ĐN NĐ

Poljska posle penala među najboljih 8!

Fudbaleri Poljske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj pobedom nad Švajcarskom posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Komentari 207
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Posle regularnih 90 minuta na stadionu 'Žofroa Girar' u Sent Etjenu bilo je nerešeno 1:1, a isti rezultat ostao je i nakon dodatnih 30 minuta.

Poljaci su u penal seriji bili bolji rezultatom 5:4 – Granit Džaka promašio je čitav gol kod Švajcaraca, a Gžegož Krihovjak odveo svoju selekciju u prvo četvrtfinale u istoriji.

Ovo je najveći rezultat nacionalnog tima još od 1982. godine i Svetskog prvenstva u Španiji kada su osvojili bronzanu medalju.

Start utakmice u Sent Etjenu doneo nam je veliku inicijativu Poljske i šansu posle samo 40 sekundi, kada je Levandovski omogućio Miliku praznu mrežu, ali napadač je sa ivice kaznenog prostora prebacio prečku.

Švajcarci su se oslobodili, kreirali nekoliko napada, ali su igrači u belim dresovima ponovo preuzeli kontroli i krenuli sa šansama. Grosicki je šutirao preko gola, Milik još jednom bio neprecizan, a Fabijan Šer propustio da ih kazni za promašaje.

Ipak, u 39. minutu Poljaci su stigli do vođstva – Krosicni je ponovo probio po desnoj stani, zavrnuo u kazneni prostor gde je Levandovski propustio, a Jakub Blaščikovski je prihvatio i mirno poslao kroz noge golamana Zomera.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, a nastavak je počeo dobrim pokušajima igrača koji su kombinovali kod prvog gola. Ipak, igrači Vladimira Petkovića su se probudili i kako je vreme odmicalo, bivali sve opasniji.

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Penal serija:
Švajcarska:
Stefan Lihštajner O
Granit Džaka X
Džerdan Šaćiri O
Fabijan Šer O
Rikardo Rodriges O

Poljska:
Robert Levandovski O
Arkadijuš Milik O
Kamil Glik O
Jakub Blaščikovski O
Gžegož Krihovjak O

Pretili su Rodriges i Šaćiri, ali je Fabijanski bio siguran, Seferović je pogodio prečku, pre nego što je u finišu napadač Stouk sitija postigao najlepši pogodak u dosadašnjem toku turnira.

Lopta je ubačena sa leve strane, odbrana nije reagovala na pravi način i ona se odbila do Šaćirija koji je uhvatio neverovatne makazice za više od 16 metara i od desnu stativu pogodio za izjednačenje. Otišlo se u produžetke gde je bilo nekoliko velikih šansi, ali su pobednika ipak odlučivali jedanaesterci.

Lihštajner je sigurnim udarcem otvorio seriju, Levandovski na isti način odgovorio, da bi onda Džaka promašio čitav gol. Tada je rulet okončan – svi ostali izvođači bili su precizni, pa je Krihovjak odveo svoj tim u četvrtfinale.

Od 18 časova na Parku Prinčeva u Parizu igra se ostrvski derbi između Velsa i Severne Irske.

Dan zatvara derbi između Hrvatske i Portugala na terenu Lansa – Bolar Delelisu, a pobednik tog meča igraće u četvrtfinalu sa Poljskom.

Tok meča:

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Sastavi:

Švajcarska (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Šer, Đuru, Rodriges – Behrami (Fernandes 77), Džaka – Šaćiri, Džemaili (Embolo 58), Mehmedi (Derdijok 70) – Seferović

Poljska (4-4-2): Fabijanski – Pišček, Pazdan, Glik, Jedržejčik – Mahzinjski (Jodlovjec 101), Krihovjak, Blaščikovski, Grosicki (Peško 104) – Milik, Levandovski

Malo je nedostajalo da već posle 22 sekunde igre vidimo prvi gol na meču. Matijas Zomer dodao je loptu rukom do Rikarda Rodrigesa na ivici kaznenog, ali je ovaj odlučio da mu je vrati, ne videvši od saigrača iz zadnje linije Roberta Levandovskog.

Napadač minhenskog Bajerna bio je brz tačno toliko da napuca loptu od noge golmana rivala, a ona se odbila do Kadijuša Milika. Imao je napadač Ajaksa prazan gol ispred sebe, ali je očajno šutirao i poslao je visoko preko prečke.

Nastavili su Poljaci u istom ritmu, nastavili su sa pritiskom, da bi Švajcarci tek na ulasku u deveti minut igre uspeli da pređu na polovinu protivnika.

'Sajdžije' su se totalno oslobodile početkog pristiska, preuzele su kontrolu i uskoro zapretile po prvi put.

Posle akcije po levom boku, Bljerim Džemaili loše je zahvatio loptu na ćošku peterca, dok posle udarca iz ugla u sledećem napadu nije bilo previše opasnosti.

Photo by Lars Baron/Getty Images
Photo by Lars Baron/Getty Images

Nisu Švajcarci uspeli da iskoriste period nešto bolje igre, dok su im na drugoj strani Poljaci uzvratili sa nove tri veliki prilike. Na njihovu sreću, sva tri puta bili su neprecizni.

Najpre je Gregorž Krihovjak ostao sam na ivici peterca, posle udarca iz ugla, ali je loše zahvatio loptu glavom i poslao je preko gola. Već u sledećem napadu Kamil Grosicki šutirao je takođe dosta neprecizno, sa 25 metara od gola, u želji da prebaci istrčalog Zomera, da bi tačku na seriju promašaja stavio Milik sa druge stative, iako je prethodno lepo primirio loptu grudima.

