Uz Tomu Ertela, Kevina Serafana i Žoa Lovernja, “Trikolori“ se nadaju novom uspehu na prvenstvu “Starog kontinenta“.

Getty Images
Getty Images

Slabost

Malopređašni igrači verovatno ne bi imali toliku ulogu (osim Dijaa), da nastupaju Parker, Batum i Gober, tako da će kratka klupa predstavljati najveći problem za izabranike Vensana Kolea.

Videćemo koliki će doprinos davati igrači poput Edvina Džeksona, Lea Vestermana ili Antoana Dijao, ali činjenica je igrači poput Jakuba Utare, Aleksa Tupana, Vensana Poirea ili Livija Žan-Šarla ne mogu doneti prevagu.

Biće zanimljivo videti za koga će se odlučiti selektor Francuske, ali očekujte slabiju klupu u odnosu na prethodne sezone.

Domet

Sa svim navedeno za “Trikolore“ je najveći domet polufinale ili finale, ali je zaista nezahvalno pričati o tome, jer i titula u njihovim rukama ne bi bila ništa čudno ili neviđeno.

Francuska se nalazi u grupi A u Helsinkiju gde će igrati sa Grčkom, Slovenijom, Poljskom, Finskom i Islandom.

Ranjeni “Orlovi“ i srpski inat

Getty Images
Getty Images

Trenutni sastav (14 igrača):

Milan Mačvan
Bogdan Bogdanović
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić
Stefan Birčević
Vladimir Štimac
Nemanja Nedović?
Branko Lazić?
Vasilije Micić
Marko Gudurić
Stefan Jović
Ognjen Kuzmić
Dragan Milosavljević

Boban Marjanović
Marko Simonović

*crnim su označeni igrači koji bi trebalo da idu na EP
? – ne znamo da li će ići Lazić ili Nedović

Verovatno se niko od vas nije nadao ishodu da će Srbija na Evropsko prvenstvo ići bez Miloša Teodosića. Ipak, ta vest je odjeknula u nedelju i ovim putem želimo brz oporavak od povrede lista kapitenu Srbije.

Bez verovatno tri igrača koji bi nosili ovaj tim, Teodosića, Bjelice i Jokića, Srbiju očekuje težak put, ali zapamtite ovo – i dalje smo jaki “kao crna zemlja“!

Ne treba očajavati, ovakve stvari su deo sporta i moramo dati punu podršku momcima koji budu otišli na Evropsko prvenstvo.

Prednost

Srbija je verovatno jedina, ili jedna od jednih, selekcija koja ne zavisi toliko od igrača, već je sistem igre na prvom mestu i to bi trebalo svi da znaju.

Naravno da bi sa pomenutom “trojkom“ bili neuporedivo jači, ali i ovakav sastav gde svako zna svoju ulogu i gde svi dišu kao jedan može dati odlične rezultate.

Setite se samo Španije koja je 2014. godine dovela najjači sastav u istorije te zemlje, pa je ispala u četvrtfinalu. Dok je godinu dana kasnije na EP došla jedno tri puta slabija, ali je osvojila titulu.

Sa takvom glavom bi i mi trebalo ići, Bogdanović, Marjanović, Jović i ostali momci će morati da iskoče još više, ali to je valjda i suština – da Srbija još jednom pokaže da nije tim individualaca, već TIM.

Getty Images
Getty Images

Slabost

O slabostima je suvišno pričati, kada uglavnom sve piše u uvodu. Sa Teom, Jokom i Belim, “Orlovi“ bi predstavljali kaznenu ekspediciju, ali to je ono čuveno, “šta bi bilo kad bi bilo“.

Suočeni sa realnošću, nedostatak Teodosića će biti teško nadoknađen, međutim sjajna sezona Jovića nam daje optimizam da će plej Bajerna odigrati kvalitetno.

Pod košem će naša selekcija biti dosta jaka predvođena verovatno triom Marjanović-Kuzmić-Štimac, međutim na poziciji broj četiri mogli bi imati problema, pre svega u defanzivi.

Marko Simonović gotovo sigurno neće igrati, dok je stanje Nemanje Nedovića još uvek diskutabilno, iako bi trebalo da igra pripremni turnir u Grčkoj.

Domet

Stav selektora Đorđevića svima je jasan i verujemo da se ni posle “otkaza“ Teodosića nije promenio.

Medalja je prioritet i to zlatna, a suočeni sa problemom od “Orlova“ se očekuje da pokažu ono najbolje i mi verujemo da će nas obradovati medaljom.

Srbija igra u grupi D u Istanbulu sa reprezentacijama Letonije, Rusije, Belgije, Velike Britanije i Turske.

Odziv svih igrača – ne zovu je džabe “Zemlja košarke“

Getty Images
Getty Images

Trenutni sastav (16 igrača):

Mantas Kalnijetis
Dejvidas Gailijus
Adas Juskevičijus
Jonas Mačijulis
Martinas Gecevičijus
Jonas Valančunas
Mindaugas Kuzminskas
Donatas Montejunas
Arturas Milaknis
Eimantas Bendžius
Rokas Giedraitis
Marius Grigonis
Lukas Lekavičijus
Arturas Gudaitis
Edgar Ulanovas

Nemojte odmah da se uvredite. Znamo da i mi sebe zovemo “Zemlja košarke“ zbog ogromne istorije koju posedujemo, ali ovaj nadimak ustalio se u Litvaniji i dosta ljud ih tako zove.

