Učitelj pobedio Pakjaa – sudije šokirale i Lenoksa

Bivši učitelj Džef Horn šokirao je Manija Pakjaa u Brizbejnu i osvojio titulu prvaka sveta u velter kategoriji u WBO verziji.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Statistika:
Pakjao 573 pokušaja, 182 zadara udarca
Horn 625 pokušaja, 92 zadata udarca
Procenat: 32% – 15%

Iako je sudija u devetoj rundi morao da prekine na trenutak borbu zbog silnih batina koje je Horn dobio, na kraju je slavio jednoglasnom odlukom trojice sudija (117:111, 115:113, 115:113).

"Sudije su tako odlučile i ja to poštujem", prokomentarisao je 38-godišnji Pakjao kontroverznu odluku sudija pred 55.000 gledalaca u Australiji.

Filipinac, šampion sveta u osam različitih katageorija, doživeo je četvrti poraz u poslednjih devet borbi. Horn je bio agresivan u od prve runde, ali je uglavnom Pakjao skupljao poene u uvodnim rundama.

Australijanac je probleme rivalu počeo da pravi sredinom meča, a napravio mu je i rasekotinu iznad oba oka. Veteran je uzvratio sjajnim kontranapadom u devetoj rundi, toliko ga je tukao da je sudija u ringu morao da zaustavi borbu u njegovom uglu.

Međutim, ostao je na nogama i dobio desetu rundu, u poslednje dve su bokseri bili na izmaku snaga, a sudije su odlučile da je Horn zadao više udaraca.

Bokserska javnost je ovaj meč uporedila sa borbom Pakjaa i Timotija Bredlija Mlađeg kada je FIlipinac takođe izgubio posle jedne od najkontroverznijih odluka sudija u istoriji boksa.

Filipinac je i tada poraz podneo sportski, a posle mu se dva puta osvetio: "Imaćemo revanš apsolutno, imamo klauzulu, tako da nema problema".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.