Bris: Nedostatak savesti povredio mnoge, podržavam miran protest

Kvoterbek Nju Orleans Sejntsa Dru Bris rekao je da će i dalje uvažavati zastavu SAD, ali je i istakao da poštuje i podržava bilo koji oblik mirnog protesta.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Sean Gardner/Getty Images
Photo by Sean Gardner/Getty Images

"Uvek ću uvažavati zastavu zbog onoga što ona meni predstavlja. Odavaću počast svima koji su se žrtvovali, koji su služili i umirali za našu zemlju, svima onima koji su se borili da ovu zemlju pokrenu napred", rekao je Bris.

"Poštujem svakog ko se odluči da kleči ili za bilo koji drugi oblik mirnog protesta kako bi skrenuo pažnju na socijalnu nepravdu i sistemski rasizam", dodao je on.

On je istakao da će se uvek podržavati crnačku zajednicu u borbi za socijalnu pravdu.

Brisa su mnogi videli kao simbol privilegije belaca kada je, tokom masovnih protesta u SAD nakon ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, izjavio da se nikada neće složiti s onima koji ne poštuju zastavu.

Suočio se nakon toga brojnim reakcijama svojih saigrača, bivših i sadašnjih sportista među kojima je bio i Lebron Džejms.

Ubrzo nakon toga se izvinio i rekao da sada razume da protest klečanjem uz himnu, koji je 2016. godine pokrenuo Kolin Kapernik, "nikada nije bio u vezi sa zastavom".

Bris je ponovo pogledao svoje komentare koje je izneo u junu i danas je zbog njih danas izrazio žaljenje.

"Pomislio sam da će Nju Orleans ili država Luizijana ili crnačka zajednica pomisliti da ne stojim uz njih i to mi potpuno slomilo srce", rekao je Bris.

On je priznao da je svestan da je tog dana propustio priliku da govori i da ukaže na socijalnu nepravdu i da zagovara sistemske promene.

"Moj nedostatak savesti u tom trenutku povredio je mnoge", rekao je Bris.

Bris je dodao da je od tada, a posebno u poslednjih nekoliko dana, mnogo razgovarao sa saigračima, da su stavili tačku na stvari iz prošlosti.

Posedno je izdvojio sejftija Malkoma Dženkinsa koji je bio jedan od njegovih najoštijih kritičara na društvenim mrežama pre Brisovog javnog izvinjenja.

"Ja sam Malkomov prijatelj, njegov saigrač i saveznik. Svi naši ciljevi su usklađeni", rekao je Bris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.