Saša Ozmo

SP 1970: "Utakmica veka" i najbolji tim u istoriji

Četiri godine ranije Brazilci su razočarali svoj narod, kojem je u to teško doba pod vojnom diktaturom fudbal značio više nego uobičajeno. A i obično im je značio mnogo. Zato je 1970. godina i Mundijal u Meksiku bio idealna prilika za iskupljenje, prilika koju nisu smeli da propuste. I nisu, pošto je generacija sa velikanima poput Pelea, Žairzinja, Žersona, Tostaa i Karlosa Alberta donela Brazilu treću titulu najboljeg na planeti. Selekao je bio nezaustavljiv, ostvario je svih šest pobeda, a taj tim mnogi i danas smatraju najboljim u istoriji.

Komentari: 28

“Brazilski narod od nas je očekivao da 1966. godine osvojimo trofej, ali nismo bili dovoljno jaki i slabo smo se pripremali. To nas je učinilo odlučnijim da uspemo u Meksiku. Trenirali smo u Riju tri meseca po dva puta dnevno pre nego što smo otišli u Meksiko – ujutru na snazi i kondiciji, a popodne sa loptom“, priseća se Žairzinjo, čovek koji je 1970. postao prvi i za sada jedini igrač u istoriji SP koji je dao bar po gol na svakom meču.

Osim čarobnih Brazilaca, Šampionat u Meksiku obeležili su i Gerd Miler, polufinale koje je kasnije dobilo naziv “utakmica veka“, ali i činjenica da je rekordan broj ljudi mogao da gleda prenose mečeva, i to prvi put na televizorima u boji.

Legendarni Mario Zagalo sada je bio na selektorskoj poziciji, a ključni potez povučen je pre Svetskog prvenstva – ubedio je Pelea, saigrača sa Mundijala 1958, da se vrati u nacionalni tim i da u 30. godini ponovo predvodi Brazil. Ništa manje značajna nije bila ni promena taktike, koja je uključivala trojicu napadača i Rivelina kao jednog od oslonaca ekipe.

Počelo je loše, vođstvom Češke u prvom meču u grupi, ali majstori nisu paničili, pa su do kraja meča rivalu u mrežu isporučili ’četiri laka komada’ za pobednički start u Meksiku.

Usledio je prvi veliki okršaj, derbi sa braniocem titule Engleskom – kapiten Bobi Mur i golman Gordon Benks nekako su se borili sa atacima Brazila, a pamti se neverovatna odbrana engleskog čuvara mreže posle udarca Pelea glavom. Ipak, u 59. minutu spasa nije bilo – Tostao je ušao u kazneni prostor, finom tehnikom zadržao loptu i centrirao, a Pele je savršeno namestio loptu za Žairizinja, koji je šalje u mrežu.

Englezi su do kraja propustili nekoliko šansi, najbolju Džef Astl, a svet je obišla fotografija na kojoj Pele i Mur razmenjuju dresove posle meča.

Albion je otišao dalje, ali je u četvrtfinalu posle produžetaka izgubio od Zapadne Nemačke sa 3:2. Iako su Englezi vodili 2:0, Nemci su po ko zna koji put pokazali svoju čeličnu volju, a odlučujući gol postigao je Gerd Miler, kasnije i najbolji strelac SP sa 10 golova.

Brazilci su sa 3:2 savladali Rumuniju u poslednjem meču grupe, a u četvrtfinalu je blistao Tostao sa dva pogotka u trijumfu nad poletnim Peruom 4:2. Bio je to pravi festival lepih poteza, umeća i tehnike, Peruanci su zaslužili sve pohvale, ali većih fudbalskih umetnika od Brazilaca ipak nema.

Njihovim oružjem Brazil se ne može pobediti, to smo znali, ali u polufinalu je Selekao čekala sasvim drugačija prepreka – čvrsti, na odbranu orijentisani Urugvaj. Iako su jedva prošli dalje iz grupe, Urugvajci su u tvrdom meču savladali SSSR u četvrfinalu i tako je Brazil morao da se suoči sa 20 godina starom noćnom morom – čuveni Marakanaso svima je bio u glavi.

