Grupa D: Hrvatska poslala Španiju na Italiju!

Reprezentacija Hrvatske savladala je Španiju 2:1 (1:1) u poslednjem kolu grupe D i tako poslala dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope na Italiju u osmini finala.

Komentari 591
Getty Images
Getty Images

Junak pobede Hrvatske bio je Ivan Perišć, golom iz kontre u 87. minutu.

Osim težeg posla u prvoj rundi nokaut faze, 'Crvena furija' se posle poraza, prvog na EURO takmičenjima posle 14 mečeva, sada nalazi u istoj polovini 'kostura' sa Nemcima, Englezima i Francuzima.

Grupa E – poslednja runda:

Hrvatska – Španija 2:1 (1:1)
Kalinić 45, Perišić 87 - Morata 7
Češka – Turska 0:2 (0:1)
Jilmaz 10, Tufan 65

Tabela:
1. Hrvatska 2 1 0 5:3 7
2. Španija 2 0 1 5:2 6
3. Turska 1 0 2 2:4 3
4. Češka 0 1 2 2:5 1

Ništa nije nagoveštavalo ovakav razvoj stvari u Bordou, pošto je Alvaro Morato već u sedmom minutu krunisao sjajnu akciju svog tima za vođstvo. Međutim, Hrvati nisu paničili, nastavili su da igraju svoju igru, iako bez pet standarnih igrača, da bi im izjednačenje doneo Nikola Kalinić u poslednjim trenucima prvog poluvremena.

'Vatreni' su uspeli da izjednače u pravom trenutku. Perišić je ubacio loptu u kazneni prostor, a na prvoj stativi najspretniji je bio Kalinić koji je spoljnim delom stopala prosledio u mrežu. Bio je to prvi gol koji je Španija primila na EP posle 734 minuta.

Velikih uzbuđenja bilo je i u drugom poluvremenu, a naročito u 72. minutu kada Španija nije iskoristila jedanaesterac.

Getty Images
Getty Images

Poznati učesnici osmine finala: Francuska, Švajcarska, Vels, Engleska, Španija, Italija, Nemačka, Poljska, Slovačka, Hrvatska, Mađarska

Šime Vrsaljko je oborio Silvu, a sudija je prestrogo pokazao na belu tačku. Loptu je potom uzeo Serhio Ramos, šutirao je po sredini gola, ali je Danijel Subašić odbranio taj udarac. Ulogu u celoj priči imao je i povređeni Luka Modrić, koji je preko kapitena Darija Srne sugerisao golmanu Monaka gde će njegov saigrač iz madridskog Reala šutirati.

Zaigrali su Španci opreznije posle promašenog penala, u nameri da sačuvaju remi i prvo mesto, ali ih je jedan trenutak koštao i te kako. Odigrali su Hrvati munjevitu kontru po levom boku u 87. minutu, Ivan Rakitić je produžio loptu do Ivana Perišića, a ovaj je smestio u bliži ugao, iskoristivši loše postavljanje golmana Španije za veliki trijumf svog tima.

U istom terminu, Turska je u Lansu savladala Češku 2:0 (1:0), golovima Buruka Jilmaza u 10. i Ozana Tufana u 65. minutu i tako došla u poziciju koja ih vodi u osminu finala, kao jednu od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Ipak, moraće da sačekaju rezultate u preostale tri grupe jer Portugal i Švedska i dalje mogu da ih ugroze.

U popodnevnom terminu videli smo minimalne trijumfe Nemačke i Poljske.

Saznali smo i prvi od parova u borbi za četvrtinu finala šampionata Starog Kontinenta.

Matmut Atlantik: Perišić za prvo mesto Hrvatske

Getty Images
Getty Images

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić – Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko – Rog (od 82. Kovačić), Badelj – Perišić (od 94. Kramarić), Rakitić, Pjaca (od 92. Čop) – Kalinić

Španija (4-3-3): De Hea – Huanfran, Pike, Ramos, Alba – Fabregas (od 84. Alkantara), Buskets, Inijesta – Silva, Nolito (od 60. Sorijano), Morata (od 67. Aduric)

Početak meča u Bordou doneo nam je puno tempa, a na prvo uzbuđenje, ispostaviće se i gol, čekali smo svega sedam minuta.

'Crvena furija' odigrala je brzu akciju u svom stilu, David Silva je maestralno uposlio Ceska Fabregasa u kaznenom, poslavši loptu pored četiri igrača, a vezista Čelsija bocnuo loptu do Alvara Morate koji je lagano šalje u praznu mrežu – 0:1.

Pokušali su Hrvati odmah da uzvrate, napali su iz sve snage, a da ne stignu do momentalnog izjednačenja sprečio ih je neverovatni splet okolnosti.

David de Hea oklevao je prilikom ispucavanja lopte, da bi je u panici poslao pravo do Ivana Rakitića. Vezista Barselone gađao je dalji ugao iz prve, sa nešto više od dvadesetak metara, ali se ona od prečke odbila do stative, iza leđa Đerara Pikea, pa nazad u polje.

