"Trofej pepela" pripao Australijancima

Australijska i britanska ambasada u Beogradu odigrale su egzibicioni meč u kriketu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Posle tri sata igre pobedu je odnela ekipa koju je predvodila šefica diplomatske misije Australije Džulija Finli koja je osvojila 101 poen na spram 64 koliko je osvojio tim britanskog ambasadora Denisa Kifa.

Meč je održan na terenu Lisičiji jarak.

Ovo je već drugi Balkan Ashes po redu i ovaj put je sreća bila na strani Australije, koja je uspela da preuzme „Trofej pepela" od Britanaca, prošlogodišnjih pobednika.

"Završavamo sezonu na jedan lep način, egzibicionim mečom izmedju dve tradicionalne kriket zemlje i izuzetno nam je drago što ćemo i u narednim godinama organizovati slične mečeve. Interesovanje i dobra volja zaista postoji i to nas raduje", izjavio je predsednik Kriket federacije Srbije Haris Dajč.

Sa ciljem da podstaknu razvoj jednog od najpopularnijih i najmasovnijih sportova u svetu, Australijska ambasada u Beogradu, uz pomoć Kriket federacije Srbije organizovala je meč koji je prikazao „oštro rivalstvo“ u kriketu koje vlada izmedju Australijanaca i Britanaca još od 19.veka, navodi se u saopštenju Kriket federacije Srbije.

Simboličan naziv egzibicionog meča preuzet iz originalnog naziva „Trofej pepela“ (The Ashes) koji je 1882.godine osmislio Redžinald Širli Bruks, novinar britanskog sportskog nedeljnika “Sporting times”, sa satiričnim osvrtom na poraz Engleza u meču koji su igrali sa Australijancima na londonskom Ovalu.

Prema rečima autora, tada je kriket u Engleskoj „umro a pepeo je odnet u Australiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.