Hamilton: Ovo je opasan sport, srećan sam što je Grožan dobro

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je Formula 1 opasan sport i da mu je drago što se vozač Hasa Roman Grožan izvukao iz bolida u plamenu.

SSIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Hamad Mohammed - Pool/Getty Images
Photo by Hamad Mohammed - Pool/Getty Images

"Vatrena" trka u Bahreinu, tragičar Peres i dominacija šampiona

Hamilton je pobedio u trci za Veliku nagradu Bahreina i ostvario 95. trijumf u karijeri.

Trku je obeležio veliki incident u prvom kurugu kada je vozač Hasa Roman Grožan udario u zaštitnu ogradu.

Njegov bolid se zapalio, a Fracuz je uspeo da se izađe iz plamena i prema prvim informacijama, prošao je sa lakšim opekotinama ruku i nogu i slomljenim rebrima.

"To je bio šokantan prizor. Kada uđem u bolid znam da rizikujem i poštujem opasnosti koje nosi ovaj sport. To sam i podelio na društvenim mrežama za vreme prekida trke, pošto je zastrašujuće. Ne znam kakvom snagom se izvukao, ali zahvalan sam što oreol radi, što mu ograda nije presekla glavu ili tako nešto. Moglo je da bude mnogo gore", rekao je Hamilton posle trke.

Trka je bila prekinuta sat i po vremena, dok redari nisu popravili ogradu i očistili stazu.

"To je podsetnik za sve nas, ali i one koji gledaju, da je ovo opasan sport i zato mi idemo do krajnjih granica i igramo se tim granicama, ali to mora da se poštuje. Mislim da to pokazuje kakav su sjajan posao obavili Formula 1 i FIA, da možemo da se izvučemo iz ovakvih stvari. Ali, to će biti istraženo i oni će uraditi sve kako bi osigurali da se ovo ne ponovi", naveo je Hamilton.

Govoreći o trci, on je rekao da je bila teška i pohvalio je rad svoje ekipe.

"Bilo je fizički veoma zahtevno. Uz pauzu koju smo imali na početku, morali smo da razmišljamo o tome da izađemo na stazu i napravimo dobar start. Red Bul je bio mnogo brz danas i morao sam da vozim oprezno", rekao je sedmostruki svetski prvak.

"Ova staza je uvek bila fizički zahtevna. Ima mnogo brzih krivina i osećao sam ih. Uspeo sam da odgovorim Maksu Verstapenu kada je trebalo, ali sam se mnogo i klizao i nisam bio siguran kako će se završiti. Ogromnu zahvalnost dugujem ekipi. Obavili su sjajan posao sa strategijom i velika je privilegija ostvariti ovakav rezultat", naveo je Hamilton.

Drugo mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula.

"Bilo je strašno. Videli smo crvenu zastavu, ali koja ne mora odmah da znači da je nešto loše. Video sam veliku vatru i pomislio da to nije dobro. Na sreću, Grožan je dobro i nadam se da će se brzo oporaviti", rekao je on.

Govoreći o trci, holandski vozač rekao je da njegova ekipa nije bila dovoljno agresivna na strategiji.

"Takođe, imali smo i sporu zamenu guma. Tako je kako je. Drugo mesto nije toliko loše. Nadam se da ćemo sledeće nedelje imati više tempa, pa ćemo videti", naveo je Verstapen.

Treće mesto zauzeo je njegov timski kolega Aleksandar Albon, nakon što se u samoj završnici zapalio bolid Serhija Peresa iz Fors Indije, koji je tada bio treći.

"Imao sam sreće zbog onoga što se desilo Serhiju (Peresu). Imao je dobru trku. Dupli podijum za nas i srećan sam. Mislim da sam u poslednjih nekoliko trka sve bolji, a rezultati to nisu pokazivali, pa je ovo veliki korak napred za nas. Sve je dobro",
rekao je Albon.

Naredna trka vozi se za sedam dana za Veliku nagradu Šakira, takođe u Bahreinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.