Delovalo je da će Španci uspeti da sačuvaju minimalnu prednost pred poluvreme, ali je u poslednjem minutu Nikola Kalinć ipak doneo izjednačenje svom timu. Posle akcije po levom boku, Ivan Perišić je divnim lažnjakom prevario Huanfrana i poslao loptu na peterac, a Kalinić je u skoku spoljnim delom stopala skrenuo u bliži ugao – 1:1.

Getty Images
Getty Images

Start drugog dela igre doneo nam je nešto oprezniju igru na obe strane, da bi prvu šansu u nastavku, u 54. minutu, imao strelac prvog gola na meču. Morata je ovoga puta primio loptu na ivici kaznenog i gađao levi ugao gola Danijela Subašića, ali je ona završila zamalo pored stative.

Odgovorili su Hrvati nekoliko minuta kasnije, najpre je opasno bilo posle prekida koji je izveo Dario Srna, da bi u nastavku akcije Marko Pjaca umalo makazicama kaznio loše istrćavanje De Hee.

Na naredno uzbuđenje morali smo da čekamo do 72. minuta, kada je glavni arbitar Bjorn Kujpers prestrogo dosudio penal na Silvi jer je delovalo da ga Sime Vrsaljko nije ni pipnuo. Odgovornost je preuzeo kapiten Serhio Ramos, a samo nekoliko trenutaka pre nego što je šutirao Luka Modrić uspeo je da Subašiću da savet s klupe.

Defanzivac Real Madrida šutirao je po sredini, što je Subašić pročitao i zaustavio njegov udarac, ali se mora napomenuti da je izašao dobra dva metra sa linije, čime je jedanaesterac načinio nepravilnim.

Zaigrali su Španci opreznije posle promašenog penala, u nameri da sačuvaju remi i prvo mesto, ali ih je jedan trenutak koštao i te kako, pa će u osmini finala igrati sa Italijanima. Odigrali su Hrvati munjevitu kontru u 87. minutu, Rakitić je produžio loptu do Ivana Perišića, a ovaj smestio loptu u bliži ugao, iskoristivši loše postavljanje golmana Španije za veliki trijumf svog tima – 2:1.

Bolar Deleli: Turska ima rezultat za osminu finala

Getty Images
Getty Images

Češka (4-3-2-1): Čeh – Kaderabk, Sivok, Hubnik, Pudil – Pavelka (od 57. Škoda), Darida, Plašil (od 90. Kolar)– Dočkal (od 71. Šural), Krejči – Necid

Turska (4-2-3-1): Babakan – Gonul, Topal, Balta, Kojbaši – Tufan, Inan – Mor (od 69. Sahan), Turan, Šen (od 61. Ozjakup) – Jilmaz (od 90. Tosun)

I sam start susreta u Lansu doneo nam je fudbal u visokom ritmu, da bismo čekali tri minuta duže na prvi pogodak, a do vođsta su stigli Turci.

Odigrali su izabranici Fatiha Terima sjajnu akciju po desnom boku, Emre Mor probio je gotovo do golaut liniji i poslao loptu na ivicu peterca, odakle je Burak Jilmaz iz drop-kika šalje u bliži gornji ugao Petera Čeha – 0:1.

Nastavile su stvari da se odvijaju na gotovo identičan način na oba stadiona, pošto su i Česi propustili veliku priliku da ekspresno izjednače. Ladislav Krejci izveo je korner, Tomas Sivok bio najviši u skoku, ali je stativa bila saveznik Volkana Babadžana.

Nisu Česi prestajali s napadima, a novu šansu za izjednačenje propuštaju u 24. minutu. Pavel Kaderbek primio je loptu u šesnestercu Turske i gađao desni ugao, ali je Babadžan paradom ovoga puta izbacio loptu u korner.

Getty Images
Getty Images

I do odlaska na odmor gledali smo uglavnom napade Čeha, koji su po svaku cenu pokušavali da izjednače. Međutim, Babadžan je branio apsolutno sve, a posebno se istakao u 38. minutu kada je zaustavio bombu Jaroslava Plašila.

Česi nisu menjali pristup ni na startu drugih 45 minuta, počeli su sa napadima od prvog minuta, ali i dalje nisu uspevali da zatresu mrežu Babadžana. S druge strane, Emre Mor mogao je da donese svom timu rezutlat koji bih verovatno odveo dalje, međutim – lopta odlazi tik iznad prečke.

Kazna za promašaje Čehe je stigla u 65. minutu. Mehmet Topal je poslao loptu na ivicu peterca iz prekida, a ona je na kraju došla na nogu Ozana Tufana koji je zakucava u bliže rašlje i donosi svojoj selekciji rezultat koji bi mogao da je odvede dalje – 0:2.

Uspeli su Turci u preostalih 15 minuta da sačuvaju stečenu prednost i tako došli u situaciju da se nađu u osmini finala kao jedna od najbolje trećeplasiranih selekcija. Imaju bolji skor od Albanije, ali moraju da sačekaju preostale mečeve poslednjeg kola.

Vesti

prethodna strana 1 / 28 sledeca idi na stranu