"Tog jutra sam odlučio da se ubijem"

Potresna priča bivšeg NFL igrača, Markusa Smita.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Mitchell Leff/Getty Images
Photo by Mitchell Leff/Getty Images

Markus Smit je nekadašnji NFL defanzivac, pokrivao je poziciju lajnbekera, a igrao je za Filadelfiju, Sijetl i Vašington.

Smit ima 28 godina i više nije aktivni igrač, on se borio sa mentalnim problemima zbog kojih je pokušao sebi da oduzme život i o pokušaju samoubistva govorio je za "Players Tribune".

Nedavno je obeležen Svetski Dan mentalnog zdravlja i ljudi širom sveta su se obraćali javnosti i govorili koliko je to veliki problem i kako je svaka osoba na ovom svetu važna i kako samoubistvo nije rešenje.

Markus Smit je došao do same ivice, ali u bukvalnom smislu i ispričao kako je izgledalo to jutro kada je odlučio da sebi oduzme život.

"Vožnja ka trening centru Sihoksa je bila najlakša stvar na svetu, svakog jutra krenem u 6:30 i često me ni semafori ne hvataju, a i grad je gotovo prazan. Nikada se nisam osvrtao na stvari oko mene, nema tu mnogo toga da se vidi, ali me je uvek jedno brdo privlačilo, brdo iza koga je provalija. I dobro se sećam tog jutra, bio je to 16. avgust, kada sam odlučio da se ubijem", počeo je priču Markus Smit.

Sam sebe je saterao u ćošak, ni sam nije siguran kako se to dogodilo...

"Teško je objasniti kako sam došao u tu situaciju. Počeo sam da mrzim fudbal, počeo sam da mrzim sebe zbog onoga što mi je fudbal napravio, sav taj stres, depresija, anksioznost, strah... Samo sam hteo da se dovezem na ivicu tog brda i da se spustim u provaliju, mislio sam da ću konačno biti slobodan. Odlučio sam, došao do ivice provalije i tada mi je zazvonio telefon. Bila je to moja supruga, ona je tada bila trudna i u 7. mesecu i samo sam je na brzinu 'otkačio', ali nedugo potom pozvala me je njena majka u momentu kada su prednji točkovi gotovo napustili pod. Znala je da nešto nije u redu. Nekako me je ubedila da joj kažem o čemu se radi, ali na njeno pitanje zbog čega, nisam imao odgovor. U mojoj glavi se sve savršeno slagalo, ali na površini to nije delovalo tako. Ubedila me je da odustanem od svega i da se hitno javim po pomoć, da odem da makar kažem svom treneru. Ne znam kako i ne znam zašto, ali sam tako i postupio. Pit Kerol me je gledao uplakanog i objasnio mi da je fudbal nebitan. Moj život nema cenu i mojoj porodici sam potreban. Sihoksi su me sutradan otpustili i pomogli mi da dobijem stručnu pomoć. Oni su mi spasili život – moja tašta i Sijetl Sihoksi", iskren je bio Markus Smit II.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.