Belgija napadala, promašivala i razbila Mađarsku

Fudbalska reprezentacija Belgije šesti je učesnik četvrtfinala na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Komentari 119
Getty images
Getty images

Tim Marka Vilmotsa pobedio je u Tuluzu hrabru ekipu sa ubedljivih Mađarske sa 4:0 i u četvrtfinalu će igrati protiv Velsa.

MAĐARSKA (4-2-3-1): Kiralj – Kadar, Guzmič, Juhas, Lang – Nađ, Gera – Lovrencič, Klajnhezler, Džudžak - Salaj
BELGIJA (4-2-3-1): Kurtoa – Menije, Aldervajrld, Vermalen, Vertongen – Vitcel, Najngolan - De Brujne, Mertens, Azar – Lukaku.

Belgijanci su potvrdili kvalitet u ovoj utakmici, ali su promašili mnogo šansi, pa su na kraju mogli da budu i kažnjeni. Ipak, to se nije dogodilo, pa je Belgija u finišu meča napunila mrežu rivala i prošla je među osam najboljih.

Prvi gol u 10. minutu postigao je Tobi Aldervejled, a u narednih sat vremena Belgijanci su promašili mnogo prilika. Mađarska ih ipak nije kaznila iako je imala nekoliko solidnih pokušaja, pa je u finišu primila još tri gola.

U 77. minuut gol je postigao rezervista Batšuaji, dva minuta kasnije pogodio je i Eden Azar, a konačan rezultat je u poslednjem minutu postavio Karasko. Sada su Belgijanci možda i najveći favoriti da se iz ovog dela kostura plasiraju u finale. Ukoliko savladaju Vels, u polufinalu će ih čekati pobednik meča Portugal - Poljska.

Getty images
Getty images

Tok meča:

Belgijanci su pred početak duela važili za favorite, a tako su i počeli utakmicu. Odmah su pritisli Mađare, a u šestom minutu prvu dobru priliku imao je Lukaku, ali je odbrana Mađara dobro odradila posao.

Minut kasnije zapretio je i De Brujne sa ivice kaznenog prostora, ali je Kiralj bio uspešniji. Ipak, nisu dugo odolevali Mađari, pošto je Belgija povela u 10. minutu. Strelac je bio Tobi Aldervejlerd koji je bio najviši u soku posle prekida, pa Kiralj nije imaš šansu.

Od starta je reprezentacija Mađarske bila u podređenom položaju. Belgijanci su igrali veoma dobro i njihov individualni kvalitet je dolazio do izražaja.

U 23. minutu Mađari su pokušali da uzvrate kada je Džudžak pokušao, ali Kurtoa nije imao težak posao. Posle nekoliko praznih minuta u 35. je De Brujne bio blizu gola. Odlično je izveo slobodan udarac, ali je Kiralj sjajnom paradom odbio loptu do prečke, pa je ostalo 1:0.

Mađarska je retko pretila, a u 39. minutu Lovrencič je umalo šokirao Belgijance. Sjajno je šutirao sa oko 25 metara, ali je lopta otišla za malo preko prečke. Dva minuta kasnije na drugoj strani je Belgija ponovo imala veliku priliku.

Kiralj je odbranio pokušaj Mertensa, a Vitsel i Azar u nastavku nisu bili uspešni.

Drugo poluvreme počelo je prilikom Azara koji je iskosa sa leve strane pokušao da iznenadi Kiralja, ali je iskusni golman odbranio. Mađari su bili u podređenom položaju, ali su imali samo gol minusa, pa je svaki njihov napad potencijalno mogao da 'zakuva' utakmicu.

U 66. minutu Mađari su bili možda i najbliže golu. Pinter je šutirao sa distance, lopta je zakačila jednog defanzivca Belgije i umalo završila u golu, ali je Kurtoa uspeo da interveniše.

Minut kasnije posle kornera je Juhas pokušao. Sjajno je zahvatio loptu na drugoj stativi, ali nije pogodio iz teškog ugla.

Meč je defintivno rešen 13 minuta pre kraja. Gol je postigao Batšuaji koji je u igru ušao samo dva minuta pre toga. Azar ga je idealno proigrao, pa je odbrana Mađarske bila nemoćna – 2:0.

Samo minut kasnije na 3:0 je posle sjajne kontre povećao i Eden Azar koji je sjajnim udarcem ponovo savladao Kiralja. U samom finišu Mađari su promaili dve ili tri velike šanse, pa je u 90. minutu posle kontre Karasko postavio konačnih 4:0.

Vesti

prethodna strana 1 / 28 sledeca idi na stranu