Island u 94. do pobede, Ronaldo spasao Portugal!

Fudbaleri Mađarske, Portugala i Islanda plasirali su se u osminu finala Evropskog prvenstva iz grupe F.

Komentari 337
Getty Images
Getty Images

Kristijano Ronaldo postigao je dva i asistirao za jedan gol u remiju sa Mađarskom 3:3 i činilo se da će to biti dovoljno za drugo mesto u grupi, ali na kraju Portugal kao treći prolazi dalje pošto je u 94. minutu Island postigao gol za trijumf 2:1 nad Austrijom i pretekao je Portugal na drugom mestu u grupi.

Grupa F:

Mađarska – Portugal 3:3 (1:1)
Gera 19, Džudžak 47, 55 - Nani 42, Ronaldo 50, 62

Island – Austrija 2:1 (1:0)
Bedvarson 18, Traustason 90+4 - Šepf 60

Tabela:
1. Mađarska 3 1 2 0 (6:4) 5
2. Island 3 1 2 0 (4:3) 5
3. Portugal 3 0 3 0 (4:4) 3
4. Austrija 3 0 1 2 (1:4) 1

U osmini finala Portugal će igrati sa Hrvatskom, Island će za protivnika imati Englesku, dok Mađarska čeka drugoplasiranog iz grupe E.

Portugal je tri puta gubio u meču sa Mađarskom – počelo je fantastičnim golom Zoltana Gere u 19. minutu, ’punom’ sa oko 25 metara poslao je loptu u donji levi ugao i tako je sa 37 godina i 61 danom postao drugi strelac u istoriji EP, stariji od njega samo je Ivica Vastić (38 godina i 256 dana).

U 42. minutu Ronaldo je poslao maestralnu loptu u prostor za Nanija, koji pogađa donji desni ugao za 1:1.

Usledila je potpuna ’ludnica’ u prvih petanestak minuta drugog poluvremena, a Portugal nije imao sreće jer je primio dva maltene identična gola posle nesrećnih odbitaka.

Džudžak je izveo slobodnja, lopta je pogodila Gomeša i prevarila golmana Patrisija, ali je onda usledio trenutak magije na drugoj strani – Mario je centrirao sa desne strane, a Ronaldo je petom uradio nešto što je teško opisati rečima i Kiralj je bio nemoćan.

Tu nije bio kraj mukama Portugala, pošto je posle Džudžakovog šuta lopta pogodila Nanija i neverovatnom putanjom ponovo završila u mreži.

Ronaldo je i ovaj put imao odgovor, posle ubacivanja Kvarežme u 62. minutu glavom je zaokružio spektakularni period fudbala za 3:3.

Do kraja nije bilo golova, mada je Mađarska pogodila stativu, a u poslednjih desetak minuta obe ekipe zadovoljile su se remijem, pa smo gledali miran finiš.

Getty Images
Getty Images

Sve samo ne mirno bilo je u završnici meča Island – Austrija. Posle ogromnog pritiska Austrijanaca sevnula je kontra u 94. minutu, a dvojica rezervista doneli su trijumf Islandu – Bjarnason je centrirao, a na drugoj stativi uklizao je Traustason i sproveo je loptu u mrežu.

Island je poveo u 18. minutu, posle auta je Arnason prebacio loptu glavom u srce šesnaesterca, tamo ju je prihvatio Bedvarson i poslao je u mrežu.

Do kraja poluvremena Dragović je promašio penal, a napadi Austrije napokon su dali rezultata kada je rezervista Šepf posle sjajnog driblinga plasirao loptu u donji levi ugao.

Napadala je Austrija svim snagama do kraja, ali Island je čekao i dočekao svoju priliku i došao je do velikog trijumfa za nastavak bajke.

Mađarska – Portugal 3:3

Getty Images
Getty Images

Mađarska: Kiralj – Lang, Guzmič, Juhaš, Korhut – Elek, Pinter – Lovrenčič (Stiber 83), Gera (Besa 46), Džudžak – Salai (Nemet 70).

Portugal: Patrisio - Vijerinja, Karvaljo, Pepe, Eliseu – V. Karvaljo, Žoao Mario, Mutinjo (Sančes 46) – Andre Gomeš (Kvarežma 62), Ronaldo, Nani (Danilo 81).

U petom minutu Žoao Mario pokušao je sa ivice kaznenog prostora, ali lopta je završila preko gola, a na drugoj strani Pepe je intervenisao ispred Salaija.

* Portugal je pobedio Mađarsku u poslednjih pet mečeva.

Portugal je napadao na startu, a u 11. minutu Nanijev šut glavom završio je preko prečke.

* Kristijano Ronaldo igra 17. utakmicu na evropskim prvenstvima, što je rekord.

Napadala je selekcija Portugala, ali stihijski, da onda usledio šok i vođstvo Mađarske u 19. minutu – posle nedovoljno dobre intervencije Portugala posle kornera loptu je prihvatio Zoltan Gera na oko 25 metara od gola, primio ju je na grudi i izuzetnim udarcem ’punom’ poslao ju je u donji levi ugao gola Ruija Patrisija.

Konfuzija je vladala u redovima Portugala, u 24. minutu umalo da prime još jedan gol, ali je Patrsio odbranio udarac Eleka.