Kako kažu, kod njih je košarka “druga religija“ i gotovo uvek odziv košarka za nacionalni tim bude stoprocentan. Tako je bilo i ove godine, pa se “Baltički gigant“ (još jedan čest nadimak) smatra jednim od glavnih favorita.

Prednost

Iz uvoda možete zaključiti šta je njihov glavni adut, međutim sistem je u Litvanije takođe važna stvar. Godinama unazad su ispraksovali taj “ružan stil igre“ koji im i uspeva.

Igraju dosta čvrsto, ali ne čvrsto poput nekada Partizana u Pioniru ili Crvene zvezde pod Dejanom Radonjićem, već je to jedan drugačiji “tabadžijski“ sistem koji im dobro prolazi.

Nikako ovakvim uvodom nismo hteli da ih uvredimo jer potpuno poštujemo njihovu igru i to kako ginu na terenu.

Ovaj tim nema određenog lidera, Valančunas, Montejunas, Mačijulis, Kalnijetis i Kuzminskas su igrači od kojih će se najviše očekivati da povuku i ta raznovrsnost im daje veliku prednost.

Getty Images
Getty Images

Slabost

Teško je zaista reći koja je slabost ovakve rerpezentacije kada pogledamo da su se svi važni igrači odazvali.

Iako im šut spolja nije toliko jako oružje kao nekada, igrači poput Milaknisa, Kuzminskasa i Mačijulisa imaju odličan domet van linije 6.75.

Iako smo napisali da im raznovrsost daje prednost, činjenica je da Litvanija nema igrača kalibra Pau Gasola, Miloša Teodosića, Tonija Parkera ili Marka Belinelija koji će povući kada ostalima stane.

Valančunas je njihov verovatno najbolji igrač, ali ne može se očekivati od centra ovog tipa da rešava utakmice.

Domet

Na prethodna dva šampionata zaustavljeni su u finalu i nadaju se da bi ove godine mogla da bude treća sreća.

Mi im svakako predviđamo polufinale, a za dalje će veliki faktor igrati sreća.

Litvanija se nalazi u grupi B u Tel Avivu sa reprezentacijama Italije, Nemačke, Izraela, Ukrajine i Gruzije.

Mogu li Šarić i Bogdanović popeti Hrvatsku na vrh Evrope?

Getty Images
Getty Images

Trenutni sastav (13 igrača):

Dominik Mavra
Filip Krušlin
Marko Popović
Krunoslav Simon
Dario Šarić
Roko Leni Ukić
Luka Žorić
Darko Planinić
Marko Ramljak

Marko Tomas
Ivan Buva
Dragan Bender
Bojan Bogdanović

Reprezentacija Hrvatske prethodnih godina igrala je solidno, međutim rezultat sa Olimpijskih igara i partije ove ekipe daju optimizam tamošnjoj javnosti.

Iako su poraženi od naše reprezentacije u četvrtfinalu, “Kockasti“ su dobili pravog lidera u liku Bojana Bogdanovića koji je beležio preko 20 poena na Igrama.

Ove godine očekuje se da dobije još veću pomoć od Darija Šarića i ostalih saigrača, a ukoliko se to desi Hrvatske će biti sa razlogom među glavnim kandidatima.

Prednost

Najveća prednost ove reprezentacije jeste pomenuti dvojac, koji bi mogao uz pomoć Simona i Bendera da dovuče daleko reprezentaciju.

Pored ova četiri igrača, iz drugog plana bi mogao da iskoči i veteran Marko Tomas, ali će svakako njihov glavni adut biti igrač Indijan Pejsers i Filadelfije Seventisiksers.

Bogdanović je imao odličnu sezonu prvo u dresu Bruklina, a potom i Vašingtona sa kojim je igrao u plej-ofu NBA lige.

Šta tek onda reći za Šarića kojem je “ukradena“ nagrada za najboljeg novajliju godine i koji je blistao u dresu 76ersa.

Getty Images
Getty Images

Slabost

Pozicija plejmejkera kobna je za Hrvatsku deceniju unazad i mišljenje je svih da bi uz vrhunskog pleja Hrvatska predstavljala veliku silu.

Ipak, Roko Leni Ukić i Marko Popović nisu taj kalibar, pa tako i “Kockasti“ ne postižu vrhunske rezultate.

Takođe, veliki broj otkaza (Žižić, Zubac, Bilan) dosta su oslabile ovaj sastav, pa ćemo tako od Hrvatske dosta gledati “small ball“ postavu sa Šarićem na pet i Benderom na četiri.

Kao klasičan centar tu je Darko Planinić, dok će i iskusni Luka Žorić pomoći oko minutaže.

Domet

Dosta toga će uticati na protivnika u nokaut fazi, gde bi Hrvatska ponovo mogla da ide na našu reprezentaciju.

Naša neka pretpostavka je da bi Hrvatska mogla do medalje, međutim ukoliko u četvrtfinalu nalete na Srbiju...

Kada je reč o grupi, Hrvatska će igrati u grupi C u Klužu protiv Španije, Crne Gore, Mađarske, Češke i Rumunije.

Petar Tadić (Šraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.