Preokreti, produžeci, penali – Španci preživeli Kazahe!

Reprezentacije Španije i Kazahstana odigrale su spektakularan duel u drugom polufinalu Evropskog prvenstva u Sloveniji koji je rešen tek posle penala.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Španci će po deveti put igrati u velikom finalu, za svoju osmu titulu, a samo 2003. u Italiji, odnosno 2014. u Belgiji nisu igrali poslednji meč na turniru, tada su u oba navrata bili bronzani.

'Crvena furija' uspela je tek posle dva preokreta, produžetaka i drame sa 'ruleta' da dođe u poziciju da brani titulu osvojenu pre dve godine u Srbiji – 6:5 (2:1; 2:3; 1:1 -- penali – 3:1)!

Rival Špancima u subotu od 20.45 biće Portugal, koji je u prvom polufinalu bio bolji od Rusije, što će biti repriza finala iz 2010. godine.

Nisu se Kazasi, koji su u četvrtini finala izbacili našu reprezentaciju, uplašili aktuelnog vladara Evrope, a agresivan start doneo im je vođstvo u četvrtom minutu preko Tajnana.

Ipak, Španija preokreće u razmaku od 16. do 19. minuta – najpre Jesenamanov postiže autogol, dok Tolra potom pogađa za 2:1.

EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima, naprotiv. Kazahstan u istom minutu šokira rivala pogocima golmana Igite, odnosno Takua, a sjajan futsal nastavlja se golom Hoselita samo četiri minuta kasnije, za 3:3 u 29. minutu.

Delovalo je da će 'Furija' pošto je Pola zatresao mrežu u 34. ipak uspeti bez prevelike drame da ode u novo finale, ali onda Žunior na ulasku u poslednjih 60 sekundi donosi veliko slavlje Kazahstancima i produžetke.

Pokuašala je Španija da iskoristi ogromno iskustvo, kao i bolju fizičku spremu, a sada se njima isplatio visoki presing jer Migelin uspeva u trećem minutu prvog produžetka da se ispravi za promašen penal.

Ni to nije bio kraj, da bi se za potpuni vrhunac u Stožicama potrudio kapiten Žamankulov u 39. minutu, pa je odluka morala da padne posle udaraca sa tri metra. Upravo tada došlo je do izražaja iskustvo Španaca, koji preko Migelina i Ortisa kažnjavaju promašaj Tajnana, a tačku na zaista neverovatan okršaj stavlja Lin rutinskom egzekucijom u poslednjoj seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.