Maja Nikolić

Ipanema – sunce, more, pesak, elita, zabava

Pesak, sunce, more, elita, luksuz, karneval. Jednom rečju - Ipanema.

Kada se na to dodaju noćni život, restorani, kulturni sadržaji, hoteli i šoping, jasno je da je Ipanema jedan od glavnih centara svih aktivnosti u Rio de Žaneiru. Ali, život u ovom delu grada sebi mogu da priušte samo najbogatiji.

Komentari: 3

Ipanema je poznata po svojim avangardnim galerijama, knjižarama i bioskopima, stoga je mnogi smatraju malim Parizom Rija. Ukoliko ste u mogućnosti, svratite u H. Stern, jednu od najpopularnijih prodavnica nakita u toj oblasti. Obiđite njihov muzej i dobićete malu kutiju poludragog i dragog kamenja kao poklon.

Ipanema je, između ostalog postala poznata i po bosa nova pesmi Devojka iz Ipaneme. Kompozitor Antonio Karloš Žobin, i pesnik Vinisius de Moraeš insipraciju su pronašli u prelepoj devojci koja je svakog dana prolazila pored bara u Ipanemi u kojem su njih dvojica sedeli.



Reč ipanema znači opasna voda, zbog velikih talasa. Najbolji talasi su zimi. To je i idealan period za sufere, jer leti zbog velikih gužvi za njih nema dovoljno mesta. Plaža je dugačka oko dva kilometra, a ističe se da je pesak mnogo belji i čistiji nego na drugim plažama, uključujući i Kopakabanu.

Svaki deo plaže je jedinstven i privlači različite vrste ljudi. Od mladih, preko onih sa "dubljim džepom“ ili koji žele da "budu viđeni“, ali prostora ima i za one opuštenije i ljubitelje sporta. Spasilačke kućice okupljaju različitu ekipu, a neka od zanimljivih mesta su Garsija Teišeira , Ipanema Farme, Kap Fera, Kantri.

Elita se okuplja u Kantri klubu, ali tamo ne može da uđe svako, već je potrebna dozvola. Postoji posebna procedura da bi neko bio primljen u to "visoko društvo“. Ime se pojavljuje na bilbordu, a članovi odlučuju. Ukoliko daju tri crne kugle, potencijalni član ispada, što je razočaravajuć rezultat za one koji su mislili da su deo Kantri elite.

Ipanema Farme je plaža na koju pretežno dolaze homoseksualci, ali to je mesto gde su svi dobrodošli, pa je posećuju i mnoge poznate ličnosti, heteroseksualni parovi i porodice. Oblast poznata kao Posto 9 je Semeterio dos Elefantes, mesto gde se okuplaju umetnici. Kod Kule 8 druže se deca iz favela.

Pivo i kašasa prodaju se svuda po plaži. Uvek postoje ekipe onih koji igraju fudbal, odbojku i footvolley – sport koji je kombinacija odbojke i fudbala. Popularan je i freskobol - igra slična tenisu, koja se igra drvenim reketima. Ne postoji mreža, a cilj je da se odigra što više udaraca, a da lopta ne padne.

Travel Channel proglasio je Ipanemu za najseksepilniju plažu na svetu, jer žene nose mini bikinije, što zovu 'fio dental,' a muškarci oblače najmanje kupaće gaće.

Ipanema živi 24 sata, noću zabava dostiže vrhunac, a barovi i klubovi su prepuni. Događaj koji se nikako ne sme propustiti je karneval, o kom će biti reči u narednim danima.

prethodna strana 1 / 11 sledeca idi na stranu