Kao i na startu meča, usledio je odgovor Švajcarske posle novog kornera,Džerdan Šaćiri je dobro centrirao, ali deluje kao da je lopta iznenadila Fabijana Šera, preletevši nekoliko igrača, pa je njegov udarac glavom od zemlju Lukaš Fabijanski lako uhvatio.

Delovalo je da, i pored velikog broja prilika na obe strane, nećemo videti pogodak u prvih 45 minuta, ali je sve promašaje svoje selekcije 'naplatio' Jakub Blaščikovski u 39. minutu.

Fabijanski je sjajno rukom izbacio Kamila Grosickog na levom krilu, ovaj posle prodora uz malo sreće uspeo da centrira, Levandovski čučnuo i propustio loptu, a usamljeni Kuba je na drugoj strani smestio u mrežu kroz noge Zomera – 0:1!

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Tim rezultatom završen je prvi deo igre, a drugi je počeo u istom ritmu – šansama na obe strane. Prvu je imala Švajcarska, ali niko nije reagovao posle oštrog centaršuta u peterac, da bi Poljaci odgovorili šutevima Levandovskog i Blaščikovskog sa ivice kaznenog prostora.

U oba slučaja čuvar mreže Švajcarske bio je siguran, pre nego je njegov kolega sa druge strane bio primoran da boksuje udarac Šaćirija.

U 56. minutu viđen je prvi žuti karton na meču, a dobio ga je Fabijan Šer posle oštrog starta nad Levandovskim koji je nezgodno pao na leđa. Već u sledećem napadu požuteo je i Jedržejčik zbog udaranja Lihštajnera.

Ušlo se u nešto mirniji ritam utakmice u kojoj su izabranici Vladimira Petkovića imali inicijativu, ali nisu uspevali da kreiraju šansu. Nekoliko puta su pokušavali centaršutevima koje je bez većih problema krotio Fabijanski.

Poljaci su se odlučili da šansu vrebaju iz kontranapada – najraspoloženiji je bio Grosicki, ali bez većih uspeha, kao ni posle udarca Lukaša Piščeka. U 73. minutu momci u crvenim dresovima imali su najbolju priliku u drugom poluvremenu.

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Sa nešto više od 20 metara Rodriges je fantastično izveo slobodan udarac, lopta je išla u gornji desni ugao, ali je golman Svonsija još bolje reagovao i paradom je izbacio u korner.

Odmah potom usledila je nova, kada je okvir gola spasao ekipu Adama Navalke. Igrao se 79. minut kada posle prekida lopta završila na desnoj aut liniji. Nakon povratne probao je Đuru, izblokiran je, ali se odbila do Seferovića koji pogađa prečku.

Gol je visio u vazduhu, veoma aktivan po levom boku bio je Rodriges, a Švajcarci su tri minuta kasnije konačno probili bedem Poljaka, i to na kakav način. Lopta je ubačena sa leve strane, odbrana nije reagovala na pravi način i ona se odbila do Džerdana Šaćirija. Krilni napadač Stouka uhvatio je neverovatne makazice za više od 16 metara i od desnu stativu postigao gol prvenstva za 1:1.

Osokoljeni golom krenuli su u još jaču inicijativu, samo što su i Poljaci imali spreman odgovor. U dva-tri navrata Levandovski je sačuvao loptu na sredini i porenuo polukontre, ali nije bilo šansi do kraja i otišlo se u produžetke.

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Photo by Alex Livesey/Getty Images

Očekivano, ritam utakmice drastično je pao u prvom produžetku jer su obe selekcije više računa vodile o tome kako da sačuvaju sopstvenu mrežu. Švajcarci su imali nešto više loptu u svom posedu, ali u prvih 15 minuta nije bilo šansi.

Potpuno ’mrtvilo’ na terenu nastavilo se i u drugom produžetku, ali je u 113. minutu Fabijanski opet spasao Poljsku. Ništa nije govorilo da će nova duga akcija Švajcarske rezultirati šansom. Međutim, Šaćiri je poslao divno dubinsko dodavanje kojim je prebacio odbranu, a u stopostotnoj šansi se našao Derdijog. Napadač Kasimpaše je glavom šutirao, a nekadašnji golman Arsenala refleksno reagovao i izbio loptu u korner.

Nekoliko trenutaka kasnije nova prilika za Derdijoka – akcija iz dva poteza završila je na levom boku gde Seferović oštro centrira na peterac. Rezervista Švajcarske beži čuvaru, ali loše zahvata loptu i ona završava u rukama Fabijanskog.

Nesvakidašnje, ali u poslednjih pet minuta drugog produžetka viđeno je više uzbuđenja nego od trenutka kada je sudija Mark Klatenburg svirao kraj meča. Sada je Poljska mogla da šokira rivala jer je Zomer loše procenio loptu, ali se ona izmigoljila iz nogu Blaščikovskog.

U Sent Etjenu ostalo je 1:1 i prvog četvrtfinalistu dobićemo posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Lihštajner je sigurnim udarcem otvorio seriju, Levandovski na isti način odgovorio, da bi onda Džaka promašio čitav gol. Tada je rulet okončan – svi ostali izvođači bili su precizni, pa je Krihovjak odveo svoj tim u četvrtfinale.

Vesti

prethodna strana 1 / 28 sledeca idi na stranu