Rikardinjo se poigravao, Srbija slavila!

Futsaleri Srbije savladali su Portugaliju 3:1 (1:1) i izbegli favorita Evropskog prvenstva Španiju u četvrtfinalu turnira u Beogradu.

AKIzvor: B92
Podeli
foto: StarSport
foto: StarSport

U sjajnom meču u Areni "Orlovi" su odoleli fantastičnim Portugalcima i spektakularnom Rikardinju, te slavili golovima Kocića u osmom, Rajčevića u 37. i Simića u 40. minutu.

Portugalcima je bio dovoljan bod za prvo mesto, ali će oni morati da se nose sa moćnom "Furijom" u četvrtfinalu, dok Srbiju očekuje duel sa Ukrajinom.

"Orlovi" su opet imali sjajnu podršku s tribina, 11.000 navijača je popunilo do poslednjeg mesta tribine beogradske Arene i od početka do kraja duela bodrilo naš tim, ali odalo i priznanje maestralnim potezima Rikardinja.

Od prvog do poslednjeg minuta igralo se u visokom ritmu sa dosta driblinga, duela i šuteva, a iako su Portugalci možda biti za nijansu konkretniji tokom većeg dela meča, Srbija je sa sjajnim Aksentijevićem na golu nadigrala rivala u finišu i zasluženo slavila.

Naši futsaleri poveli u osmom minutu nakon sjajne solo-akcije i preciznog udarca levom nogom Kocića, ali Portugalci stižu do izjednačenje pet minuta pre poluvremena senzacionalnim golom Rikardinja.

foto: StarSport
foto: StarSport

Portugalci su na otvaranju drugog poluvremena bili bolji, konstantno su tražili gol za preokret, ali je Rikardinjo izgubio oštrinu, iako je i dalje često znao da izludi naše igrače.

Usledilo je poslednjih deset minuta i pritisak Srbije, koja propušta prilike preko Rakića i Simića, ali tri minuta pre kraja Perić sjajnim driblingom i dodavanjem kroz noge pronalazi Rajčevića koji se iskupljuje za promašaje iz prvog poluvremena i donosi trijumf.

U samoj završnici Portugalci su krenuli na sve ili ništa, što "Orlovi" kažnjavaju u poslednjem minutu kombinacijom Kocića i Simića za konačnih 3:1.

Srbija će u četvrtfinalu igrati sa Ukrajinom, koja je u grupi B savladala Mađarsku 6:3, ali je u borbi za prvo mesto bila nemoćna protiv favorita Španije koja je slavila 4:1.

"Orlovi" će protiv Ukrajine da igraju u utorak, verovatno od 21 čas.

Tok meča:

Futsal EP, 2. kolo:
Srbija – Portugalija 3:1 (1:1)
Kocić 8, Rajčević 37, Simić 40 – Rikardinjo 15

Srbija: Aksentijević – Perić, Janjić, Kocić, Rajčević;
Rezerve: Momčilović (gk), Živanović, Lazić, Simić, Rakić, Radovanović, Milojević, Pršić, Stojković
Portugalija: Ugo – Kari, Sesilio, Matos, Rikardinj;
Rezerve: Bebe (gk), Paulonjo, Koeljo, Pereira, Džo, Anilton, Brito, Lima.

Srbija je prva konkretno zapretila, Kocić se izborio za šut sa 5-6 metara, ali je dobro intervenisao Ugo. Minut kasnije spektakularan potez izveo je Rikardinjo, proturio loptu kroz noge jednom igraču Srbije, ali je fantastično intervenisao Aksentijević.

Mogla je Srbija do vođstva u četvrtom minutu, ali je Rajčević propustio dva zicera. Prvo mu je Ugo odbranio šut po zemlji, lopta mu se vratila, imao je otvorenog saigrača, ali je on šutirao pored gola.

S druge strane, Rikardinjo je nastavio da izluđuje naše defanzivce, prevario je i Uga, ali njegovi saigrači nisu uspeli da loptu gurnu u mrežu.

GOOOOOL! Srbija vodi 1:0 od osmog minuta! Mladen Kocić je sjajnim lažnjakom prevario čuvara iskosa sa desne strane, a onda između dvojice Portugalac levnom nogom poslao loptu u donji desni ugao pored nemoćnog Uga.

Blaga euforija uhvatila je naše futsalere posle vođstva, pa je selektor Aleksandar Kovačević tražio tajm-aut, jer je odmah posle gola opasno zapretio Rikardinjo.

Portugalci su preuzeli kontrolu nad mečom, Rikardinjo se poigravao sa našim igračima, ali Aksentijević je sjajno brano. U 14. minutu je vrhovima prstiju zaustavio opasan pokušaj Koelja.

Pritisak rivala je otvorio dosta prostora za igru našim napadačima, Perić je sjajno proigrao Rajčevića, ali je Ugo bio oprezan i sprečio novo slavlje Arene.

GOOOOOL! Portugalija je izjednačila na 1:1 pet minuta pre poluvremena! Spektakularni Rikardinjo je konačno probio srpski bedem. Novim fantastičnim potezom, prebacivši loptu preko Pršića, izborio je prostor za šut, a onda poslao neobranjiv projektil iza leđa nemoćnog Aksentijevića.

Arena je prvo zanemela, a onda ovacijama zasluženo pozdravila mađioničara iz Portugala, čiji je gol zaključio sjajno prvo poluvreme.

Portugalci otvaraju drugo poluvreme jakim pritiskom, ali Aksentijević zaustavlja pokušaje Aniltona. S druge strane se opet okušao Kocić, ali je ovaj put izblokiran.

Iznenadnu šansu imao je Rakić, sjajno ga je proigrao Simić prevarivši sve Portugalce, ali naš futsaler šutira pored gola. Neposredno nakon toga Rikardinjo je nokautirao Kocića snažnim šutem pravo u lice.

Perić odličnim driblingom uz pomoć snage dolazi do pozicije za oštar centaršut, za kojim desetinku sekunde kasni Stojković da ubaci loptu u mrežu.

Nastavili su "orlovi" da u potpunosti kontrolišu meč sredinom drugog poluvremena, novu šansu imao je Radovanoić posle kornera, ali Ugo izbacuje loptu koja je išla pod prečku.

foto: StarSport
foto: StarSport

Visok tempo je izmorio srpske futsalere koji su postepeno popuštali, a to je pokušao da iskoristi Rikardinjo i "makazicama" savlada Aksentijevića, u stilu Brazilca Falkaa, ali srećom po "orlove" nije najbolje zahvatio loptu.

Pad koncentracije i šanse rivala unele su nervozu u srpski tim, pa su igrači Aca Kovačevića u jednom trenutku počeli da se prepiru na parketu ko je kriv.

GOOOOOL! Srbija vodi 2:1 tri minuta pre kraja! Pritisak se isplatio i "Orlovi" su opet poveli. Perić je fantastično "okrenuo" jednog Portugalca na sredini terena, poslao loptu kroz noge drugom, a dočekao ju je Rajčević koji se iskupljuje za promašaje iz prvog poluvremena i uspeva da savlada Uga.

Portugalci kreću na sve ili ništa, napadaju i s golmanom, što pokušava da iskoristi Aksentijević, ali naš golman nije imao sreće da zatrese mrežu rivala, lopta odlazi za malo iznad prečke.

GOOOOOL! Srbija je potvrdila pobedu sa 3:1! Četrdesetak sekundi pre kraja Kocić je sjajno proigrao iz auta Simića, koji matira Uga i potvrđuje trijumf "Orlova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.