Mnogi su pomislili da će se istorija ponoviti kada je Urugvaj golom Kubilje stekao prednost u 14. minutu, a sa tribina se čulo “ponavljamo Marakanu“. Brazil se borio, a ključni trenutak desio se u završnici prvog poluvremena, kada je momak sa teškom životnom pričom doneo izjednačenje.

Klodoaldo, najmlađi od desetoro dece, momak čiji su roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći, preturio je mnogo toga preko glave, a fudbal ga je spasao bede. Sada je on spasao fudbalski Brazil pogotkom u 44. minutu.

Brazilci su u svlačionici pustili emocijama na volju, bilo je i suza, a na teren su istrčali rešeni da uzmu sudbinu u svoje ruke. Šanse su se ređale, a Žairzinjo u 76. doneo je toliko željenu prednost. Tačku na pobedu stavio je Rivelino, tvorac flip-flap driblinga, na minut do kraja meča.

Drugo polufinale bilo je pravi spektakl – Italija je u produžetku savladala Zapadnu Nemačku sa 4:3 u meču u kojem je u produžecima postignuto čak pet golova.

To je jedini put da se tako nešto dogodilo na svetskim šampionatima, meč je kasnije nazvan “utakmicom veka“, a ispred stadiona stoji i mala ploča kao znak sećanja na fantastičnu utakmicu.

Italija je povela golom Bonisenje i činilo se da će to biti dovoljno za finale, ali onda je u 90. minutu Šnelinger postigao izjednačujući gol.

Kreće prava rafalna paljba u produžetku, Miler je dao dva gola, ali ni to nije bilo dovoljno, pošto je Azurima pobedu u 111. minutu doneo Đani Rivera.

Godine 1994. Brazil i Italija imali su po tri titule svetskog prvaka i igrali su za četvrtu. Tada su u Meksiku po dva puta osvajali planetarni šampionat, a u meču pred više od 100 hiljada gledalaca Brazil je bio superioran.

Poveo je Brazil Peleovim golom glavom nakon Rivelinovog genijalnog centaršuta iz prve, ali su Italijani izjednačili preko Bonisenje posle greške odbrane Selekaa.

U drugom poluvremenu dileme nije bilo – Žerson je levicom doneo prednost, Žairzinjo je na asistenciju Pelea pogodio za 3:1, a posle divne akcije u kojoj su osmorica igrača dotakla loptu kapiten Karlos Alberto stavio je tačku na veliki trijumf Brazila.



Scene haotičnog slavlja stizale su putem ekrana, a Tostao je ostao samo u gaćama pošto su brojni navijači utrčali u teren ne bi li se dokopali suvenira tog istorijskog dana.

Narednog dana tim je otputovao u domovinu i pridružio se nacionalnom veselju koje je počelo prethodnog popodneva i trajalo je tokom cele sedmice.

“Kada smo došli u Rio, put od aerodroma do Kopakabane trajalo je pet sati. Nikada nisam video toliko ljudi. To je bila žurka mog života“, zaključuje Žairzinjo, poznat pod nadimkom ’Uragan’.

Baš takav bio je i ceo tim Brazila pre 34 godine, pitanje je hoće li fudbal ikada više doživeti sličnu ekipu.

Finale SP 1970:
Estadio Azteca, Meksiko Siti, gledalaca 107.412

Brazil – Italija 4:1
Pele 18, Žerson 66, Žairzinjo 71, Karlos Alberto 86 - Bonisenja 37

Brazil: Feliks, Karlos Alberto (kapiten), Brito, Pjaca, Everaldo, Klodoaldo, Žerson, Žairzinjo, Tostao, Pele, Rivelino.
Italija: Albertosi, Burgnić, Faketi (kapiten), Cera, Rosato, Bertini (Julijano 75’), Domenini, Macola, De Sisti, Riva, Bonisenja (Rivera 84’).

Lista strelaca:
1. Gerd Miler (Nemačka) 10
2. Žairzinjo (Brazil) 7
3. Teofilo Kubiljas (Peru) 5
4. Pele (Brazil) i Anatoli Bišovec (SSSR) 4

prethodna strana 1 / 11 sledeca idi na stranu