Maja Nikolić

Kaipirinja – od leka do nacionalnog pića

Brazilci su topao i druželjubiv narod koji voli da se zabavlja. Ne treba im mnogo, samo dobro raspoloženje, muzika, slobodan prostor za ples, neizostavna kaipirinja i žurka može da počne.

Uz prve taktove sambe podijum je njihov, a tokom plesa u vrelim letnjim danima najbolje rešenje za osveženje je kaipirinja.

Komentari: 10

Recept za ovaj koktel je vrlo jednostavan - potrebna vam je limeta, šećer, led i kašasa - alkoholno piće slično rumu. U široku čašu ubacite pola limete isečene na četiri dela, pospete kašičicom šećera i izgnječite. Dodate dosta leda i prelijete kašasom. Gorčinu limete ublažiće šećer i idealna kombinacija je spremna za degustaciju.

Kašasa je jedno najpoznatijih pića Brazila za koje postoji oko 5.000 brenodva. Stoga se ne može sa sigurnošću reći koja kašasa je najbolja. To bi bilo isto kao kada biste Nemca pitali koje je najbolje pivo, dobili biste na desetine različitih odgovora.

Ali, da se vratimo kaipirinji. Pored spomenutog originalnog recepta, postoji još dosta varijanti ovog koktela. Ukoliko umesto kašase stavite rum, dobićete kaipirisimu, ako sipate vodku nastaće kaipiroska, a italijanska verzija je grapirinja.

Postoje mnoge priče o tome kako je nastala kaipirinja. Svi se slažu se da je izmišljena u Sao Paulu. Prema jednoj od verzija, izmislio ju je gospodin Paulo Vieira, kada su se njegovi radnici razboleli od španskog gripa. Limeta je pomešana sa belim lukom i medom, a kasnije je, kako bi se ubrzalo delovanje, dodavan alkohol, tačnije kašasa. Onda je neko jednom odlučio da izbaci luk i med, a dodao šećer i tako je nastalo nezvanično nacionalno piće Brazila.

Ukoliko se nađete na nekoj brazilskoj žurci, sve će učiniti da i vama bude dobro koliko i njima, a uz čašu kaipirnje sigurno će biti mnogo lakše, posebno ako niste vešti u plesu. Neće se naljutiti ako im se ne pridružite, ali im baš i neće biti pravo.

I dok uz naše tekstove odbrojavate dane do početka Mundijala, lepite sličice u album, ili uživate na nekom lepom mestu, osvežite se kaipirinjom. Saúde!

prethodna strana 1 / 11 sledeca idi na stranu