Aleksa Gutović

Italija – sad ili nikad

Oni su dvostruki evropski prvaci i dvostruki osvajači srebra na Olimpijskim Igrama, ali ih u poslednjih 10-ak godina nema u završnicama najvećih turnira.

Komentari: 28

Italija je ozbiljna košarkaška nacija, ali im je, za razliku od fubala, često falilo nešto ili neko.

Predstojeće Evropsko prvenstvo moglo bi da bude njihov veliki povratak, a razlog za to je jednostavan – selektor Simone Pjaniđani je napokon okupio sve zvezde.

Veliku stvar je pre svega odradio italijanski savez koji je obezbedio da NBA trio Danilo Galinari, Marko Belineli i Andrea Barnjani bude u timu uz sada već bivšeg NBA igrača Liuđija Datomea.

Upravo će ova četvorka biti glavna uzdanica 'azura', uz odličnog Alesandra Đentilea i nekoliko sasvim solidnih igrača koji mogu da odrade potreban posao iz drugog plana.

Pre svih, tu je kombo bek Danijel Heket koji je ovog leta potpisao za Olimpijakos i odličan je timski igrač. Najslabija karika je verovatno pozicija plejmejkera, koju može da pokriva i Heket, ali se od veterana Andree Ćinćarinija očekuje da bude odlična podrška zvezdama ekipe.

Galinari, Belineli, Datome i Barnjani nastupaće zajedno prvi put od Evrobasketa 2011. godine u Litvaniji. Tog leta NBA igrači su se kasno priključili i Italijani su potpuno razočarali osvojivši tek 20. mesto. Sada su mnogo iskusniji i zreliji, i očekivanja javnosti na Apeninima su mnogo veća.

Ipak, da bi izbegli novi debakl, Italijani će od starta morati da igraju na najvišem nivou jer su smešteni u najtežu grupu B zajedno sa Španijom, Srbijom, Nemačkom i Turskom.

Zvezde:

Danilo Galinari:

Posle oporavka od teške povrede kolena zbog koje je propustio sezonu 2013-14 Galinari se vraća u reprezentaciju prvi put posle 2012. godine. Debitovao je za nacionalni tim godinu dana ranije u Litvaniji, ali nikada nije pokazao sve što zna u dresu reprezentacije.

Sa 28 godina je potpuno sazreo i ovo bi mogao da bude turnir na kojem će pokazati sav svoj talenat. Galinari pokriva pozicije tri i četiri, visok je 208 centimetara, a sjajan šut sa distance omogućava mu da raširi protivničke odbrane. Kada uđe u seriju deluje nezaustavljivo, pa je tako prošle godine Dalasu u NBA ligi ubacio rekord karijere od 47 poena.

Ipak, često se ističe nerezonskim rešenjima i šutevima, a Evropsko prvenstvo biće prava prilika da pokaže da li je sazreo kao igrač.

Andrea Barnjani:

Posle sedam sezona u Torontu i dve u Njujorku prvi pik sa drafta 2006. godine je ovog leta ponovo promenio klub, ali ne i grad, pošto je prešao u Bruklin Netse.

Sam podatak da je već devet sezona NBA igrač dovoljno govori o njegovom kvalitetu, ali u poslednje dve sezone imao je mnogo problema sa povredama lakta i tetive. Prošle sezone odigrao je samo 29 utakmica za Nikse, ali bi to mogla da bude i dobra stvar jer će na Evrobasketu biti odmoran.

Atipičan je centar (211cm), ima veoma dobar šut za svoju poziciju i visinu, a veliko iskustvo koje poseduje (29 godina) mnogo će značiti Simoneu Pjaniđaniju.

Marko Belineli:

U San Antoniju je postavio prvi Italijan sa šampionskim prstenom i profilisao se kao jedan od najboljih trojkaša lige. Ovog leta potpisao je za Sakramento Kingse gde će sigurno imati mnogo ozbiljniju ulogu.

Za reprezentaciju je debitovao pre devet godina na Mundobasketu protiv Srbije i Crne Gore, a ovo će mu biti četvrti Evrobasket posle 2007, 2011. i 2013. I on je, kao i Galinari, tip igrača koji lako može da zatrpa koš protivnika kada uđe u seriju.

Pokriva pozicije dva i tri, ali uglavnom stoji iza linije za tri poena i čeka otvoren šut. Sa 29 godina je sazreo kao igrač, a rad sa Gregom Popovićem u prethodne dve sezone bez dileme je unapredio njegovu igru.

Luiđi Datome:

Nije se dugo zadržao u NBA ligi, posle dve sezone u kojima je nastupao za Detroit i Boston ovog leta vratio se u Evropu, a sledeće sezone će sa Fenerbahčeom pokušati da donese Turcima prvu titulu Evrolige u istoriji.

Bio je uz Đentilea daleko najbolji igrač u kvalifikacijama za Evrobasket sa prosečnih 16,2 poena i 6 skokova po utakmici. Datome igra na niskom krilu, može da pokrije i poziciju broj četiri i on je tip igrača za koje se kaže da su 'lepak' ekipe.

Ima veoma dobre fizičke predispozicije, ali i košarkašku inteligenciju kojom koristi svoj potencijal.

Alesandro Đentile:

Daleko najbolji italijanski igrač u Evropi prošle sezone. Pokriva pozicije dva i tri, ima izuzetno snažno telo i, iako ima samo 22 godine, potpuno je sazreo kao igrač u sezoni za nama u kojoj je bio vođa milanskog Armanija.

Poseduje ozbiljan košarkaški pedigre, pošto je njegov otac Nando bio šampion Evrope sa Panatinaikosom. Košarkom se bavi i njegov brat Stefano koji je član Ređo Emilije.

Đentile je za reprezentaciju debitivao pre dve godine u Sloveniji, a u kvalifikacijama za ovogodišnje Evropsko prvenstvo bio je sjajan sa 16 poena i po 3 skoka i asistencije u proseku.

Italija na poslednjih 10 velikih takmičenja:

Svetsko prvenstvo 2014: Nisu se kvalifikovali
Evropsko prvenstvo 2013: Osmo mesto
Olimpijske Igre 2012: Nisu se kvalifikovali
Evropsko prvenstvo 2011: 20. mesto
Svetsko prvenstvo 2010: Nisu se kvalifikovali
Evropsko prvenstvo 2009: Nisu se kvalifikovali
Olimpijske Igre 2008: Nisu se kvalifikovali
Evropsko prvenstvo 2007: Deveto mesto
Svetsko prvenstvo 2006: Deveto mesto
Evropsko prvenstvo 2005: Deveto mesto

Sastav:

Bekovi:
Pjetro Aradori (Ređo Emilija)
Andrea Ćinćarini (Armani)
Danijel Heket (Olimpijakos)
Marko Belineli (Sakramento Kings)
Amadeo Dela Vale (Ređo Emilija)

Krila:
Alesandro Đentile (Armani)
Danilo Galinari (Denver Nagets)
Akile Polonara (Ređo Emilija)
Luiđi Datome (Fenerbahče)

Centri:
Andrea Barnjani (Bruklin Nets)
Nikolo Meli (Bamberg)
Marko Kuzin (Kremona)