Nova pobeda Hamiltona, Fetel tek četvrti u Španiji

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Španije - petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Formula 1, generalni plasman:
1. Luis Hamilton 95
2. Sebastijan Fetel 78
3. Valteri Botas 58
4. Kimi Raikonen 48
5. Danijel Rikardo 47
6. Maks Ferstapen 33

Aktuelni svetski šampiona povećao je prednost u odnosu na drugoplasiranog Fetela, koji je završio tek kao četvrti na stazi "Katalunja".

Nemac je dugo držao drugo mesto, međutim pokušao je odlaskom u boks, kada je na stazi bilo virtuelno vozilo, da promeni gume i da se spremi za napad u poslednjih 20 krugova.

Međutim, mehaničari Ferarija zadržali su Fetela u boksu čak šest sekundi i četvorostruki šampiona Formule 1 vratio se na stazu tek kao četvrti - iza Maksa Ferstapena.

Fetel do kraja nije uspeo da napreduje i na kraju je tek završio četvrti. Da je ovo vikend za zaborav za Ferari, potvrđuje i odustajanje Kimija Raikonena zbog lošeg stanja bolida.

Iza Fetela na cilj došao je Danijel Rikardo, dok su prvih deset još kompletirali Magnusen, Sainc, Alonso, Peres i Leklerk.

Hamiltonu je ovo bila druga pobeda zaredom na stazi "Katalunja", pošto je trijumfovao i prošle godine na Velikoj nagradi Španije.

Naredna trka na programu je u Monaku 27. maja.

Tok trke:

KRAJ Luis Hamilton došao je druge uzastopne pobede u Španiji. Aktuelni šampion uvećava prednost u odnosu na 'ljutog' rivala iz redova Ferarija (Fetela).

62. krug Još pet krugova ostalo je do kraja i ne čini se da ćemo videti mnogo promena u vrhu. Prvo mesto drži Hamilton, drugi je Botas, dok su treći i četvrti Ferstapen i Fetel.

56. krug Na deset krugova do kraja Velike nagrade Španije Luis Hamilton ima ogromnu prednost u odnosu na svoje rivale. Botas je na 17, dok je Ferstapen na 27 sekundi zaostatka. Fetel je konsantno na dve sekunde iza Ferstapena.

52. krug Prvih deset: Hamilton, Botas, Ferstapen, Fetel, Rikardo, Magnusen, Sainc, Alonso, Leklerk, Peres.

51. krug Sebastijan Fetel zaostaje tri sekunde za Maksopm Ferstapenom. Nemac će pokušati sve do kraja trke, kako bi se dočepao podijuma.

47. krug Hamilton ima 15 sekundi prednosti u odnosu na drugog Botasa, 26 u odnosu na Ferstapena, dok čeetvrtoplasirani Fetel zaostaje 28 sekundi za Luisom Hamiltonom.

44. krug Maks Ferstapen napravio je grešku kada je obilazio Lensa Strola za ceo krug. Holanđanin je oštetio prednju deo bolida i videćemo kako će se dalje odvijati trka za njega. Nije otišao u boks, ostao je na stazi.

42. krug Na stazi je virtuelno vozilo i Ferari je odlučio da pošalje Fetela u boks. Ipak mehaničari su bili previše spori i Fetel je izašao na stazu tek iza Ferstapena.

40. krug Do kraja trke ostalo je još 26 krugova. Hamilton održava prednost od preko deset sekundi u odnosu na Fetela, dok Ferstapen smanjuje zaostatak za trećim Botasom.

36. krug Maks Ferstapen otišao je na zamenu guma i Luis Hamilton preuzeo je prvo mesto. Aktuelni šampion ima više od deset sekundi prednosti od Sebastijana Fetela. Botas je treći sa dve sekunde zaostatka za Nemcem.

30. krug Maks Ferstapen drži prvi mesto, međutim Luis Hamilton se probližava, a i vozač Red Bula još nije bio u boksu.

25. krug Vozač Ferarija Kimi Raikonen morao je da odustane u 25. krugu Velike nagrade Španije. Finca je izdao bolid.

22. krug Botas je na stazi značajno brži od Fetela, Ferari ne može da parira Mercedesu, pa Finac opet "diše za vrat" Nemcu.

20. krug Nakon najbržeg vremena na stazi gume menja i Botas, čiji mehaničari reaguju 1,5s sporije odkolega iz Ferarija, pa se Finac na stazu vraća iza Fetela.

18. krug Ferari već u prvoj trećini trke menja gume, prvi u boks odlazi Fetel koji meke gume menja srednjim. U međuvremenu, pao je na sedmu poziciju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio MorenattiAP
Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio MorenattiAP

17. krug Pažnju opet privlači i unutrašnji rivalitet Red Bula. Rikardo je iza Ferstapena u borbi za petu poziciju, direktor tima Kristijan Horner je upozorio mladog Holanđanina da bude oprezan u duelima kako se ne bi ponovio Baku.

11. krug Ferari ne uspeva da parira Mercedesu kako trka odmiče, Hamilton je stekao pet sekundi prednosti u odnosu na Fetela, kojem s druge strane Botas diše za vratom beležeći konstantno bolje vreme.

6. krug Konačno je trka opet krenula, Fetel ne uspeva da ugrozi Hamiltona posle "letećeg restarta", Botas prati u stopu Nemca. Situaciju koristi Alonso koji obilazi Okona na desetoj poziciji.

5. krug "Sejfti kar" je i dalje na stazi, vozači su nemirni, pojedini traže da bezbednosno vozilo ubrza kako bi se izbegli novi udesi usled hlađenja pneumatika. Očekuje nas još jedan zanimljiv "start".

3. krug Pobednik haotičnog starta je Šarl Lekler koji je napredovao pet pozicija, do devete.

1. krug Odmah posle udesa na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, pa je prestizanje onemogućeno dok se staza ne očisti od ostatak bolida.

Start trke Sjajan start Fetela koji u prvoj krivini obilazi Botasa. Start trke je doneo i žestok udes koji je izazvao Grožan.

Izgubio je kontrolu nad svojim Hasom nakon što mu je Magnusen na kratko ušao u putanju, uspeo je da se vrati na stazu ali se pod punim gasom okrenuo na njoj, a na njega su naleteli Hilkenberg i Gasli pa su tako sva trojica završila trku u prvoj krivini.

"Izvinite, momci", odmah se oglasio Grožan, koji je i u Azerbejdžanu imao incident, i to dok se na stazi nalazio "sejfti kar".

15:05 U Kataloniji je uoči starta oblačno ali suvo, međutim, očekuju se padavine koji bi mogle da usmere tok trke.

15:00 Većina vozača je na mekim gumama, izdvojio se Fernando Alonso u Meklarenu na supermekim. Očekuje se maksimalno jedno zaustavljanje većine vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.