Getty Images
Getty Images

Prethodno je Ronaldo ko zna koji put na ovom EP loše izveo slobodni udarac. Nedugo zatim ponovo je pokušao Kristijano, ovoga puta sa 35 metara, ali mnogo bolje, ali Kiralj je izbio loptu u korner. Posle udarca iz ugla Gera je umalo dao autogol.

* Zoltan Gera drugi je najstariji strelac u istoriji evropskih prvenstava sa 37 godina i 61 danom – stariji od njega samo je Ivica Vastić (38 godina i 256 dana).

Portugal se raspadao, Vilijam Karvaljo izgubio je loptu na svojoj polovini i usledila je opasna kontra Mađarske koja je ostala neiskorišćena.

A onda je u 42. minutu usledio mat u dva poteza i Portugal se vratio u igru – fenomenalno dodavanje Ronalda u prostor i Nanijev snažni šut levom nogom po zemlji za 1:1.

Getty Images
Getty Images

Očekivalo se da će posle poluvremena Portugal nastaviti da pritiska, ali umesto toga je Mađarska opet povela u 48. minutu – slobodni udarac iskosa sa desne strane sa 20m izveo je Džudžak, lopta je pogodila Andrea Gomeša, promenila pravac i prevarila Patrisija.

Dva minuta kasnije ponovo je pokušao Džudžak posle loše reakcije odbrane Portugala, a u 50. minutu dogodio se trenutak magije – Mario je centrirao sa desne strane, a Ronaldo je petom uradio nešto što je teško opisati rečima i Kiralj je bio nemoćan.

* Ronaldo je prvi igrač koji je dao gol na četiri evropska šampionata.

Utisci se još nisu slegli posle gola Ronalda, a u 55. minutu Džudžak je na skoro identičan način postigao novi gol, uz mnogo sreće i novi odbitak. Prvo je Džudžak poslao slobodni udarac u živi zid, lopta mu se vratila i on je šutirao, a lopta pogađa Nanija i neverovatnom putanjom završava u mreži.

Ludnica se nastavila i u 63. minutu, ponovo je Ronaldo postigao gol – centaršut Kvarežme, koji je u međuvremenu ušao u igru, sa desne strane, a Ronaldo je glavom zakucao loptu u mrežu za 3:3.

Činilo se da će Mađarska ponovo povesti samo dva minuta kasnije, ali je Elekov munjevit udarac posle ubacivanja sa leve strane završio na stativi.

Posle retkog perioda bez šansi u 76. minutu šutirao je Ronaldo, ali je lopta otišla preko gola. Do kraja je tempo opao jer je obema ekipama remi odgovarao, pa se meč završio rezultatom 3:3.

Island - Austrija 2:1

Getty Images
Getty Images

Island: Haldorson – Skulason, R. Sigurdson, Arnason, Sevarson – Bjarnason, G. Sigurdson. Gunarson, Guđmundson (Ingason 86) – Sigtorson (Traustason 80), Bedvarson (E. Bjarnason 71).

Austrija: Almer – Fuhs, Hinterger, Predl (Šepf 46), Dragović, – Baumgartlinger, Ilsanker (Janko 46) - Arnautović, Alaba, Klein – Sabicer (Jancher 78).

Mogao je Island odmah da povede, Gudmundson je sjajno šutirao u drugom minutu, ali se lopta zaustavila na stativi.

U 12. minutu golman Haldorson neoprezno je izgubio loptu na pet metara od gola, ali Aranutović se okliznuo i nije uspeo da je ubaci u gol, pa se tako golman Islanda spasao velike sramote.

To je bio uvod u ono što se dogodilo u 18. minutu – posle auta je Arnason prebacio loptu glavom u srce šesnaesterca, tamo ju je prihvatio Bedvarson i poslao je u mrežu.

Posle gola Island se povukao, Austrijanci su držali loptu u nogama, ali nisu uspevali da naprave nešto konkretnije.

Činilo se da je tim Marsela Kolera dobio pojas za spasavanje u 37. minutu – Skulason je skrivio jedanaestrac, a Aleksandar Dragović preuzeo je odgovornost i pogodio stativu.

Islandu je poništen gol zbog ofsajda, a u 42. minutu Baumgartlinger je odlično šutirao, ali jer Haldorson još bolje odbranio.

Getty Images
Getty Images

Posle ulaska Janka i Šepfa na poluvremenu Austrija je zaigrala bolje i pritiskala je Island, koji je uspevao da se odbrani.

Taj pritisak se napokon isplatio, a strelac je bio upravo rezervista Šepf – u polukontri je napravio vrlo lep dribling i levom nogom precizno je plasirao loptu u donji levi ugao, a prethodno mu je loptu dodao Alaba.

U 65. minutu malo je nedostajalo da Island ponovo povede, ali je Almer odbranio udarac Sigurdsona. Sedam minuta kasnije stopostotnu priliku imala je Austrija, ali je Haldorson odbranio udarac Šepfa.

Posle ogromnog pritiska Austrijanaca sevnula je kontra u 94. minutu, a dvojica rezervista doneli su trijumf Islandu – Bjarnason je centrirao, a na drugoj stativi uklizao je Traustason i sproveo je loptu u mrežu.

Vesti

prethodna strana 1 / 28 sledeca idi na stranu