Preminuo De Nirov 'Razjareni bik'

Džejk Lamota, legendarni američki bokser, preminuo je u utorak na Floridi u 96. godini.

Izvor: B92 SAD
Podeli
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Lamota, koji je bio poznat pod nadimkom 'Razjareni bik', prestao je da daje znake života nakon što mu se pogoršalo stanje posle upale pluća, potvrdila je njegova veronica Denis Bejker.

Jedan od najvećih boksera 20. veka osvojio 1949. godine svetsku titulu u poluteškoj kategoriji, da bi potom njegov život fenomenalno predstavio Robert de Niro u filmu "Razjareni bik", za koji je dobio Oskara u kategoriji najbolja muška uloga.

"Imao je oči koje su plesale, sve do samog kraja. Imala sam običaj da mu govorim da bi ga, da je kojim slučajem Indijanac, zvali 'Oči koje plešu'. Imao je najoštrije i najpokretljivije oči", rekla je njegova verenica.

Rođen kao Đakobe Lamota, od italijanskih roditelja sa istočne strane Menhetna, boksom je počeo da se bavi u odeljenju za maloletnu delikvenciju zatvora u Koksakiju, pošto je uhvaćen u pljački dok je još bio tinejdžer. Pre nego što je ušao u profesionalne vode sa 19 godina, nije doživeo niti jedan poraz u amaterskoj konkurenciji.

Poznat je bio po svom neumornom stilu borbe kojim je nadoknađivao nedostatak udaračke snage i postao je jedan od najtalentovanijih boraca poluteške kategorije, pa su redom dolazile značajne pobede nad Fricijem Živićem, Tonijem Janirom i Bobom Saterfildom.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

U februraru 1943. godine je pobedio Šugar Rej Robinsona u drugoj od njihovih šest borbi odlukom sudija nakon 10 rundi, iako je u osmoj serijom u glavu i telo oborio protivnika na konopce, kojeg je spaslo zvono. To je bio prvi poraz Robinsona u 41. meču i jedini u sledećih desetak godina – prvi sledeći doživeo je kada je 133. put kročio u ring.

Titulu u poluteškoj kategoriji je osvojio nekoliko dana pre svog 28. rođendana pobedom nad Marselom Serdanom iz Francuske, dva puta je uspešno branio, pre nego što je izgubio od Šugar Rej Robinsona u duelu od 13 rundi, koji je nazvan "Masakr na Dan zaljubljenih".

"Toliko sam se često borio sa Šugar Rej Robinsonom da sam umalo dobio dijabetes", izjavio je Lamota posle poraza.

Od tog trenutka još 10 puta je ulazio u ring i ostvario samo pet pobeda, a tada je doživeo i jedini poraz nokautom u karijeri – Deni Nardiko je bio čovek koji ga je bacio na patos novogodišnje noći 1952. Lamota se povukao dve godine kasnije i u penziju otišao zabeleživši 83 pobede od kojih je 30 bilo nokautom, uz 19 poraza i četiri nerešena ishoda.

Pošto se povukao iz boksa, Džejk je radio kao vlasnik barova i noćnog kluba, a onda se oprobao i u filmskoj industriji. Pojavio se u 15 filmova, uključujući i u "Hazarderu" (The Hustler) sa Polom Njumanom i Džeki Glison. Spomenutog "Razjarenog bika" režirao je Martin Skorceze, a Robert de Niro oduševio svojom glumom.

"Počivaj u miru, šampione", rekao je De Niro kada je saznao za smrt Lamote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.